Край на отказването с неудобство и вина

Ето какво да направите, ако изпитвате неудобство да кажете НЕ:

1. Запитайте се за причината да откажете.

Ако ви се обади познат, когото не сте чували от месеци, и ви предложи да излезете на по питие или на фитнес, не се чувствайте виновни да му откажете. Този човек най-вероятно е изчерпал другите си възможности.

2. Предложете алтернатива.

Когато някой колега ви помоли за услуга – например да му помогнете да изпрати имейл или да подготви отчет, можете да му кажете първо да се запознае с други подобни имейли или със структурата на предишния отчет и тогава да ви попита, ако нещо не му е ясно. Не вършете работата на другите, защото ви е неудобно да кажете „не”.

3. Покажете съчувствие.

Представете си, че някой ви помоли да му помогнете с организацията на сватбата или ви покани за кръстник, а вие нямате желание да го правите. Кажете, че разбирате колко много работа му предстои и колко отговорно е това, но няма да имате възможност да се включите.

4. Не забравяйте, че отхвърляте въпроса/молбата, а не човека.

Някой колега ви казва: „Приятел, утре ще ходя на риба, можеш ли да ми поемеш смяната?” В случая не става въпрос за жизненоважна причина за отсъствие от работа. Вие със сигурност също имате своите планове. В такъв случай отговорете: „Страхотно, но няма да мога, съжалявам!”

5. Обяснете причината за отказа си.

Приятел ви моли да му дадете нещо назаем. Ако не искате, кажете истината – не обичате да давате неща назаем, въпросният предмет е много скъп за вас или просто ви трябва.

6. Добавете комплимент към отказа си.

Ако някой ви покани на кино или на разходка, но нямате време, откажете, като добавите, че е много мило да ви попита или че се е сетил първо за вас.

7. Разполагайте с резервен план.

В случай че излизате на вечеря с приятел и той ви предложи да отидете на китайски ресторант, не се чувствайте длъжни да се съгласявате само защото неговото желание е такова. Помислете какво искате вие и не се страхувайте да го предложите.

8. Ако човекът отсреща е много настоятелен, не отстъпвайте.

Трябва да бъдете последователни в решенията си. Ако веднъж сте казали „не”, не добре се отмятайте. Това в най-голяма сила важи за родителите и децата. Научат ли децата, че с настояване и плач „не” се превръща в „да, спукана ви е работата.

9. Не се бавете прекалено дълго с отговора.

Ако сте сигурни, че няма да можете да удовлетворите нечия молба, не се бавете да му го кажете. Най-малкото, за да си потърси друг вариант. Представете си, че съсед ви моли да му поливате цветята за две седмици, докато отсъства, или да му гледате кучето – ако сте сигурни, че не искате или не можете, откажете веднага, а не казвайте, че ще си помислите. Уклончивият отговор е по-лош от отказа.

10. Не започвайте връзка с някого от неудобство да откажете!

 Не се чувствайте виновни, ако някой изпитва чувства към вас, а вие не. Връзка, която не се основава на взаимни чувства, е обречена. По-добре всеки да търси щастието си самостоятелно, отколкото да сте двамата нещастни един с друг.

Цветелина Велчева

Източник: https://www.obekti.bg