Митове за здравето, които са абсолютно погрешни

Митове за здравето, които са абсолютно погрешни | Диана

 … а винаги сме вярвали в тях.

Много митове и погрешни схващания продължават да съществуват въпреки напредването на медицината. Хората са свикнали да се доверяват на предания от уста на уста и често пъти пренебрегват мнението на лекарите и учените.

Непрекъснато биваме „обстрелвани“ с препоръки за здравословен начин на живот, хранене и предпазване от различни болести, но не за всички препоръки има достатъчно доказателства. Някои дори са откровено погрешни. Кои са те?

Пукането на кокалчетата на ръцете предизвиква артрит

Свикнали сме да смятаме, че това е така и не го оспорваме. Пукането на ставите може да предизвика болка и моментна парализа, но няма пряка връзка с появата на артрит, тъй като той е автоимунно заболяване, чиито механизми са от друго естество.

Артритът е възпалително заболяване, което има по-скоро генетичен характер, отколкото да е свързано с механичното изпукване на ставите.

Правилото за петте секунди важи за храната, паднала на земята

Много хора се доверяват на този мит, че ако храната не е престояла повече от 5 секунди на земята, значи е годна за ядене. Това е абсолютно погрешно. Истината е, че огромно количество бактерии полепват по храната през тези секунди, заедно с косми, твърди частици и замърсявания, което автоматично отрича това правило.

Дъвката може да престои в организма години

Така плашим децата си – да не гълтат дъвката, защото тя ще стои в корема завинаги! Естествено, че това не е вярно. Вярно е, че дъвката е изключително трудно разградима, но тя няма как да остане в организма твърде дълго.

Дъвката може да причини болки и спазми в стомаха и червата, но тя все пак ще излезе по каналния ред оттам.

Пиенето на алкохол ви стопля

Така наречените „бабини деветини“ – пийни си малко ракия, за да се стоплиш. Според народните предания алкохолът има свойството да сгрява и дори да бори грипа и настинката.

Според изследванията алкохолът няма абсолютно никакво отношение към оздравителните процеси и повишаването на телесната температура.

Истината е, че алкохолът дори спомага за намаляването на телесната топлина като притъпява способността на тялото да трепери и по този начин да генерира допълнителна топлина. Мозъкът престава да може да усеща добре признаците на студ, което дава фалшиво усещане за прилива на топлина.

Трябва да ядете, когато имате настинка и да гладувате, когато имате треска

Истината е, че и в двете ситуации не трябва да се гладува в никакъв случай! Подхранването на организма спомага за укрепване на имунната защита, така че хранете се здравословно, за да намалите времето за възстановяване.

Богатата на хранителни вещества диета се бори успешно с инфекциите, а доброто хидратиране е от голямо значение за здравето на организма.

Студеният въздух ви разболява

Изследователите са открили след многобройни изследвания, че хората, които са свикнали да понасят студа по-добре са и по-малко склонни да се разболяват. Това е така нареченото каляване, за което учените са единодушни, че е полезно, въпреки че е прийом на народната медицина.

|Язвите се причиняват от пикантни храни

Дълги години се смяташе, че лютото и пикантното увеличава риска от язви и кръвоизливи в храносмилателния тракт. Истината е, че стресът, нестероидните противовъзпалителни лекарства, тютюнът и алкохолът са главните виновници за поява на язва.

Храненето с пикантни храни само влошава ефекта от язвата, но не я причинява.