Лютите чушки топят килограми

Лютите чушки топят килограми | Диана

Доста хора не сядат на масата без люти чушки, но едва ли всички са наясно, че освен че си доставят удоволствието да погъделичкат небцето си с парещия вкус, всъщност се грижат доста добре за тялото си.

Чушките от сорта “Чили” съдържат впечатляващо количество полезни вещества. Витамините А, В1, В2, В6, С и Е са само част от тях. Към тях се добавят желязо, калий, калций, магнезий, манган и фосфор. Оказва се, че витамин С от три малки люти чушлета се равнява на същия в цял килограм лимони.

Най-ценното в тях обаче е капсаицинът, който е фенолно съединение, спомагащо за изгарянето на калориите. Той ускорява метаболизма, потиска апетита и предотвратява формирането на нови мастни клетки. Предизвиква интензивното отделяне на стомашен сок, което влияе добре на храносмилането. Лютото съединение стимулира отделянето на два хормона – адреналин и норадреналин, а те от своя страна допринасят за изгарянето на натрупаните в организма мазнини.

Твърди се, че хората, консумиращи редовно люти подправки, в това число и червените чушки, заспиват бързо и отпочиват по-добре по време на нощния си сън. Те са по-енергични през деня и се радват на отличен тонус. А това, както е добре известно, е една от най-важните предпоставки за поддържане на стройна фигура. Когато имаме сили, се движим повече и си гарантираме поддържане на нормални килограми.

Хапвайки лютива пиперка, се изгарят нервните окончания на езика и така се изпращат фалшиви сигнали за болка към мозъка, който реагира мигновено, произвеждайки ендорфини. Наричат ги хормони на щастието и се увеличават също при яденето на шоколад. Те подобряват значително настроението и са важна част в борбата с ежедневния стрес.

Друго много важно действие на капсаицинът е, че притежава способността да унищожава раковите клетки. Той има и способността да намалява болката. Неприятните усещания от артрит например при много хора изчезват само след 1-2 седмици прием на извлека от люти червени чушки. Препоръчва се още за остеоартрит, ревматоиден артрит и диабетна невропатия. Открай време се прибягва до него за облекчаване на мускулни болки, при натоварване, болки в ставите и нервите. Затова е ценна съставка в множество мазила и гелове, които се използват заради сгряващото им и противовъзпалително действие. Добавят го и в препарати за овладяване на псориазис и при мигрена.

Няма да е преувеличено, ако кажем, че лютата чушка може да се използва като универсално лекарство. Дамите със сигурност ще останат доволни от още едно нейно свойство. Освен че бори излишните килограми, изглажда целулита и пази от повторно натрупване на мазнини, капсаицинът смъква и годинките. Всъщност намалява действието на свободните радикали и предпазва кожата от стареене. Затова не се учудвайте, ако го срещнете дори в кремове за лице.

Още едно от многобройните му полезни свойства е добавянето му към терапии срещу проблеми със сърцето и съдовете.

Мъжете от своя страна могат да го приемат като афродизиак. Лютите чушки се препоръчват като мощно противовъзпалително средство, така че дори когато имате стомашно-чревно разстройство и сте минали на строга хранителна диета, спокойно можете да хапнете някое и друго чушле, за да се справите с вирусната инфекция.

Приемът на това вещество, без значение дали е извлек, чрез чили, стрито на прах или е прясна чушка, помага за по-бързото и лесно отделяне на нежелани секрети. В този смисъл добре е да се консумира от хора с астма, хроничен бронхит, синузит и други заболявания на дихателните пътища.

Доста нестандартна, но ефективна е употребата на люти чушки срещу косопад. Те обаче влияят добре, ако оплешивяването не е по наследство, а е в резултат на стрес и преумора.

Със съвсем елементарни грижи може да успеете да върнете гъстотата на косата си, без да се налага да прибягвате до сложни за изпълнение маски или скъпи мазила. Достатъчно е само периодично след баня, докато скалпът ви още е затоплен, да втривате в кожата на главата си вътрешната част на люта чушка. Усещането не е много приятно и е възможно да почувствате парене, но след кратко време то ще отшуми.

Благотворното действие се дължи на факта, че лютата чушка загравя допълнително скалпа и така подобрява кръвоснабдяването, което от своя страна помага за растежа на здрава и гъста коса.

Източник: 24 часа