Най-добрата диета за цял живот

Най-добрата диета за цял живот | Диана

Най-добрата диета за цял живот е лесна за спазване – тя насърчава търсещите отслабване да се хранят и живеят целесъобразно и здравословно. Именно тази диета е успяла да промени живота на световноизвестната телевизионна звезда Опра Уинфри, според нейните собствени признания.

Най-добрата диета за цял живот (The Best Life Diet) не е мимолетна и кратка диета, а по-скоро, както подсказва и нейното име, е начин на живот. Тя цели цялостни промени във всекидневието, включващи здравословно хранене и редовна физическа активност.

Диетата е безопасен и ефективен начин за сваляне на излишните килограми и подобряване на спортната форма. Но ако търсите нещо бързо действащо, по-добре се насочете към друга диета. Най-добрата диета за цял живот подтиква отслабващите към сериозни промени в начина на живот, които трябва да бъдат прилагани постепенно. Крайната цел е трайно заместване на старите хранителни навици с по-здравословни.

В зависимост от пола и традиционната физическа активност диетата препоръчва дневният калориен прием да бъде в границите на 1500 до 2500 калории, като основният принцип е: Колкото по-активен е човек, толкова повече калории може да консумира.

Какво може да се яде

В Най-добрата диета за цял живот не се изисква и дори не се препоръчва броенето на калории, а само да се избират здравословни храни и да се следи размера на порциите.

Концепцията е значително по-опростена отколкото при повечето останали диети: може да се наслаждавате на голямо разнообразие от полезни храни, докато бавно премахвате от менюто си нездравословните хранителни продукти като пържени храни, храни с трансмазнини, бял хляб, подсладени безалкохолни напитки, бяла паста и млечни продукти с високо съдържание на мазнини. Тези храни постепенно трябва да се заместят от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти и т.н.

Как работи диетата

Най-добрата диета за цял живот поощрява разумния начин на хранене без гладуване и резки промени, така че човек постепенно да подобри своето всекидневно отношение към храната и да съумее да контролира своите желания и навици спрямо нея. Докато повечето стриктни диети изискват от отслабващите твърде много и така често правят задачата непосилна, Най-добрата диета за цял живот предразполага към успех, тъй като е съобразена с индивидуалните особености на човека и бавно и постепенно, стъпка по стъпка прави малки промени в неговия начин на хранене.

Повечето диети стартират с много стриктна първа фаза с дълъг списък от забранени храни. За разлика от тях настоящата диета има по-различен подход и започва с много по-либерален първи етап:

Първата фаза продължава максимум четири седмици. Тя подобрява постепенно старите хранителни навици и предразполага към редовна физическа активност. Препоръките включват:

  • въздържане от хранене 2 часа преди лягане,
  • обособяване на три основни хранения и една междинна закуска през деня,
  • елиминиране на алкохола (временно),
  • консумация на много течности
  • дневен прием на комплекс от мултивитамини и минерали, омега-3 мастни киселини и калций.

Втората фаза на Най-добрата диета за цял живот продължава най-малко четири седмици и установява леко по-агресивен подход за отслабване чрез здравословно хранене и увеличаване на физическата активност. Този етап надгражда промените, направени през първата фаза и се концентрира върху контрола на физическия и емоционален глад. За целта се отстраняват т.нар. проблемни храни, трябва да се правят редовни измервания на теглото и да се контролират порциите.

Третата фаза всъщност е поддържаща – трае до края на живота. Тя препоръчва заместването на нездравословните храни с пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци. Ако все пак понякога се изкушите, не се отчайвайте, защото новият ви хранителен режим позволява консумацията на почти всичко, стига то да е в умерени или малки количества. Колкото по-активен е човек, толкова повече прегрешения може да си позволи.

Най-добрата диета за цял живот също така обръща внимание на основните проблеми, които водят до преяждане, например неовладяното чувство на глад и емоционалното хранене. Отслабващите трябва да се научат как да разпознават своя истински глад и да загърбят своите емоции по отношение на храненето. Преди да започне диетата всеки трябва да се запита:

  • Каква е причината за наднорменото ми тегло?
  • Защо искам да отслабне?
  • Защо не съм успял да го направя досега?

Искрените отговори на тези въпроси ще помогнат на отслабващия да определи нещата, които трябва да промени, за да постигне целта си.

Какво смятат експертите

Най-добрата диета за цял живот се базира на научни доказателства, поднесени по достъпен и лесен за разбиране начин. Ето защо повечето диетолози одобряват препоръките на режима и смятат, че трайните резултати в отслабването се дължат най-вече на цялостни промени в начина на живот.

Въпреки че диетата е изключително гъвкава, тя едва ли ще удовлетвори изискванията на многото хора, които търсят бързо сваляне на излишните килограми. За съжаление, в този си стремеж, те нерядко се обръщат към съмнителни диети за отслабване, които обещават бърз резултат, но в дългосрочен план са провал.

Броенето на калории е твърде трудно и неточно, според повечето експерти. Но ако ограничите сладките напитки, пържените храни и огромните бели филии хляб, несъмнено ще спестите калории и сантиметри от талията си.

Още един положителен аспект на диетата е липсата на категорични забрани. Няма нищо грешно и фатално, ако похапнете високомаслени млечни продукти, стига да го правите не твърде често и в умерени количества.

Място за размисъл

Ако сте уморени от стриктни и ненадеждни диети, които лесно ви омръзват и не водят до трайни резултати, то Най-добрата диета за цял живот може би е именно решението на проблема. Целите ѝ са постижими, но най-важното е, че тя продължава цял живот.

Източник: dieti.info