Как ни влияят мислите ни?

Нищо не може да ни нарани, освен собствените ни мисли. Светът, който ни заобикаля, който виждаме, усещаме, преживяваме е плод на нашите мисли. Щастието, което изпитваме или не си позволяваме да изпитваме, е плод на нашите мисли.

Егото се надига всеки път, когато не си позволяваме да се свържем с щастието, за да ни припомни, че щастието е нещо външно, независещо от нас и че трябва да търсим причините във “виновника”. А “виновникът” е някой друг, който ни е направил или ни прави нещастни.

Любовта е тази, която ни води към верния път, към истината. Нашето щастие е в пряка връзка с нашите мисли и начинът, по който се отнасяме към всичко отвън – дали реагираме и как реагираме на всичко, което ни се случва. Нашето душевно състояние е в пряка връзка с това как ние преживяваме нашите мисли.

Отговорете си честно колко често си лягате с вътрешен мир, с благодарност за това, че сте живи и здрави. И колко често си лягате с тревожност, породени от негативни мисли? С усмивка и спокойствие ли заспивате или с мисли за обида, гняв и отмъщение? И как се събуждате? Отпочинали и свежи или нагнетени и изморени?

“Колко малко му трябва на човек, за да се почувства щастлив и колко много, за да не се чувства нещастен.” (Вл. Туровски)

Как да наблюдаваме мислите си? Как да допускаме само позитивни мисли, а негативните да пропускаме?

Животът винаги изпълнява това, което искаме. Ако мислим за трудности – идват трудности в живота ни. Ако мислим за неприятности, рано или късно идват неприятностите. И какво излиза? Получаваме това, което се опитваме да избегнем, само защото то стои в мислите ни!

Предлагам ви да направите следното упражнение:

Напишете на един лист някакъв казус, задача, мисъл, нещо, което ви измъчва от дълго време.

Например – Не мога да си намеря хубава работа.

След това напишете отдолу мислите си относно това твърдение. Това са всички онези вярвания, убеждения и ценности, които стоят в главата ви, докато си мислите за въпросния казус.

Например:

Всичко в България става с връзки. Нямам никакви връзки.

Всичко става много трудно.

В България няма добре платени работи.

Аз не заслужавам да работя работа на мечтите ми.

Моите родители не са успешни и аз няма да прокопсам. И т.н.

Прочетете ги наум тези ваши мисли.

А сега се опитайте да преобразувате всяко едно по нов позитивен начин. Дори и да не вярвате в тези нови позитивни твърдения, започнете да ги вграждате в ума си.

Например:

Всичко в България става с лекота. Възможностите са навсякъде.

В България има много възможности за успех и реализация.

Позволявам си да съм по-успешен (успешна) от моите родители. И т.н.

За да повярваме в тези нови позитивни убеждения е нужно време. За да станат наша реалност е нужно време. Практикувайте писане и повтаряне на новите убеждения, на новите мисли от 30 до 90 дни. Това е времето, което е нужно за изграждането на нов навик. Колкото повече ги пишем, толкова по-добър и по-бърз резултат ще постигнем.

Опитайте!

Източник: http://www.highviewart.com