Кое е по-добро за здравето? Бягането или ходенето? Какво казват експертите?

Кое е по-добро за здравето? Бягането или ходенето? Какво казват експертите? | Диана

Едното може да навреди, от другото все още никой не се е гътнал…

Бягането е най-разпространеният вид спорт, който с течение на годините става все по-популярен. Безспорно човек, който редовно се занимава с бягане получава от него много ползи.

По време на бягането кръвта интензивно се снабдява с кислород, мускулите се тренират, оказва се полезно натоварване на сърцето и се изгарят калории, което помага за поддържането на организма във форма.

Но този вид физическо натоварване причинява и немалко вреди, ако бягането протича неправилно. В градски условия, например, бягането по асфалта често води до травми на стъпалото и гръбнака.

Кои са причините? Когато по време на бягането краката се движат интензивно настъпва в момент, в който и двата крака са откъснати от земята, а след това се приземявате с цялата си тежест върху единия крак. При всяко такова приземяване гръбнакът изпитва силно натоварване и се случват сериозни травми, особено ако бягащият е с наднормено тегло.

При ходенето гръбнакът не изпитва натоварвания, тъй като краката винаги контактуват със земята и това предпазва от тежко приземяване. Следователно, ако смятате да се занимавате продължително време със спорт, но сте новак, то трябва да наблегнете в началото на бързото ходене, за да укрепнат мускулите ви.

Как да се борим с излишното тегло

Повечето учени в последно време споделят мнението, че за изгарянето на мазнините бързото ходене е за предпочитане пред бягането. Защо? Установено е, че най-ефикасното изгаряне на мазнини се случва при определена честота на сърдечния пулс.

Ако той е твърде висок, то този режим на спортуване способства за тренинга на дихателна, сърдечно- съдовата система и за формирането на по-висока издръжливост. Но тренировките, при които пулсът се повишава значително, не способстват за изгарянето на мазнини. Без съмнение ще постигнете някакви резултати в отслабването, но те няма да ви зарадват силно.

При ходенето контролирането на пулса не е така трудно. Човек лесно може да регулира темпото, така че пулсът да достигне 120-140 удара в минута, което съответства на оптималното състояние за изгарянето на тлъстините.

Друго предимство на ходенето, е че то по-лесно може да се впише в делничния ви график. Например може да изминете паша няколко разстоянието между няколко спирки на градския транспорт, докато отивате или се връщате от работа. Пазаруването на продукти не е задължително в най-близкия магазин, а у дома може да се качите по стълбите, вместо да се возите в асансьора.

Запомнете, че за да се активира процеса липолиза (изгаряне на мазнините), трябва да има аеробно натоварване – бягане, ходене, плуване, велосипед и пр. с продължителност не по-малко от 50-60 минути иначе ефект няма да има.

Изводът е, че ако сте млади, нямате наднормено тегло и не страдате от хронични заболявания, то може да бягате, но не върху изкуствени покрития, а по пътечки и алеи и то със специални обувки с амортизиращи подметки. И няма нужда да се надбягвате за рекорди. Големите натоварвания износват организма и неслучайно професионалните спортисти имат по цял букет заболявания. В спорта също трябва да се спазва умереност.

Източник: Здраве.то