Мъжете с по-големи сестри са по-неамбициозни

Мъжете с по-големи сестри са по-неамбициозни | Диана

Мъжете с по-големи сестри са по-неамбициозни от тези с големи братя или по-малки деца в семейството, установиха учени от университета на Окаяма.

Как редът на раждане и полът на другите деца в семейството оформят характера е една от най-обсъжданите теми в психологията. Японско изследване дава нови доказателства, че и двата фактора са важни, като показа, че момчeтата, които имат по-големи сестри, стават по-неконкурентоспособни от останалите.

За изследването си учените са накарали групи от гимназисти и студенти да избират между два вида игри – първата с натрупване на точки за верен отговор и индивидуална работа, а втората – с по-голяма награда, но само ако участникът измести останалите в групата.

Момчетата сред учениците избирали повече играта с по-голямо съперничество от момичетата. Общият им процент бил 61, но когато учените проверили колко от тях имат по-големи сестри, той паднал до 38. При студентите отново момчетата били по-конкурентно настроени, но вероятността да изберат турнир за тези с по-голяма сестра, била с 21 процента по-малка.

Жените с по-голяма сестра обаче са по-конкурентно настроени, като не отстъпват на мъжете. Учените обясняват явлението с асимилиране на ролята, при което децата възприемат някои от стереотипните за пола черти от близките си или пък защото най-голямото дете е под по-голям натиск да отговори на очакванията на родителите.