Момичета, вие сами разваляте мъжете си

Представяме ви един интересен руски психолог с 30-годишен стаж, който не се притеснява да нарече нещата с истинските им имена. Михаил Лабковский напълно опровергава модерните от няколко години насам теории как да накараш мъжа да се чувства добре, да те носи на ръце, да те обгрижва и да се държи с теб като с принцеса. Според него когато жената се поставя пред мъжа като слаба и зависима, изобщо не си помага, а напротив. Често жените стигат до задънена улица във връзката си, защото следват шаблони и не осъзнават, че с постъпките си влияят негативно на характера на мъжа и поведението му. Ето и петте най-чести типа грешни поведения, които допускаме в семейните отношения:

1. Искам да се наспя!

Да започнем със следната ситуация: в семейството се ражда дете. След първите дни, когато възторгът и шокът са се уталожили, мъжът казва на жена си: „Скъпа, трябва да ставам рано за работа, искам да се наспя“. В 90 % от случаите, жената приема това като задължение и прави всичко възможно, детето да не пречи на собствения си баща да спи. В някои случаи, дори се изолира с него в отделна стая, за да има таткото нормален сън. Логиката й е проста – той храни семейството, трябва да си почине. Като че ли, когато мъжът тръгне за работа, жената ще легне да спи, за да се възстанови след безсънната нощ. Да, а в почивните дни таткото също не бива да бъде безпокоен, той трябва да си почине, защото е работил цяла седмица! А ако изяви желание да излезе да разходи бебето с количката е направо герой. Нищо, че младата майка е правила двуразови разходки всеки божи ден.

Един момент! Това не е нейното лично, а тяхното общо дете!

В тази ситуация жената сама си е виновна, защото по всякакъв възможен начин я подкрепя. Грешката й е не само, че се претоварва, но и разрушава семейната цялост (формира се диаспора „майка-дете“, която изолира таткото). Съществено се понижава вероятността в бъдеще бащата да има близки доверителни отношения с детето си. Най-обидното е, че се губи чувството за единство, което съществува, когато няма отделни участници в проекта „семейство“ с разпределени задължения, а екип, който се справя с всички предизвикателства заедно. Често ме питат: „А кога можем да оставим детето с баща му?“ Веднага след като се приберете от родилния дом. Нахранете бебето и идете на фризьор, да се поразходите или да се срещнете с приятелка. За един-два часа новороденото съвсем спокойно може да бъде оставено насаме с баща му. От това само ще има полза.

2. Защо ти е да се връщаш на работа?

Хлапето пораства, става на 3 години, време е майка му да се върне на работа. И в този момент някои мъже правят следния ход: „Защо ти е да се връщаш на работа? Аз изкарвам достатъчно, остани с детето“. Наистина в много случаи заплатата на жената е по-ниска, защото тези три години, които е прекарала с детето, са я върнали назад, спрели са кариерното й развитие и е много вероятно, след дългата пауза, да й се наложи да започне отначало.

Много е важно в този момент да не се поддадете на внушението. В практиката си съм срещал много жени, които са се съгласили с мъжа си, че така ще е най-добре за децата, а след 10-15 години същият този мъж си е събрал багажа и ги е напуснал. Те остават без професия, без доходи, загубили деловите си навици, на около 40 години, съвършено безпомощни. В най-добрия случай могат да разчитат на адекватна издръжка, но това са наистина редки случаи.

Трябва да разберете, че предлагайки ви да останете вкъщи, мъжът не се грижи за вас. Грижи се за себе си. Това или е опит да ограничи социалните ви контакти от ревност или поради други съображения, или е начин да скрие страха си, че може да се окаже не толкова успешен на фона на вашата кариера, или просто е невротик и получава удоволствие от това да ви потиска.

Всяка, подчертавам, всяка жена, която стои вкъщи с години и са занимава само с домакинството (изключвам все по-честите случаи на работа от вкъщи) и отглеждането на деца деградира. Това е неизбежно. И в крайна сметка на мъжа му става скучно и започва да се отнася към нея снизходително, а оттам до раздялата крачката е само една. И забележете, изначално мъжът за нищо не е настоявал, жената с радост е прегърнала идеята да си остане вкъщи, защото за всички така ще е най-добре. Дали?

3. Много е скъпо!

Друг аспект: жените често се оплакват, че мъжете напоследък не са особено щедри – за всеки поискан лев трябва да обясняваш защо ти е, непрекъснато се оплакват от високите цени, не им се излиза да вечерят навън, защото това са разходи, дори да им е по възможностите. Как се случва обикновено – мъжът произнася фразата: „О, тук е много скъпо!“, на което жената веднага откликва – „Добре да потърсим по-евтино място“. Край. Загуби. Правилният отговор е: „Скъпо, но пък сигурно е вкусно, хайде да опитаме!“ Разбира се, съществува и другата крайност – непрекъснато да се изискват подаръци. Това също не бива да се допуска.

Четвъртият тип женско поведение, с което се „развалят“ мъже, може да бъде описан с фразата „аз сама“. „Аз сама ще измия“; „аз сама ще приготвя“; „аз сама ще сложа детето да спи“; „върви, не ми се пречкай“; „ти си почивай“. Много скоро мъжът свиква с това „аз сама“ и с факта, че никой не иска помощта му и се оттегля на дивана без никакви угризения. Той си е предложил услугите, казали са му „няма нужда“. Всичко е точно.

В крайна сметка всичко се свежда до това, за което говоря на всяка своя лекция: не трябва да търпиш, не трябва да поставяш себе си по-ниско от мъжа си, не трябва да отстъпваш. Ако ти е нужна помощ – кажи, ако те дразни поведението му – кажи. Веднъж! Любящият мъж ще те чуе, ще промени поведението си, равнодушният ще продължи все едно нищо не се е случило. Но това има и обратна страна: ти трябва да решиш ще се примириш ли с тези негови особености. Ако го приемаш, не му натяквай и не пили мозъка му при всеки повод. Ако не го приемаш – напусни го и пощади своите и неговите нерви.

5. И последно правило: не изяснявайте отношенията си пред свидетели.

Пред останалите вие сте екип, който се подкрепя един друг. Отношенията се изясняват насаме. И никога не осъждайте човека – осъждайте постъпката, действията му. „Ти не ми помагаш достатъчно.“ – да. „Ти си мързелив.“ – не. Още по-губещо е да го сравнявате с друг. Ако колегата Иван е станал шеф, а вашият мъж не, значи просто не иска или не може да бъде такъв. Искате мъж на позиция? Ами търсете, има и свободни такива, макар да не са много. Но не позволявайте да сравняват и вас. Той предпочита стройна блондинка, а вие сте пищна брюнетка? Свободен е да я търси. Всеки човек е ценен с комплекса от качества, които притежава, нелепо е да приемаш характера, отричайки външността и обратното. Не бива да унижаваме човека заради това, че не съответства на идеала в главата ни.

Източник: mamaninja.bg