Новите майки

Не, в този текст няма да говорим за клишетата “майката-тиранин”, “майката-жертва” или “супер-мама”, нито за техните деца.

Предлагаме ви свеж поглед към 6 типа жени-майки на новото време, които няма как да не ви направят впечатление.

Free-ride мамата

Тя носи свободен позитивен дух, обича новите запознанства и се наслаждава на пътуванията с бебе. Спортува, любител е на бирата и виното в малки количества, защото все още кърми. Иска да кърми детето си поне до 2-годишна възраст. Не е рядкост този тип мами да са противници на ваксините, привърженици на хомеопатията. Не вярват в митове и легенди за урочасване, но смятат, че всички живи същества носят някаква енергия, която обменят със заобикалящия ги свят.

Free-ride мамата носи бебето си в ергономична раница или слинг изключително. Изповядва привързаното родителство и постоянно намира нови практични идеи с какво да занимава бебето си. Оставя го то смело да се сблъска с реалния свят и да трупа опит, без да истерясва на тема падания, ядене на пясък, ровене в пръстта, катерене и пр. Ще заведе бебето си на плуване още през втория месец.

Този тип мами обикновено са наясно със себе си и имат практичен подход. Не затрупват децата си с купища играчки и им дават пособия от бита. Бебето бива захранено когато то само прояви интерес към храната на възрастните и никога не яде готови пюрета.

Разбира се, тя членува във всички фейсбук групи на бебешка тематика – от “Родени 20..”, през “Слингове и ергономични раници”, “У дома по метода на Мария Монтесори” до “Продавалник за детски стоки”. Free-ride мамата умее да показва радостта си от майчинството и не се впряга във фиксации, че всичко трябва да е перфектно. При нея нещата сякаш се напасват естествено.

Семигуру-мамата

Често готини, понякога досадни, семигуру-мамите искат да научат за всички възможности в детеотглеждането, за да изберат най-доброто, което ще превърне отрочетата им във вундер-чеда и не се стесняват да споделят това на целия свят.

При тях няма случайности, а всички възможности за какъвто и да било фал са пресметнати, отчетени и потушени преди изобщо някой да се е сетил за тях. Те често нямат оригинални идеи, но за сметка на това надушват полезната информация безпогрешно. Тя е избрала къде и как да роди, с предварителен план, с препоръки кой е най-добрия доктор за секцио или нормално раждане.

В тефтера ѝ има разчетен списък с всички прегледи и изследвания по дати – кое кога следва. Преди да роди е ходила на йога за бременни – защото това помага за тазовото дъно и не само.

Тя е наясно с всички предимста и недостатъци в избора на креватчето, количката, столчето за кола, шезлонга, бънджито, проходилката, помпите за кърма, кухненския робот за пюрета, стерилизатора, уреда за затопляне на шишета и пр., и е готова щедро да споделя тази информация на всяка чудеща се майка. Има три вида термометри, за да е подготвена при всяки случай, заредила е бебешка козметика на отбрани марки, пазарува бебешки дрешки от чужбина, педиатърът ѝ е на повикване.

Преминала е курс за спешни детски състояния и разполага със заредена аптечка. Решила е, че ще готви за детето си, но ще му предлага и пюрета. През първите 2 месеца кърми бебето със силиконови протектори, а то винаги без изключение спи в своето креватче. И тя разполага с ерго-раница, но основно търчи с колата и количката. Няма да качи бебето си в градския транспорт за нищо на света. Привърженик на ваксините, често религиозна, но практична.

Събскрайбнала се е за всички популярни “Мами”-канали в youtube, защото винаги иска да е в час. Предпочита да пуска песнички на детето си пак от там, отколкото да ги пее сама. Планира да го пусне на ясла на 2 години без да драматизира излишно, а методиката на Мария Монтесори й е винаги под ръка. Набавила е всички играчки и пособия съгласно школата, наред с 35-те дървени подноса, в които стои всяка отделна играчка. И не на последно място – тя обръща някакво завидно количество внимание на външния си вид. Ехаа!

Хипстър-мамата

О да, най-модерните мами в момента са именно изхипстърелите. Като се започне с инстаграм акаунта, пълен със стилизирани бременни и бебешки снимки, през бясното пазаруване за бебешки тениски с лика на Боуи, Бийтълс, Стоунс, и се мине през всякакви ръчноизработени играчки, които макар и семпли на вид, формират не толкова оскъдна цифра. Хипстър-мамата задължително има татуировки и цветни кичури в косите. Тя влиза във форма светкавично след раждането. Не рядко е веган, а щом настъпи момента за захранване на бебето не се свени да експериментира с подобни бебешки рецепти – кюфтенца с киноа, чиа с кисело мляко, десерти с агаве и рожков и пр.

Гардероба на бебето ѝ е за завиждане, количката е от дизайнерска лимитирана серия, ерго-раницата също. Пазаруването за бебето ѝ се одава стряскащо добре. Всичко е семпло и изчистено – синьото или розовото като цвят почти не присъстват, а по-скоро се набляга на неутрални цветове. Интериорът на детската стая е в скандинавски стил.

Хипстър-мамата също ползва помпа за кърма, и ще кърми детето си до поне 6-месечна възраст. Още от малко го приспива с парчета на Alt+J и Radiohead, и няма търпение да култивира музикален вкус у него. След навършване на 1 година, хипстър-мамата ще потърси детегледачка поне за няколко часа на ден.

Когато излизат на разходка, хипстър-мамата и нейното бебе са със синхронизирани тоалети. Задължително чете хороскопа – нейния, на бебето и на мъжа ѝ всеки ден. Харесва кехлибарените герданчета, за които се говори, че помагат при пробиването на зъбките и е закичила не само един от крайниците на детето, но и самата себе си. Поне веднъж в месеца ги пречиства.

На-кафе—мамата

Винаги я виждаме и не можем да избягаме лесно от нея – тя е по-наясно с детеотглеждането от всички нас, усвоила е нови “полезни” практики и знания и ние задължително трябва да чуем за тях.

Освен върли фенове на хомеопатията, шуслеровите соли, лечебните сили на водата и водораслите, мамите тип “На кафе” неминуемо чувстват отговорността да засвидетелстват своята позиция по всякакви социални въпроси. Те даряват дрехи и вещи на хора в нужда и не се притесняват да се хвалят с това.

Все още не са опитали да приложат уринотерапия за стимулиране на общото си здравословно състояние, но не спират да обясняват как са чели и гледали за ползите от нея. На-кафе-мамата не обича да чува чуждото мнение по въпроси, по които има свое, макар и не до там научно обосновано.

След стриктно проследена бременност и раждане, усилено четене, кибичене във бебешките фейсбук групи и подробни разговори с педиатър, тя е решила, че ще отглежда и възпитава самостоятелно дете. На първо място без да откликва на плача на новороденото след като то е било обслужено и обгрижено съгласно режима си. Тя, макар и да изпитва чувство на вина ще го остави да пореве до момента, в който то само ще се увери, че няма смисъл да плаче и така във втория месец, вече ще разполага с едно спокойно и кротко бебе. Ще го калява и захранва по класическа схема плюс редовен прием на шуслерови соли и пробиотици.

На-кафе-мамата се движи основно с количка. Според педиатъра ѝ няма разлика между кенгуру и ергономична раница, за това не се притеснява в какво носи бебето си. Ще го кръсти на 2 години и отсега е започнала да му обяснява за божето.

Ерго-био мамата

Тя е родила заедно с партньора си. Раждането е било във вода, а следващото задължително ще се състои с дула у дома. Това е хардкор мама, която танцува с рисковете и не прави никакви компромиси със светоусещането си и личния си избор. Тя е заклет фен на аюрведа, веган, запалена по привързаното родителство, изключително кърмеща, изключително бебеносеща, фен на кооператива и емпатията.

Ерго-био мамата не слага ваксини, нейния педиатър е хомеопат, бебето се захранва само когато то пожелае, менюто му е достойно за гурме квалификация, използва памперси за многократна употреба, а мокрите кърпички са мръсна дума в нейния дом. Козметиката за нея и за бебето е със основна съставка кокосово масло.

За нея суетата е избледняла напълно. Тя не се притеснява от нищо, водена от интуицията си и изчела всички фейсбук групи за емпатично родителство, посетила редица семинари, член на Ла Лече Лига, в дома и има библиотека с отделение само на бебешка тематика. Мария Монтесори присъства, но в чисто практичната светлина. Ерго-био мамата не задълбава в предлагането на определените за всяка възраст играчки, а експериментира. За нея няма абсолютно никакво значение дали използва вещи втора ръка, стига да са практични и удобни. Не се притеснява да пътува с бебето в скута си. От раждането му до навършване на втората годинка тя не се е разделяла с него за повече от 15 минути.

Скептик-мамата

Тя залага на критичното мислене и научните доказателства. Държи да се информира чрез проверени източници и да следва отвърдени и работещи практики, без да поема излишни рискове. Отхвърля теории за ранно захранване на бебето, за даване на вода през първите 6 месеца, камо ли мед. Не обича бабите да ѝ “дават акъл” и спазва дистанция. Атеист и противник на хомеопатията, скептик-мамата избягва да се включва в групи с основна фиксация върху определена тема. Не е от хората, които ще купят възглавничка с черешови костилки против колики и със сигурност няма сама да потърси запознанство с други майки в парка. Разговори за хороскопи, баене против уроки, червени конци и чукване на първото зъбче със сребърна лъжица по-скоро ще я докарат до умопомрачение, а гледката на огащено бебе с анцуг и вълнен елек ще я задави в буквален и преносен смисъл.

Умее да пробира нужната информация и често разполага с оригинални идеи как да забавлява детето си. От любопитство ще посети семинари, обучения и лекции на бебешки теми, но ще се въздържи от нездравословно вживяване по темата. По време на бременността си, този тип мами са може би част от малкото, които се подготвят психически за големия ден гледайки и видео клипове на истински раждания. Не рядко настоява таткото да присъства за подкрепа и не се страхува от самото раждане. Тя също носи бебето си в ерго-раница, кърми с желание, използва практики от привързаното родителство и цени личното време.

Скептик-мамата няма да обясни на детето си, че Дядо Коледа не съществува, а ще го остави то само да се увери в това. Не робува на традиции и за това след първите 40 дни вероятно няма да направи погача. Роднините са наясно, че може и да не бъдат поканени на 1вия рожден ден, а играчките и дрешките, които подаряват не рядко ще бъдат приети с благодарствени думи, изречени с половин уста. Скептик-мамата ще готви с желание здравословна и вкусна храна за своето бебе, но няма да се посвени да му предлага и готови пюрета.

Автор: Гергана Боева

Източник: http://mamamia.bg