Диета или начин на живот

Диета или начин на живот | Диана image 1

В днешната статия искам да обърна внимание на това, че диетата не е просто начин за отслабване, а е начин на живот. Всяки един хранителен режим или ограничение ще доведе до някакви положителни или отрицателни резултати. След като се върнем към стария си начин на живот, тялото ще се върне обратно към старото си състояние. Как може да се справим с това? Просто трябва да променим начина си на живот!

Всяка една диета, която се спазва и после се спира ще води до Йо-Йо ефект. Защо? Съществуват много видове диети: ниско въглехидратни, високо мазнинни диети, гладувания и безбройно много лъжливи реклами за различни хапчета и средстава за бърза загуба на килограми. Всички тези неща дават добри резултати в началото или поне докато ги спазвате.

Аз лично не мога постоянно да съм само на месо и краставици или да хапвам по едно пакетче солети на ден, за да поддържам прилична форма на тялото си.

Как постъпват хората? Повечето започват с голямо желание  дадена диета и тренировъчна програма. И резултатите не закъсняват под една или друга форма! Проблемът идва в последствие, когато спрем да тренираме и да внимаваме какво ядем и просто възвърнем стария си начин на живот. Малко по малко се отпускаме и тялото се връща в начална позиция, а в някои случаи става и по-зле!

Защо не изготвям ниско въглехидратни диети и друг тип режими, които ограничават до голяма степен част от хранителните вещества?

Изпробвал съм много и различни диети. Ниско въгхелидратната диета дава добри резултати за кратко време. Повечето културисти и фитнес любители изчистват доста мазнини, спазвайки я, но какво става след като спрат? Когато възвърнем приема на по-голямо количество въглехидрати, тялото ги попива много бързо и неусетно мазнините започват да се трупат отново. Това се случва и заради  повишаването на енергоприема!

Точно затова предпочитам хранителен режим, който не изключва нищо от хранителните вещества. По този начин не причиняваме прекалено голям стрес на организма. Резултатите могат да бъдат по-бавни, но така ще успеете да се преборите с характера си и новият начин на хранене ще се превърне в част от новия ви начин на живот!

Как да продължим, след като постигнем резултатите?

Доста интересен и задълбочен въпрос. В следствие на диетата, вие сте ограничили доста калорииния прием и сте увеличили енергоразхода чрез спорт и физическа активност. Ако увеличите храната и едновременно намалите спорта, тялото ви няма да е в състояние на калориен дефизит, а точно обратното. Това ще доведе до натрупване на мазнини. Идеята е преходът да бъде плавен. Препоръчвам да увеличавате малко по малко приема на храна, за да може тялото постепенно да се адаптира и да не трупа мазнини. Не намаляйте интензивността на тренировките.

Пример:

Храня се 5 пъти на ден. В две от храненията ми присъстват въглехидрати. Вече съм постигнал желания резултат. Спокойно добавям към още едно хранене въглехидрат. По този начин задържам за 1 седмица, за да може тялото ми да свикне и да не се чуди какво да ги прави, а да ги използва за енергия без да трупа мазнини.

Така малко по малко може да преобразувате храната си. Ще се наложи да следите резултатите си и да не позволявате на тялото ви да се отпуска, като го тъпчете с вредни храни и т.н.. Тази стратегия обаче няма да подейства, ако започнете да хапвате по-често junk food, да гладувате периодично и да не спортувате.

Точно затова искам да ви кажа, че няма такова нещо като спазвам диета, отслабвам и продължавам да си пия и да ям торти! Справите ли се с хранителните си навици и превърнете ли всичко това в част от вашия живот, спокойно ще можете от време на време да се поглезите с кулинарни изкушения и пак да изглеждате страхотно!

Защо другите могат да си хапват всичко и изглеждат добре? Това е въпрос на различна генетика, метаболизъм, инсулинова чувствителност, лептинова чувствителност, мастни клетки и т.н. Щом четете това, явно не сте от хората с перфектен ген. Точно затова ще трябва да се опитате да превърнете всичко това в начин на живот.

Няма да съжалявате! Тялото ще ви се отблагодари с прекрасно здраве и чудесен външен вид. Ако си казвате, че хората с хубав ген са по-добре, не е така. Хората с хубав ген, които не се хранят правилно, са като добра опаковка с боклук вътре. Това, че вашето тяло ви показва, че е болно, поради лошия ви начин на живот, е чудесно. Така ще можете по-рано да подобрите навиците си и да го излекувате, преди да е станало твърде късно!

Кои храни препоръчвам?

храни

Белтъчини – пилешко, пуешко, телешко, яйца, извара, обезмаслено сирене, риба, суроватъчен протеин и т.н.

Мазнини – зехтин, маслини, авокадо, сурови ядки (бадем, кашу, орехи) и др.

Въглехидрати – кафяв ориз, пълнозърнест хляб,едри овесени ядки, а не фини!, зеленчуци, плодове и др.

Суперхрани – годжи бери, чиа, инка бери, конопен протеин, мака, суровки какаови зърна, киноа, спирулина и др.

Има и други храни, които могат да се включат, но това са основните!

Споделете с приятели, ако ви е харесала статията!

Страхил Иванов, FITBG.NET