Гастросексуалният мъж

Гастросексуалният мъж | Диана image 4

Той ѝ готви още на първата среща. Разпалва я като чили и я разтапя като шоколад. Новият мъж не е просто кавалер, еманципиран, метросексуален. Той готви така, както люби, и люби така, както готви. Явлението се нарича гастросексуалност и заразява все повече представители на силния пол. Терминът бе измислен от британски хранителни експерти, които наблюдават тенденциите в приготовлението на храната. Според тях кухнята е новият еротичен център в живота на съвременния мъж.

Гастросексуалният мъж прекарва времето си там или на грила на вилата. Експериментира с книгите на Джейми Оливър и изпробва рецепти от цял свят. Не, той не се задоволява само с омлет или пържени картофи. Под ръцете му излизат истински кулинарни произведения на изкуството. С тях той не храни само семейството и приятелите си, а най-вече егото си. Направеното от него на печката е материално – може да се види, помирише, да се усети вкусът му, да предизвика наслада и най-вече – буря от аплодисменти. Емоции, които липсват все повече в живота на съвременния човек, който рядко на работното си място вижда крайния продукт на онова, което прави. Всички сме болтчета от една голяма машина и освен че получаваме заплата в края на месеца, крайният резултат от труда ни в повечето случаи не се вижда.

 shirtless-the-zesty-guy-twitterНо не така е в кухнята. Всичко, което се инвестира в нея, в крайна сметка се материализира върху чинията и в сърцето на онези, които гастросексуалният мъж глези с храната си. За него готвенето не е необходимост, а процес. Хоби, което изисква сръчност, работа с ръце, но и работа с ум, сърце и преди всичко скъпи уреди. А най-важното е, че онова, което той майстори в кухнята, радва всички около него.

Когато гастросексуалният мъж превземе кухнята, той я превръща в нещо като лаборатория на НАСА. Не се страхува да работи с миксер с 24 скорости или с нож, пригоден и за самурайско клане. Подправките му пък обикновено струват колкото частите за ремонта на колата.

Готвенето не е скучна работа, напротив – това е високоинтелектуален труд. Особено, откакто се появи молекулярната кухня. С нея варенето, печенето, топенето се превръща в химически процес, продуктите се подчиняват на физическите закони, а с нужните знания и формули от тях можеш да твориш невъобразими неща. Примерно сладолед от телешко месо или картофена супа с ягодов дъх. Това доставя истинско удоволствие, защото в кухнята мъжът се превръща в бог –създава цял един нов свят.

Явлението се нарича гастросексуалност и заразява все повече представители на силния пол.

Каква мания е станало готвенето сред мъжете, доказва и последното развитие на пазара на медиите в Европа. Във време, в което драматично спадат тиражите на повечето списания, книжките на готварски теми се грабят като топъл хляб.

Най-гледаните са телевизионните кулинарни предавания, а роман или филм с тема “готвач-любов-интересни рецепти” е абсолютна гаранция за бестселър.

В Германия единственото списание, чиято крива на продажби и абонамент сочи рязко нагоре вече две поредни години, е Beef. Библията на мъжа кулинар. По рафтовете то отдавна е заело мястото си между “Пентхаус” и “Плейбой”, като го купуват дори повече от тях.

Разбира се, в списанието има предимно рецепти за месо на грил. Дори и кулинар, мъжът все пак си остава мъж, казва главният му редактор Ян Шпилхаген. Все пак според проучванията на хранителните навици от 2007 година мъжете все още изяждат два пъти повече месо годишно от жените. А приготвяйки една сочна пържола със сос от тайландско къри и ядливи орхидеи, един гастросексуален мъж може най-сетне да обедини всичко онова, което обществото търси и очаква да намери в него – да е мачо, но и феминист, да е чувствителен, но и рационален, да е изобретателен и с хумор, смел, умен, сръчен и т. н. “Готвенето е най-добрият начин да покажеш женската си страна”, признава 41-годишният журналист.

Друг хит сред гастросексуалните мъже е книгата “Модернист кюизин” (Modernist Cuisine). Това е енциклопедия за съвременното готвене, която по обем, цена и стойност спокойно може да се мери с “Енциклопедия Британика” и “Кама сутра”.

 man-men-cooking-492012

Само уводът на глава “Супи” е от 20 страници, в които се обръща внимание най-вече на химическо-физическите закони при готвенето. Книгата е дебела 2400 страници, тежи 20 кг и струва 500 евро! Прекрасен луксозен подарък, достоен за юбилей, годишнина от сватба или влизане в шампионската лига на любимия отбор. Е, гастросексуалният мъж би се зарадвал и на по-скромни подаръци – примерно на бурканче екзотична подправка, сосиера или качествен пасатор.