Защо има такива разминавания в стойности на рН в различните храни?
“Това е защото има два различни начина за тяхното определяне” – твърди известният американски диетолог Крейг Райс.
Единият начин е да се измери рH стойност на храната преди тя да бъде приета, а вторият начин е тя да се измери след нейния прием в организма.
Тук ще се занимаем с рН стойностите измерени след храненето. В диетологията съществува терминът рH образуващи храни.
Например: рH стойността за един портокал, преди да сме го хапнали, е ниска (киселинна), обаче след като сме го изяли, се оказва висока (алкална).
“рH” е термин от химията, който означава преведено на български “потенциал на водорода.”
Какво е това?
Това е мярка за киселинността или алкалността на разтвора. Тя се измерва по скала от 0 до 14, като стойност 14 е най-алкална, а 0 е най-киселинна.
По свойствата си водата е неутрална, а кръвта ни съдържа най-вече вода. Това означава рН 7.0 или неутрална. За да поддържа организма си на здравословното ниво 7.4, човек трябва да се храни с алкално образуващи храни.
“Киселата кръв” е особено често срещано явление сред хората на 21 век. Киселинно образуващите храни – бързи храни, газирани напитки, изкуствени подсладители и ежедневното тъпкане с всевъзможни лекарства причиняват множество изключително неприятни здравословни проблеми, включително хемороиди, запек, набръчкана кожа, хронични чревни и сърдечни проблеми, повишена телесна мастна тъкан.
Според изследванията “алкалната кръв” е много по-здрава от “киселата”. Тя не позволява развитието на грипните вируси и артериалните плаки, а това намалява риска от развитие на рак, диабет, ацидоза, бъбречни проблеми, подагра и т.н.
Съотношение 80/20 е най-добре!
Какво означава това? Това е една проста формула за режима на дневното ни хранене – яжте 80% алкални храни комбинирани с 20% киселинно образуващи. Това означава, че само 1/5 от всичката храна, която поглъщате на ден, ще образува киселина в организма ви.
В последващия списък ще откриете стойностите на рН на някой основни храни от всекидневието ви след прием в организма. Той ще ви помогне да определите колко от ежедневното ви меню е алкално образуващо и колко се увеличава киселинността в тялото след хранене.
Силно алкално образуващи храни – рН 9.0
9.0 лимони, диня
Силно алкално образуващи храни – рН 8,5
Пъпеш, стевия, кайен (Capsicum) – лютиви чушки, сушени смокини, келп, корен от кудзу, лайм, манго, папая, магданоз, грозде, маруля, морски водорасли, аспержи, киви, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, круши (сладко), ананас, стафиди
Умерено алкално образуващи храни – рН 8.0
Ябълки (сладки), кайсии, кълнове от люцерна, арарут, авокадо, банани (зрели), горски плодове, моркови, целина, касис, чесън, цариградско грозде, ягоди, грейпфрут, зеленолистни билки, зелена салата, спанак,нектарини, праскови, пресен грах, сливи, репи, тиква, морска сол
По-малко умерено алкално образуващи храни – рН 7.5
Ябълки (кисели), малини, прясна царевица, зелен фасул, червено цвекло, чушки, броколи, зеле, ябълков оцет, карфиол, рожков, дайкон ряпа, пресен джинджифил, алабаш, пащърнак, къдраво зеле, портокали
Слабо алкално образуващи храни – рH от 7,25 до 7,0
Бадеми, артишок, брюкселско зеле, череши, кокосов орех, краставици,
патладжан, суров мед, праз, гъби, бамя, маслини, лук, репички, подправки, домати, оризов оцет, кестени, яйчен жълтък, козе мляко и суроватка, домашна майонеза, зехтин, сусам, соеви зърна и кълнове, соево сирене, соево мляко, тофу, мая
Оспорвано неутрални храни – алкалност рН 7.25 до киселинност рН 6.75
Артишок, кленов сироп, кисело мляко, тиквени семки, масло (прясно, неосолено), брюкселско зеле, мисо, амарант, мляко, зелен чай, боб лима, киноа, кисело зеле, соеви продукти, покълнали семена, тиква, слънчогледови семки, козе мляко и суроватка (сурови), хрян, печени картофи, ядки, просо, киноа, ревен, краве мляко и суроватка, ленено семе, сини сливи, Лимец, меласа, леко сварени яйца, ечемичен малц, трици, кашу, сурово прясно мляко (непастьоризирано), царевично брашно, фруктоза, Мед, леща, макадамиа, маргарин, олио (с изключение на зехтин), патешки или пъдпъдъчи яйца, билков чай, индийско орехче, горчица, фъстъци, ръжен хляб, орехите, боровинки, бразилски орехи, зрял боб, белтък, маслини (кисели), извара
Ниско киселинно образуващи храни – рH 6,5
Бананите, елда, сирена, царевичен хляб, твърдо сварени яйца, пшеничен хляб, червени боровинки, кетчуп, майонеза, овес, пълнозърнеста паста, фъстъци, картофено пюре, пуканки (със сол и масло), ориз (басмати), ориз (кафяв), соев сос
Умерено киселинно образуващи храни – рH 6,0
Крем от пшеница (нерафинирана), риба, вино, подсладен йогурт, плодови сокове със захар, кленов сироп (обработен), меласа, кисели краставички, зърнени храни (рафинирани), царевица люспи, миди, пшеничен зародиш, пълнозърнести храни от пшеница
Високо киселинно образуващи храни – рН 5.5
Свинско, говеждо, козе и агнешко месо, газирани безалкохолни напитки, цигари, брашно (бяло или пшеница), бял ориз, пуйка, готварска йодирана сол, сладкарски изделия и торти направени от бяло брашно, бяла захар, преработен бял оцет, бира, кафява захар, пиле, шоколад, кафе, яйчен крем с бяла захар,
конфитюри, желета, алкохол, тестени изделия, заек, грис, черен чай, пшеничен хляб
Една от най-киселинно образуващи храни – рH на 5,0
Изкуствените подсладители