Каква е емоционалната ми интелигентност?

За какво се отнася

През 1930 г американският психолог Едуард Лий Торндайк забелязал нещо интересно: известни са не прекрасните хора, а онези, които ни карат да се чувстваме прекрасно. Харесва ни да сме с тези, в чието присъствие се чувстваме повече от това, което всъщност сме. Торндайк анализира способността да помогнем на другите да се изявят като особена форма на интелигентност – социален интелект. Но чак след 60 години, американският журналист Дениъл Голмън популяризира тази идея в своя бестселър EQ.

За него той привлякъл двама социални психолози – Джон Д. Майер и Питър Саловей, чиито заключения категоризирал в четири концепции:

1. Самопознание: Правилно ли тълкува емоциите си? Наясно ли сте кое ви кара да се чувствате щастлив и нещастен?

2. Самокнтрол: Умеете ли да контролирате емоциите си?

3. Емпатия: В състояние ли сте да усетите как се чувстват другите около вас?

4. Управление на взаимоотношенията: Можете ли да повлияете на чуждите емоции и настроения?
Тестът

С теста за емоционален интелект на Майер-Саловей-Карузо се установява нивото на емоционалната интелигентност. Стойностите му варират от 55 до 145, като резултат над 115 се счита за надвишаващ средния. Емоционален интелект е особено полезен в съвременното управление на човешките ресурси. Да се вдъхновяват, вместо да заплашват, да приемат чуждите грешки, за да изграждат екип и взаимопомощ в него, да окуражават – това са умения, от които се нуждаят мениджърите. Тестът е много подробен и пълното му решаване отнема около половин час. Методът, използван тук, ще го редуцира до един-единствен въпрос.
Тест за емоционален интелект в един въпрос:

С какъв спорт се занимавате?

Какъв спорт избрахте: отборен или индивидуален?

В Норвегия един интересен факт силно привлякъл общественото внимание. Водещите мениджъри в страната предпочитали индивидуалните спортове. И по-специално предпочитали да отмарят след работа, занимавайки се с екстремни спортове, в които те и само те са отговорни за постигането на определена цел. Като цяло тези хора били особено успешни личности и често преизпълнявали поставените им задачи, но за сметка на това социалните им умения били на много ниско ниво. С други думи, емоционалният им интелект не бил особено развит.

Интересен факт: Ако се чувствате добре в чуждото присъствие, има голяма вероятност този човек да е с високо ниво на емоционален интелект.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: https://psychology.framar.bg/