5 успешни тактики за създаване и развиване на психологическа издръжливост

Случвало ли ви се е да наблюдавате професионални спортисти по време на тренировка или състезание? Всички се възхищаваме от тяхната идеална физика, напомняща ни за богове и богини от древните легенди. Но едно от основните предимства на победителите сред тях е това, което ние не виждаме – тяхната психологическа издръжливост.

Професор Робърт Корб, специализиран в изучаването на спортната психология, знае, че спортистите са в състояние да отидат много отвъд физическите си възможности и, че това, което разделя наистина успешните спортисти от по-слабите им конкуренти е познанието за това как да използват ума си за да надхвърлят лимитите си.

Според експертите – можете да увеличите своята физическа издръжливост чрез използване на методи за психологически тренинг. Много полезно е за спортиста да бъде и добър психолог. Но е добре да знаем, че умствената издръжливост има още много приложения извън спорта. Това качество е необходимо не само на спортистите, но може да помогне и на музиканти, актьори, писатели или други хора, които трябва да извършат конкретна сложна или продължителна задача.

Как можем да увеличим психическата си издържливост преди следващото състезание или за да помогнем за доброто си представяне по време на работа? Ето някои съвети, които ще бъдат полезни както на някой олимпийски спортист, така и на работници и служители. В следващите редове ще се говори най-вече за спортисти, но запомнете, че това е приложимо към всеки и може да помогне на всички нас да бъдем по-добри, по-ефективни и по-издържливи на натоварвания, стрес и работа.

1. Бъдете уверени и мислете позитивно

Според Корб, увереноста е една от най-важните психологически характеристики, които трябва да имат спортистите. Самоувереността е не само свързана с физическите им способности. Ние всички сме виждали как се провалят кариерите на висококвалифицирани спортисти, които са загубили доверие в себе си и в резултат на това спортните им резултати са се влошили.

А как може да си създадем правилна психическа нагласа? Корб съветва хората да се вслушат във вътрешните си мисли и да разберат какво те самите мислят за себе си,  може би дори и несъзнателно. Ако продължително време си казвате: “Аз никога не мога да направя това” – например преди маратон – знайте, че няма да бъдете в състояние да го направите. Каквото и да заявите за себе си, ако си го повтаряте много пъти, то това самовнушение ще се превърне в реалност.

Корб подчертава, че създаването на вяра в себе си е построено на упражнения, които можете да практикувате и развивате успешно. Вслушайте се какво казвате на себе си. Ако това, което чувате е в отрицателна конотация – коригирайте го. Променете нагласата си за да промените ситуацията. Възползвайте се от съзнателното създаване на положителни мисли.

Избягването на вредни негативни мисли и замяната им с положителни ще има реално въздействие върху Вашия спортните постижения и целия Ви живот.

2. Използвайте визуализация

Визуализацията е обща техника за управление на стреса. Ако изпитвате прекомерно напрежение, можете да си представите, че сте на тихо, успокояващо място. С помощта на тази “серия видения” за няколко минути можете по-ефективно да се справите със стреса. Спортистите използват тази техника и в други области.

Д-р Дейвид Гайер казва, че някои спортисти използват визуализация директно пред конкуренцията си за да се засилят психологическата си устойчивост.

Например: Баскетболист може да затвори очи и да мисли за това как точно ще изглежда успешен наказателен удар, преди да го изпълни. Спринтьор може да си представя началния пистолетен изстрел в началото на състезанието и как прави идеален старт. Визуализирането може да ви даде психическо пространство, за да репетирате предварително това, което искате.

Корб предлага различни видове визуализация. Той съветва хората да визуализират последните си постижения. Това е като гледането на филм, в който играете в главната роля, но в собствените си мисли. Съсредоточете се върху това колко страхотно се чувствате, когато успешно сте изпълнили трудна и сложна задача в миналото и не забравяйте тези чувства. Тази техника на визуализация може да даде тласък на вашите способности още сега.

3. Изградете си план и тактика за действие при провал

Ако сте маратонец, има моменти, когато дори не можете да влезете в челната тройка. Ако сте играч на голф – от време на време ударите Ви по топката няма да са успешни… Тези неща се случват. Това, което наистина е важно е какво правите след това!

Според Корб, една от характеристиките, които отличават успешните спортисти, е способността им да останат “на краката си” след провал. Те не губят контрол.

Отново – тази способност не е необходимо да бъде вродена. Това е умение, което може да се научи. Как може да си възвърнете концентрацията, когато нещата не вървят както се очаква? Трябва да практикувате и да изпробвате различни начини и методи и да намерите един (или повече), който работи за Вас.

Няма метод, който може да бъде ефективен за всички. Някои атлети, например използват ритуали, имат си талисмани или любими упражнения или дори комбинация от всичко това. Друга техника е да си повтаряте конкретна фраза, или дори някаква песен в съзнанието си, ако не можете да се възстанови след провал. При други хора работи метод, при който в продължение на 30 секунди правят серия от дълбоки вдишвания-издишвания…

Смисъла на всичко това е, че трябва да знаете как да действате, когато ситуацията излиза от контрол. Необходимо е предварително да имате план и да го задействате преди да сте “изтървали юздите”!

4. Управление на стреса

Разсейте напрежението преди състезание. Опитайте техники като медитация или прогресивната мускулна релаксация в която съзнателно ще отпуснете всяка мускулна група, от пръстите на краката до шията си. Разбира се – с правилно отношение, овладяване и контрол над стреса, той може да стане Ваш съюзник за постигане на по-високи спортни (или други) постижения.

Според Корб – стреса не е нещо, което трябва да се избягва на всяка цена. Сама по себе си – устойчивоста на стрес може да Ви помогне за по-добри резултати при спортни състезания.

Корб отбелязва, че положителния стрес (възбуда) и отрицателния стрес (тревожност)  имат едни и същи физически ефекти. Пулсът и дишането се учестяват. Зениците ни се разширяват…

Разликата е в това кой как реагира и как се справя с тези вълнения. Ако вълнението пред конкуренцията Ви нахъсва и Ви кара да се стремите да спечелите – това е добре. Ако стресът е причината да изпадате в паника – това е лошо. Не забравяйте, че когато сте под стрес, все още имате контрол над себе си и можете да използвате тази ситуация. Също така – не забравяйте, че на стрес сте подложени не само Вие, а и конкуренцията Ви. Важно е да се справите със стреса много по-добре от нея!

5. Повече сън

Сънят помага на спортистите не само физически. Той дава на тялото време за да се възстанови след тренировка. Освен това, той носи и психологически ползи. Проучванията показват, че лишаване от сън може да увеличи времето за реакция да Ви накара да загубите ценни части от секундата преди да времете решение.

Колко часа сън са ни необходими? Нормалната продължителност на съня трябва да бъде най-малко 7-9 часа или дори повече, ако сте под стрес или сте заети с интензивни тренировки.

Разработване на план за укрепване на вашата психологическа издръжливост

Разбира се, тези съвети са по-лесни за четене, отколкото за практическо приложение… Никой не придобива психологическа издръжливост за една нощ. Това е умение, което трябва да развивате търпеливо и постепенно.

Както казва професор Корб – когато гледате подготовката на спортистите за борба с конкуренцията, не забравяйте – всяко едно нещо, което те правят го правят умишлено. Те психически се фокусират върху методите, които са усвоили и практикували в продължение на много години. Такова психическо обучение отнема време.

Започнете да работите сега, за да се подобри умствената Ви издържливост. Може да не сте в състояние да се ангажирате по осем часа на ден като един олимпиец. Но със сигурност – създаването на психологическа издръжливост ще донесе много ползи на Вас, вашата кариера и живота Ви като цяло.