Ревматоидният артрит уврежда ставите дори само за две години

Ревматоидният артрит уврежда ставите дори само за две години | Диана

Половин година може да мине в безуспешно лечение на грипоподобни състояния, докато човек започне да търси друга причина за сковаността в мускулите си, лесната умора и изтощителна температура. С тези прекалено общи симптоми се маскират и няколко тежки ревматологични заболявания. А точно първите 6 месеца са времето, в което има някакъв шанс за стопиране на болестта или поне по-лесното й поставяне под контрол.

Проблемът е, че у нас има едва 75 ревматолози, а личните лекари невинаги подозират вярната причина за оплакванията, а човек изобщо може да няма представа за симптомите, които са свързани с коварни диагнози като ревматоиден артрит и болест на Бехтерев. Общо над 80 хиляди българи са с тези диагнози.

С напредването на заболяването се появяват болка, оток, сутрешна скованост първо в малките, а след това и в по-големи стави.

Наличието на ревматологичните заболявания може да се потвърди или отхвърли с изследване на имунните показатели в кръвта. Затруднение за пациентите е, че това може да се направи в сравнително малко лаборатории. Изследва се С реактивният протеин, ревматоидни фактори, генетични мутации и др. Компетентно извършена ставна ехография също може да прецизира диагнозата още преди да са се появили трайни рентгенологични изменения, които говорят за вече напреднало заболяване.

Ако лечението започне навреме, се избягва разрушаването на ставите и инвалидизиране на болния. Още в първите две години повече от половината пациенти получават необратими увреждания. Това обясни на дискусия за артрита и неговото лечение ревматологът от университетската многопрофилна болница “Софиямед” д-р Наталия Маринова.

Медицината няма точен отговор коя е причината за ревматоидния артрит, но се допуска, че за отключването му влияят генетичните предразположения и инфекциите. Допреди 20-ина години сред факторите се изброяваше и напредването на възрастта, но днес това вече не е така, имам много млади пациенти, обясни д-р Маринова. Затова нощна ставна болка трябва да се приема като знак да се уточни състоянието независимо от възрастта.

Ревматоложката е категорична, че най-новите терапии с биологични средства спират рентгеновата прогресия, което не може да се каже за другите базисни средства, въпреки че в повечето случаи подобряват качеството на живот. Такава терапия може да изпише само ревматолог, който работи със здравната каса.

 Но лечението дори и при тези специалисти е свързано с преодоляването на много трудности от пациентите. От една страна, често се сблъскваме с неразбирането на проблема ни в обществото и затруднения да използваме градски транспорт например. От друга, има редица изисквания за достъп до биологично лечение, които забавят разрешаването на терапията и през това време прогресира разрушаването на ставите, обясни Роза Чеглайска – председател на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит. Сдружението съдейства на пациенти от цялата страната при явяването им пред комисии и получаването на документите за иновативните терапии.

Друг проблем е, че евентуално спиране на лечението веднага увеличава риска от инвалидизация.

Цели области нямат достъп до ревматолог, а в други няколко има само по един, каза д-р Маринова. “Тежко е положението за пациентите от Видин до Петрич. Във Видин, в Сливен са по един-двама, някои от тях със специалност отпреди отделянето на ревматологията като самостоятелна специалност. Още по-тежко е положението с детските ревматолози – такива специалисти работят единствено в София. Стига се дотам хората с ревматологични заболявания да се лекуват при ортопеди. А контролът на артрита по световни професионални стандарти трябва да се прави на всеки 3 месеца.”