Пред риска от рак на гърдата е изправена всяка жена. Ето защо стремежът, не само на нежната част от човечеството, е да се избегне по всякакъв начин това животозастрашаващо заболяване. Въпреки това, понякога несъзнателно сами си вредим и така увеличаваме шансовете за развитие както на рак на гърдата, така и на други коварни заболявания.
Според проучване, проведено от екип изследователи от Kaiser Permanente и Utah Cancer Registry жените с диагноза рак на гърдата, които в дневния си хранителен режим консумират пълномаслено мляко и млечни продукти, са в повишен риск от преждевременна смърт, в сравнение с дамите, диагностицирани със същото заболяване, но консумиращи нискомаслени продукти.
Растежът на клетките в млечните жлези се стимулира от хормона естроген, който се произвежда и се съхранява в мастните клетки. По-голямата част от здравните експерти твърдят, че
повечето млечни продукти, произвеждани в САЩ и други западни държави съдържат повишено количество естроген и прогестерон, тъй като повечето от млякото е от бременни крави или овце.
Ако следваме тази логика, можем да предположим, че в нискомаслените млечни продукти има по-ниски нива на тези два хормона, тъй като са лишени от голямата част от съдържанието на мазнини.
Ето защо е препоръчително за жените, диагностицирани с рак на гърдата, да консумират по-малко пълномаслени млека и млечни произведения (сирена и кашкавали).
Ето и пълният списък на продуктите, включени в проучването:
- пълномаслено мляко
- кондензирано мляко
- пудинг
- сладолед
- яйчен крем
- крем брюле
- сирене
- кисело мляко
- масло
Участниците в изследването са били наблюдавани в продължение на 12 години, а резултатите са били доста шокиращи:
За жените, които са консумирали една или повече порции пълномаслени млечни продукти всеки ден, е било с 64% по-вероятно да починат от преждевременна смърт, независимо от причината и 49% по-вероятно да умрат от рак на гърдата,
в сравнение с дамите, които консумирали нискомаслени млечни продукти или по-малко количество пълномаслени млечни продукт на ден, сочи изследването, което е публикувано и в ScienceDaily.
Въпреки че тези резултати са доста шокиращи, трябва да разгледаме няколко други факти, преди да преминем към каквито и да е заключения.
Проучването показва връзка между консумацията на пълномаслено мляко и млечни продукти и фаталния изход от рак на гърдата. Все още няма доказателства, че консумирането на тези продукти води до рак на гърдата.
Необходими са още изследвания, експерименти и щателни проучвания, за да се открие точната връзка между двете неща.
Докато стане ясна и още по-детайлна информацията по този жизненоважен въпрос, специалистите препоръчват на всяка пациентка с диагностициран ранен стадий на рак на гърдата да направи всичко възможно, за да намали риска от развитие на заболяването.
Ето няколко здравни съвета, които дамите с подобен проблем трябва да следват, за да подобрят състоянието си:
- започнете здравословен хранителен режим, като премахнете от менюто си преработените храни и захарта;
- спрете консумацията на алкохол;
- балансирайте теглото си;
- тренирайте редовно;
- спрете цигарите;
- приемайте всички лекарства, предписани от Вашият лекар, с цел предотвратяване развитие на заболяването.
Източник: Breastcancer.org