Всеки един от нас би следвало да спазва определен хранителен режим, съобразен с ежедневните си нужди. Тук не говорим за строги диети и гладуване, които не само нарушават правилното функциониране на отделни органи и системи, а и ни лишават от ценни за нас хранителни вещества. Говорим за един адекватен и балансиран хранителен прием, който да позволи поддържането на едно постоянно телесно тегло и оптимално здраве. При една добре балансирана диета, съотношението на белтъци, въглехидрати и мазнини отговаря на: Б – 15 %, В – 55%, М – 30% от дневния хранителен прием. При много ниско калоричните балансирани диети се приемат от 800-1000 ккал., а при ниско калоричните 1200- 1600 ккал.
Съвременните представи за здравословен начин на хранене изискват то да отговаря на някои основни принципа:
1. Адекватност – храната да доставя достатъчно количество от всички необходими за организма хранителни вещества, фибри и енергия;
2. Балансираност – приетите хранителни вещества да са в балансирани съотношения, да не се изключва или замества даден нутриент с друг;
3. Умереност – да не се злоупотребява със сол, захар, алкохол и мазнини;
4. Разнообразие – за доставка на необходимите хранителни вещества е нужно да се избягва монотонността в храненето;
5. Калориен контрол – количеството енергия, която се приема с храната да е такова, че да се поддържа оптимално тегло.
Всички ние знаем, че съвременният човек е изправен пред голямо разнообразие от хранителни продукти. Изкушенията са безбройни, но изборът е наш и е само един, ако искаме да живеем пълноценно, да бъдем здрави и да осигурим едно здраво бъдеще за нашите деца. Ние сме това, което ядем. Колкото повече жива храна приемаме, толкова по-живи ще бъдем.
Как може да изградим едни постоянни навици за нас и за семействата ни?
Не се изискват дълбоки знания в сферата на храненето, за да се прецени кои храни са полезни и кои не. Има различни видове диети – ниско въглехидратни, високо въглехидратни, такива с високо съдържание на протеини и много други, но ние търсим балансираната, която да спазваме не 1 или 2 седмици, а през цялото ни съществуване. Навсякъде четем за различни хранителни режими – какво трябва да закусваме, обядваме или вечеряме, но за мен като бивш спортист, a в момента треньор и специалист в сферата на здравето, е важно да се спазват някои основни принципа.
Вероятно сте чували безброй пъти, че закуската не трябва да се пропуска. За съжаление много хора не се вслушват и не обръщат внимание на тези съвети и поради тази причина ми се иска да напиша няколко реда в тази насока.
Какво се случва с тялото ни след като сме спали цяла нощ? Ще ви кажа.
Нивата на кръвната захар са изключително ниски. Ако пропуснем закуската, те продължават да бъдат ниски, а това се приема от организма като стрес. Тялото ни започва да отделя много повече кортизол от нормалните количества. Кортизолът е хормон на стреса и е изключително важен за почти всички функции на човешкото тяло. Основната му задача е да регулира кръвното налягане и работата на сърдечносъдовата система.
Ако нивата му в организма са завишени, той подпомага за натрупването на мазнини. Именно поради тази причина се знае, че има силна връзка между пропуснатите закуски и затлъстяването.
Препоръчвам сутрин да се приемат храни, богати на протеини, нискогликемични въглехидрати и мононенаситени мазнини. Една идеална закуска биха били овесените ядки, изварата, яйцата, пълнозърнестият хляб, пресните плодове и зеленчуци. Избягвайте сладките и тестени изделия, пакетираните храни. Тези продукти ви засищат за няколко часа, след което нивото ви на кръвна захар отново пада много ниско, усещате силен и непоносим глад, а по този начин си създавате едни вредни хранителни навици. Като заключение и извод ще вмъкна любима моя поговорка, която гласи: „Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага?“ 🙂
Автор: Анита Палийска
Източник: zdravei.org