Вероятно повечето от нас не си дават сметка колко е важно това равновесие за доброто здраве. Храните, които консумираме в ежедневието, могат да бъдат разпределени в две общи категории – киселинни и алкални.
Защо това е така? Защото киселинните храни повишават киселите отпадъчни продукти на метаболизма, а алкалните ги неутрализират и изхвърлят.
Какво означава това? Това означава, че високата киселинност е една от основните причини за възникването на някои заболявания, например на артритни и ревматични. Тоест високата киселинност на тъканите на тялото е опасна.
На какво се дължи това? На това, че нашата кръв има pH, като нормалната и стойност е около 7.4. Тоест на нашето тяло са нужни както алкални, така и киселинни храни, за да може да бъде поддържано здравословното му pH – те трябва да бъдат в правилно съотношение.
Какво е то? 80% от храните е добре да са алкални, а 20% – киселинни. Така само 20% от храната, която консумирате за деня, ще образува киселини във вашия организъм.
Като споменахме pH обаче нека изясним до край какво означава това. „рH” е термин от химията, означаващ „power of hydrogen”, преведено на български може да се разбере като „силата” или „потенциала” на водорода. За да може организма да поддържа рH нивото от 7.4 е нужно да получава повече алкално образуващи храни.
За съжаление „киселата кръв” е типично явление в наши дни, някои от причините за което са бързите храни, газираните напитки и лекарствата. Трябва да знаете, че „алкалната кръв” пък не позволява развитието на вируси, намалява риска от образуване на рак, цироза, ацидоза, диабет, и още много други сериозни здравословни проблеми.
Полезно е да знаете кои храни са алкално и кои киселинно образуващи – иначе трудно бихте имали здравословен хранителен режим! От друга страна – по вкуса не е възможно да определите кои храни са кисели и кои алкални.
Как да разберете кои храни са кисели и кои алкални?
Според съвременната биохимия неорганичните (а не органичните) вещества в храните определят това. Най-общо казано храните, съдържащи калций, магнезий, натрий, калий и желязо, са алкалообразуващи. А тези, съдържащи сяра, фосфор, йод и хлор, са киселиннообразуващи.
Пример: зрелият лимон, имащ кисел вкус, (определен за кисела храна) е алкалообразуващ. Защото съдържа много алкални минерали, които увеличават алкалните резерви на тялото. Тези резерви са от жизненоважно значение! Ако алкално-киселинният баланс в тялото ви падне по-ниско от 3 на 1, то животът ви би бил сериозно застрашен.
Алкални храни? Алкалните храни можем за улеснение да разделим на категории. Нека дадем примери със съответните им рН стойности!
Силно алкално образуващи храни – (рН 9.0):
9.0 лимони, диня.
Силно алкално образуващи храни – (рН 8,5):
Пъпеш, стевия, лютиви чушки, сушени смокини, лайм, манго, папая, магданоз, грозде, маруля, морски водорасли, аспержи, киви, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, круши, ананас, стафиди.
Средно алкално образуващи храни – (рН 8.0):
Сладки ябълки, кайсии, авокадо, зрели банани, горски плодове, моркови, целина, чесън, ягоди, грейпфрут, зеленолистни билки, зелена салата, спанак, нектарини, праскови, сливи, репи, тиква, морска сол.
Слабо алкално образуващи храни – (рН 7.5):
Кисели ябълки, малини, прясна царевица, зелен фасул, червено цвекло, чушки, броколи, зеле, ябълков оцет, карфиол, пресен джинджифил, пащърнак, къдраво зеле, портокали.
По-слабо алкално образуващи храни – (рH от 7,25 до 7,0):
Бадеми, артишок, брюкселско зеле, череши, кокосов орех, краставици, патладжан, суров мед, праз, гъби, бамя, маслини, лук, репички, подправки, домати, оризов оцет, кестени, яйчен жълтък, козе мляко и суроватка, домашна майонеза, зехтин, сусам, соеви зърна и кълнове, соево сирене, соево мляко, тофу, мая.
Неутрални храни – алкално (рН 7.25), до киселинно – (рН 6.75)
Това кои храни са неутрални може да се прецени по-трудно, ето някои примери:
Артишок, кисело мляко, тиквени семки, масло, брюкселско зеле, зелен чай, боб лима, киноа, соеви продукти, покълнали семена, тиква, слънчогледови семки, печени картофи, ядки, просо, краве мляко, ленено семе, сини сливи, леко сварени яйца, трици, кашу, сурово прясно мляко, царевично брашно, фруктоза, мед, леща, макадамиа, маргарин, билков чай, ръжен хляб, орехи, боровинки, зрял боб, маслини, извара.
Киселинни храни? Киселинните храни със съответното им pH:
Слабо киселинно образуващи храни – (рH 6,5):
Банани, елда, сирена, царевичен хляб, твърдо сварени яйца, пшеничен хляб, червени боровинки, овес, пълнозърнеста паста, фъстъци, картофено пюре, ориз (басмати и кафяв), соев сос.
Средно киселинно образуващи храни – (рH 6,0):
Риба, вино, йогурт, плодови сокове със захар, кленов сироп, кисели краставички, рафинирани зърнени храни, царевица, миди, пшеничен зародиш, пълнозърнести храни от пшеница.
Силно киселинно образуващи храни – (рН 5.5):
Свинско, говеждо, заешко, пуешко, пилешко, козе и агнешко месо, газирани безалкохолни напитки, брашно, бял ориз, готварска йодирана сол, сладкарски изделия, бяла захар, преработен бял оцет, бира, кафява захар, шоколад, кафе, конфитюр, желе, алкохол, тестени изделия, грис, черен чай, пшеничен хляб, цигари (които разбира се, не са храна).
Едни от най-киселинно образуващите храни са изкуствените подсладители.
За улеснение в галерията има две полезни таблици с pH на храните!
А в някои Био магазини можете да намерите pH тест ленти, с които да тествате рН нивото на организма си.
Източник: Списание.то