Признаците, че сърцето се разболява

Признаците, че сърцето се разболява | Диана

Мъжете страдат много по-често от сърдечносъдови заболявания…

Макар че сърцето функционира като едно цяло, то е разделено на две половини – лява и дясна. Те са преградени с мускулна стена, и то така, че кръвта, която тече по двете половини, да не се смесва.

Дясната страна на сърцето се състои от предсърдие и “помпичка”, в която постъпва кръвта, идваща от тъканите на тялото. След това тази “помпичка” изпраща кръвта в белия дроб. Преминавайки през белите дробове, кръвта се освобождава от излишните газове и се насища с кислород. Ако тази ритмичност на работата на сърцето се наруши, то се уврежда. Лекарят констатира сърдечносъдово заболяване.

Преди няколко дни бях при кардиолог, защото при ходене започнах да се задъхвам. Не че ме боли нещо, но ми е неприятно да спирам по улицата и да си почивам. Когато кардиологът ме прегледа, каза, че имам тахикардия, и то в напреднал стадий. Как така изведнъж това заболяване стана в напреднал стадий, като преди това не съм имал никакви признаци? Нито съм получавал сърцебиене, нито страдам от високо кръвно налягане, нито нещо ми е подсказвало, че ще имам проблеми със сърцето. Какво ще ми кажат вашите специалисти?

В повечето случаи проблемите със сърцето възникват изведнъж и после се оказва, че началото им е от доста време, но е нямало кой да им обърне внимание.

За да се стигне до трайната ви тахикардия, значи сте получавали сигнали и преди това, но не са ви направили впечатление. А е трябвало. А признаците за започващите със сърцето проблеми са следните:

– появата на червени нишки в бялото на очите.
– тъмносини сенки под очите.
– отоци по лицето и по краката.
– червени петна под мишниците.
– появата на т.нар. бирен корем, без да сте злоупотребявал с бира.
– напрежение в маниера на работата – стиснати зъби.
– безпричинни тревоги и страхове.
– страх от високото и от излизането пред голяма аудитория.

Дори и само един от всичките тези признаци да забележите, сте длъжен да отидете за консултация при личния си лекар. И да му зададете въпрос за това какви са рисковете за сърдечносъдови болести. А те са следните:

– Поемане на тлъста храна.
– Високо кръвно налягане.
– Пушене и прекаляване с алкохола.
– Заседнал начин на живот.
– Захарен диабет.
– Използването на контрацептиви през устата.
– Наследствена предразположеност.
– Напредване на възрастта.

Това, което трябва да се знае, е, че мъжете страдат много по-често от сърдечносъдови заболявания, отколкото жените.
Но след настъпване на менопаузата при жените честотата между двата пола при тези заболявания се изравнява.

Впрочем – 
когато човек знае какви са признаците за едно сърдечно заболяване, а и рисковете, които сигурно може да избегне, не е трудно да опази този толкова важен орган в тялото си. Затова говорете с кардиолога и го питайте за всичко – той е длъжен да ви отговори. Болестта, каквато и да е тя, може да се избегне, когато се познават всичките й особености.

Вегетативно-съдовата дистония е сериозен медицински проблем

До преди десетина години заболяване като вегетативно-съдовата дистония дори не беше известно на хората. За него започна да се говори по-упорито в последните няколко години. Много ми се иска да знам какво може да ми причини това заболяване, как да го открия и да го лекувам?

Вегетативно-съдовата дистония днес е един от водещите медицински проблеми. Ако попитате някой невролог, той ще ви каже, че хората, които страдат от това заболяване, стават все повече. И до няколко години дистонията ще стане бичът на века. С нея вече се занимават цели екипи от Световната здравна организация. В България с подробното изучаване на проблема са ангажирани лекари от други специалности – терапевти, гинеколози и хирурзи. Те всеки ден се срещат с пациенти, които страдат от това заболяване. Основните оплаквания са няколко:

– главоболие;
– отпадналост;
– световъртеж;
– шум в ушите;
– припадъци, безсъние през нощта и сънливост през деня.

Всичките тези болестни състояние най-често са симптоми на вегетативно-съдовата дистония. Основният пусков механизъм на това заболяване е емоционалният стрес. По време на стреса се формират най-различни емоционални реакции.
Те имат свойствата на доминанти, нарушавайки психичната адаптация и емоционалното равновесие на човека. Нашите емоционални реакции имат два паралелни компонента: психологичен (чувствен тип удоволствия или неудоволствия) и вегетативен. Вторият компонент изпълнява много важна биологична роля в енергийното обезпечаване на здравето на организма.

Каква е картината на болестта?

Вегетативно-съдовите проблеми започват или с главоболие, или с болки в областта на сърцето и сърцебиене, с почервеняване или с побледняване на лицето. При тези хора изведнъж се повишава кръвното налягане, а пристъпите могат да продължат от няколко минути до 2-3 часа. При много от болните те отминават без лечение. Ако заболяването се обостри, дланите на ръцете и ходилата на краката стават влажни и студени. На фона на побледнелите участъци кожата придобива мраморен вид. Палците стават безчувствени, възниква усещането, че по тялото пълзят мравки или че бодат иглички, а понякога и силни болки. Повишава се чувствителността към студа, ръцете и краката стават почти бели. Една от най-неприятните форми на заболяването е изпадането в безсъзнание. Най-напред потъмняват очите, лицето побледнява, болният усеща, че няма сили и пада в безсъзнание. Точно в този момент кръвоносните съдове изведнъж по неизвестни все още причини губят своята еластичност и това води до нарушаване на динамиката на кръвообращението. Получава се така, че някъде скоростта на движението на кръвта се увеличава, а другаде се намалява. Резултатът е крайно неприятен – различни нарушения на нормалния ритъм на отделни органи.

Фактори за възникването на болестта

– Наследствено-социални причини. Тук водеща роля играят особеностите на характера и на личността.

– Психоемоционални причини. Внезапните, неочакваните, потресаващи събития или състояния на продължително емоционално пренапрежение, които водят до нервно изтощение.

– Органични причини: травми, хронични заболявания, бавно протичащи инфекции, прекарани интоксикации, хипоксия (кислороден глад на тъканите в организма).

Апропо – разбира се, че диагнозата и лечението на това заболяване са задължение на лекаря. Но спецификата на заболяването налага особено отношение към болния от страна на хората, които са близо до него. Какво биха препоръчали специалистите на болните от вегетативно-съдова дистония?

Излекуване на всички хронични инфекции в организма, дори и най-обикновената дисбактериоза, която влияе не само на червата, а и на целия организъм. Бактериите могат от червата да се промъкнат в кръвта, да се разнесат по цялото тяло и да се проявят по-късно като инфекции на най-необичайни места.

Често лекарите препоръчват като полезно усвояването на подходяща дихателна гимнастика. Има няколко комплекса, които позволяват на тъканите в организма да се наситят с кислород. По този начин се избягват състоянията на хипоксия, повишава се тонусът на пациента, изчезват главоболието, световъртежът и усещането за мравки по тялото. Тази дихателна гимнастика трябва да бъде препоръчана от специалист и да се наблюдава от него.

Милена ВАСИЛЕВА