Коя си мислите, че е туристическата забележителност №1 у нас?

Сайтът Mentalfloss публикува изключително любопитна карта на света, на която са отбелязани най-популярните туристически забележителности във всяка държава на база на данните на Thomson Vacations и TripAdvisor.

Определено картата може да е полезна и на двата основни типа туристи – тези, които искат да посетят най-известните места по света, така и на тези, които бягат като дявол от тямян от тълпите с раници и фотоапаратчета.

На картата туристическите атракции са разделени на четири групи – исторически (като Великата китайска стена), природни (Ниагарския водопад в Канада), религиозни (“Църквата на нашия спасител върху пролятата му кръв”, Санкт Петербург, Русия и отколешни туристически забележителности (“Сентрал парк” в Ню Йорк – най-популярната забележителност в САЩ).

За България резултатът е доста изненадващ и едва ли мнозина нашенци биха дали подобен отговор. На първо място не е нито катедралата “Свети Александър Невски”, нито амфитеатъра в Пловдив, нито крепостта Царевец във Велико Търново, нито Долината на розите. Национален шампион сред чуждестранните туристи е град Несебър, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Картата в голям размер може да отворите тук.