Ползите от пиенето на топла вода с лимон

Здравей!

В тази статия искам да те запозная с невероятните ползи от това да се пие топла вода с лимон, особено сутрин. За мен чашата с лимон сутрин се е превърнала в ежедневие и ми дава добър старт на деня. С нея по страхотен начин събуждам тялото и храносмилателната си система. Ако искаш може да опиташ и ти :). Чувството, когато успеем да включим в ежедневието си някакъв ритуал, който ни носи здраве е страхотно!

Лимоните от векове са известни със здравословните си свойства, те имат антибактериално и противовирусно действие, а също така са и чудесен имуностимулатор. Също така, лимоните помагат и при регулиране на телесното тегло. Лимоните съдържат лимонова киселина, калций, магнезий, витамин С, биофлавоноиди, пектин и лимонен.

Ползи от лимоновия сок:

  • Помага при храносмилането

Структурата на лимоновия сок е близка до тази на слюнката и хидрохлорната киселина, която е основният храносмилателен сок в стомаха. Лимоновият сок стимулира черният дроб да произвежда жлъчен сок, който е необходим при храносмилането. Лимоните са богати на минерали и витамини и помагат за отстраняването на токсини и други нежелани елементи от тялото и храносмилателната система. Също така, лимоновият сок, помага за успокояване на стомаха при киселини, оригване и къркорене.

  • Диуретик – изчиства тялото

Лимоновата киселина помага за увеличаване функцията на ензимите, които стимулират черния дроб и така помага за детоксикация. Тя повишава уринирането, с което токсините от тялото се освобождават по-бързо, като по този начин осигурява и здрави пикочни пътища.

  • Засилва имунната система

Лимоните са богати на витамин С и калий. Витамин С е добър за борбата с настинки, също така подсилва усвояването на желязо от организма. Калият стимулира мозъчната и нервна дейност и помага за регулиране на кръвното налягане. Лимоните, също така, намаляват количеството слуз, което се произвежда от тялото.

  • Балансира нивата на pH

Лимоните са една от най-алкализиращите храни и помага за постигане на алкално-киселинен баланс. Сами по себе си те са киселинни, но когато ги изядем/изпием те стават алкални за нашето тяло – лимонената киселина не е киселинна за организма ни. Лимоните съдържат лимонена и аскорбинова киселина, тези слаби киселини се обработват лесно от тялото и се позволява на минералното съдържание на лимоните да алкализира кръвта.

Когато пием редовно вода с лимон, регулираме киселинността в тялото си и постигаме баланс.

  • Почиства кожата

С високото си съдържание на витамин С, лимоните ни помагат в борбата със свободните радикали, намаляването на бръчките и петната. Витамин С е много важен за здрава и сияйна кожа. Както казах вече, лимоните са алкална храна, този им характер убива някои видове бактерии, които причиняват акне. Водата с лимон ни помага да се отървем от токсините в кръвта и по този начин изчиства кожата ни от вътре навън.

  • Зарежда с енергия и подобрява настроението

Енергията, която получаваме от храната идва от атомите и молекулите в нея. Когато положително заредените йони от храната навлязат в храносмилателната система си взаимодействат с отрицателно заредени ензими и протича реакция. Лимоните са една от малкото храни, които съдържат повече отрицателни йони и това ни доставя повече енергия когато попаднат в храносмилателната ни система – протичат повече реакции и получаваме повече енергия.

  • Има лечебен ефект

Аскорбиновата киселина, която се намира в изобилие в лимоните, е съществен хранителен елемент, който осигурява здрави кости, съединителни тъкани и хрущяли. Също така спомага за бързото възстановяване при контузии и стрес.

  • Свеж дъх

Лимоните осигуряват свеж дъх, успокояват болки в зъбите и венците. Трябва да внимаваш, защото лимонената киселина може да разруши емайлът на зъбите ти. Никога не си мий зъбите след като си пил вода с лимон, измий ги преди това или изчакай да мине повече време. Много добър вариант е да изплакваш зъбите си с чиста вода, след като си пил вода с лимон.

  • Хидратира лимфната система

Топлата вода с лимон подсилва имунната система, като хидратира и възобновява загубените от тялото течности. Когато в тялото има недостиг на вода се наблюдават умора, мудност, намалена имунна система, запек, липса на енергия, високо или ниско кръвно налягане, чувство за стрес и много други.

  • Помага при регулиране на теглото

Лимоните са богати на пектин, който намалява желанието за похапване.

Как и кога да пиеш вода с лимон?

За да си направиш вода с лимон, използвай изворна, минерална или преварена вода. Водата трябва да е хладка, защото ако е студена ще ни е необходимо повече време да я усвоим, а ако е вряла, ще убие полезните свойства на лимона.

Сипи водата в чаша и добави прясно изцеден сок от половин лимон или просто няколко резенчета обелен лимон.

Може да пиеш вода с лимон сутрин на гладно преди хранене, както и преди всяко друго хранене. Също така хладка вода с лимон е чудесна за пиене преди тренировка.


Ползи от пиене на топла вода с лимон


*Източници – www.tasty-yummies.com__

**Отказ от отговорност – Всичката информация, която споделям, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения или е взета от сайт или книга, които са упоменати. Не съм специалист, диетолог или медицинско лице. Сайтът Здравей няма за цел да дава медицински съвети. Преди да започнеш каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирай се с личния си лекар или диетолог.

Източник: http://www.zdravei.org