И най-малките бебета ревнуват

И най-малките бебета ревнуват | Диана image 1

Дори 3-месечните проявяват това чувство: ритат, плачат и изглеждат нещастни

Бебетата на три месеца могат да изразяват комплексни емоции, показва проучване на Департамента по психология на Университета в Йорк. При мъничетата на тази крехка възраст се забелязват признаци на ревност, съобщава Обекти.бг, позовавайки се на askbaby.com.

До неотдавна се смяташе, че емоции като смущение, гордост, вина и ревност се развиват едва, когато детето е на 2 години. Проф. Мария Леджестре от изследователския екип обаче заявява, че бебетата стават раздразнителни, когато усетят, че вниманието на майката не е насочено към тях.
Проучването, при което са наблюдавани бебета на три, шест и девет месеца, показало, че когато майката общува с друг човек пред очите на малките деца, те реагират негативно, като се усмихват по-малко и обръщат главата си настрани.
Когато изследователят разговаря с майката, изключвайки бебето от общуването, то става нещастно и се опитва да привлече вниманието на майка си, като пищи, рита с крака и се върти.
„Ревността означава формиране на социална връзка и е реакция срещу присъствието на човек, който заплашва тази връзка“, обяснява проф. Леджестре.
Източник: www.noviteroditeli.bg