Признаци за висока емоционална интелигентност (EQ)

Десетилетия на изследвания показват, че емоционалната интелигентност е решаващият фактор, който отличава изпълнители, певци, хора на културата, политици, хора с влияние от останалата част. Връзката е толкова силна, че 90 на сто от най-добре представящите се имат висока емоционална интелигентност (EQ).

Емоционалната интелигентност е “нещо” във всеки един от нас, което е невидимо и не може да се измери. Тя засяга начина, по който управляваме поведението си, социалните обвързаности и вземането на персонални решения за постигане на положителни резултати.

Въпреки значимостта на емоционалната интелигентност, тя много трудно се измерва и повечето тестове са платени.
Изброените по-долу признаци са сигурни знаци, че имате висок процент на EQ.

1) Интересно ви е да опознавате хората

Емоционално интелигентните хора са любопитни за всички хора около тях. Това любопитство е продукт на емпатията, признак за високо EQ

2) Приемате промените

Емоционално интелигентните хора са гъвкави и лесно се адаптират към нови условия. Те знаят, че страхът от промяната е парализиращ и основна заплаха за техния успех и щастие. Те търсят промяната целенасочено.

3) Знаете вашите силни и слаби страни

Емоционално интелигентните хора не само разбират емоциите, но и знаят в какво са добри и в какво не ги бива. Te целенасочено натискат онези “бутони”, които ще им донесат успех и щастие.

4) Можете лесно да прецените характера на човека до вас

С течение на времето, това умение ви дава силата да преценявате хората и да си правите правилното заключение за тях. Хората не са загадка за вас. Разбирате техните мотиви, дори и тези, които лежат скрити под повърхността.

5) Знаете как да кажете “Не” (на себе си и на другите)

Емоционалната интелигентност означава да знаете как да упражнявате самоконтрол. Избягвате импулсивни действия.
Да кажеш “Не” е голямо предизвикателство за много хора. Когато дойде време да се каже “Не”, емоционално интелигентни хора избягват фрази като “Не мисля, че мога да” или “не съм сигурен.” Това помага успешно да изпълните поетите споразумения и обещания.

6) Давате и не очаквате нещо в замяна

Когато някой ти дава нещо спонтанно, без да очаква нищо в замяна, оставя силно впечатление. Емоционално интелигентните хора изграждат силни връзки, защото те постоянно мислят за другите.

7) Може да неутрализирате “токсичните” хора 

Отношенията с “трудни” хора е разочароващо и изтощително за много от нас. Хората с високо EQ контролират техните взаимодействия с токсични хора, като поддържат чувството си за контрол. Когато се изправят срещу подобни хора, те подхождат към ситуацията рационално. Те контролират собствените си емоции и не позволяват на гнева да налива масло в огъня.

8) Не търсят съвършенство

Човешките същества, по самото си естество, са грешни. Когато съвършенството е целта ви, то винаги остава горчивото чувство за провал, което ви кара да искате да се откажете или да намалите вашите усилия. В крайна сметка се оплаквате какво не сте постигнали, вместо да оцените вашия напредък.

9) Оценяват това, което имат

Като отделяте време да благодарите за това, което имате, не само, че е правилното нещо да се прави, но и подобрявате настроението си, защото се намалява хормона на стреса кортизол с 23 на сто, според изследване на Университета в Калифорния.

10) Не позволявате на никого да лимитира вашето щастие

Когато вашето чувство за удоволствие и щастие е получено от мненията на други хора, вие вече не сте господар на собственото си щастие.Въпреки че е невъзможно да изключите вашите реакции към това, което другите мислят за вас, не е нужно да се сравнявате с другите и винаги можете да пренебрегнете мнението на другите. Това е вашият живот. Нямате време да живеете нечий друг.

инфо: pozitivno.bg