Как да преборим махмурлука?

Как да преборим махмурлука? | Диана image 1

Болки в главата, гадене, умора, жажда и световъртеж – това са симптомите на махмурлука, който може да ни връхлети днес, а ако е и по-сериозен, е съпроводен с потене на ръцете, треперене и ускорен пулс. Не бива да взимаме на сериозно шегата, че клин клин избива. Обикновено истината е, че и клин остава, така че може би е по-добре днес да забравим за чашките със спиртни напитки. Доказано е научно, че 100 грама концентрат се разгражда от организма напълно между 4 и 5 часа, а същото количество бира, вино или шампанско – между 1 – 2 часа. С увеличаването на количеството разбираемо се увеличава и времето за разграждане и главоболието на следващия ден.

Какво е действието на алкохола върху организма ни?

С две думи, той ни дехидратира, предизвиквайки ни да отделим около 1 литър урина в рамките на само няколко часа, дразни стомаха и стимулира отделянето на повече киселини, които създават чувство на парене. Физиологичните ни процеси се смущават. Дори да заспим много бързо, ще се събудим по-рано и с нарушен естествен биологичен ритъм. Повишава се нивото на кръвната захар и се чувстваме гладни и болни.

Ето какво можем да направим, за да облекчим страданията:

Преди да започнем да пием:

Има ли начин махмурлука да бъде избегнат или можем ли да направим нещо, за да се чувстваме по-добре след празника с много алкохол? Може би да! Консумирането на аспержи преди употребата  на голямо количество алкохол предпазва от махмурлук, заключиха южнокорейски учени.

Според изследването на Медицинския институт и Националния университет Чеджу в Южна Корея аминокиселините и минералите в зеленчука успокояват симптомите на махмурлук и предпазват клетките на черния дроб от токсини. В рамките на изследването, публикувано във в. Journal of Food Science, учените анализирали компонентите на млади аспержи и сравнили биохимичните им свойства върху клетките на черния дроб на хора и мишки.

Изследователите анализирали също така различните компоненти на аспержите, за да установят кои части от зеленчука са най-полезни за предотвратяването на последиците от прекомерната употреба на алкохол. Учените стигнали до извода, че листата на аспержите съдържат по-голямо количество аминокиселини и минерали от стеблото, което означава, че листата предпазват по-добре черния дроб от увреждане и предпазват от махмурлук.

Предишно изследване на учени от Националния медицински университет Чеджу в Южна Корея показа, че аспержите са богати на аминокиселини, които стимулират функционирането на ензимите, а това ускорява разграждането на алкохола в тялото. Проучването установи, че доброволците, които пиели течност, съдържаща екстракти от аспержи, проявяват по-малко симптоми на махмурлук.

Не за първи път учените установяват здравословните свойства на аспержите. Смята се, че зеленчукът е полезен в борбата с рака. Той се бори ефективно и с гъбичките, възпаленията и действа като диуретик.

Течности и сън

Приемането на много вода и изобщо течности може да намали последиците от алкохолната нощ. Фрешът е чудесен и много по-удачен избор – ще вдигне захарта в кръвта и ще ви набави загубените електролити. Ако ви се намират – тествайте фреш от ябълка или боровинки, защото освен питателни, те са щадящи към чувствителните стомаси. Ако се наспите хубаво, също можете да преживеете махмурлука по-леко, и не забравяйте да вземете лекарство против киселини в случай, че имате болки в стомаха. Парацетамолът и аспиринът тук не са най-подходящите медикаменти, които можете да употребите.

Добра закуска

Направете си сандвич с картофи и риба тон. Тази комбинация е много хранителна и ще достави на тялото ви необходимите му витамини. Пробвайте с пълнозърнест хляб. В него има витамин Б, мастни киселини и ще помогне на черния ви дроб да пречисти тялото. Освен това ще абсорбира алкохолът, който е останал – което е един от най-добрите начини да се справите с махмурлука.

Ядки

Те не само, че ще обуздаят евентуалния махмурлук, но ще стабилизират кръвната захар и ще ви доставят необходимите витамини.

Джинджифил

Той облекчава усещането за гадене и действа като чудесно анти-възпалително средство. Джинджифиловата бира, бисквити или чай – всички те са чудесен начин да се справите с махмурлука.

Бабините рецепти

Разбира се, има и бабини рецепти против махмурлук – зелен чай, банани (Те са пълни с калий, който губите, докато пиете – именно липсата му причинява треперенето и отпадналостта),  физическо натоварване, яйца, чист въздух, женшен (не едновременно, разбира се) и какво ли още не, но не е научно доказано, че помагат. Ако според вас самите неприятните симптоми изчезват благодарение на някое от изброените алтернативни решения, то следвайте го.

hangover_1782723b

И естествено – ‘класиките в жанра’: 

Зелев сок

Зелето е един добър избор за борба с махмурлука. То съдържа много витамин С, а също и витамин В1, които са изключително полезни за възстановяване на организма след тежка вечер. За съжаление обаче не винаги можете да имате „Бульон трезве“ под ръка.

Шкембе чорба

Шкембето е перфектно средство за изтрезняване. Супата възстановява загубените от организма соли, протеини и минерали. Запознати твърдят, че то трябва да е мазно, кисело и много люто, за да има още по-голям ефект. Пък и както се казва: „като се чувстваш като чорба – само чорбата ще те оправи”.

Усмивки

От психологична гледна точка, чувството на вина и гнева от твърде голямото прието количество алкохол допринася за влошаването на състоянието ви на следващата сутрин, затова приемете случилото се равнодушно, ако не и с усмивка, и търпеливо изчакайте да ви мине.