Можеш да се храниш полезно и с по-малко пари. Данък здраве ще създаде още стимули за това, казва пpoф. Бoжидap Пoпoв, пpeдceдaтeл нa Бългapcкoтo дpyжecтвo пo хpaнeнe и диeтeтикa.
– Проф. Попов, колко души завършиха курса по програмата “Хранене и здраве” на Медицинския фукултет на СУ и дружеството по хранене? Какви хора идват?
– Досега са около 160, но и в момента броят им се увеличава, защото в първата събота на месец юни започна обучителен модул за поредната новосформирана група. Радостно е, че участниците са все по-млади хора. Но това е и знак, че има дефицит на достоверна информация по темата.
Отдавна се говори, че повече знания за храненето трябва да се дават в училището, време е това да стане и факт. За да са младите българи по-критични в морето от непроверени и често изкривени или направо опасни препоръки за диети в интернет. В курсовете се записват хора от всякакви професии, идват както загрижени за личното си ниво на информираност млади мъже и жени, така и лични лекари, което ме радва, защото доскоро от техните среди нямаше интерес. А те най-често общуват с пациентите и може да са много полезни в изграждането на правилно отношение към храненето.
Българинът яде много солено, прекалява със захарта и мазните храни, а пренебрегва пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни, рибата. Това е главната причина за драматичната статистика за сърдечносъдовите заболявания и високата смъртност от тях.
Вече не са сензация
30-годишни мъже
с масиран инфаркт
Начинът на хранене има роля и за увеличаване на раковите заболявания. Не споменавам затлъстяването, защото връзката е най-очевидна, по-важно е хората да осъзнават, че загрижеността в тази област съвсем не е по естетически подбуди.
Най-честото оправдание за нездравословното хранене е, че полезните храни са скъпи. Това не е така. Например скумрията е поне 4-5 пъти по-евтина от сьомгата, а в същото време съдържа 3 пъти повече от полезните омега-3 мастни киселини (вижте коментара ни по повод на това твърдение в края на статията).
– Намерението на здравното министерство да се въведе 5% данък върху нездравословните храни поражда въпрос кои точно са те, вие как ги степенувате?
– Нуждата от лесно и разбираемо указание за здравословното хранене, което с един поглед да ориентира хората какво е полезно и кое – не толкова, се появява още в края на миналия век. Отговорът беше първите нагледни указания, т.нар. хранителна пирамида, които все още се използват като начин да се покажат основните групи храни, от които човек се нуждае, и в какво съотношение. В началото основата им – с най-голям дял от храната за деня, са зърнените храни, които обаче от днешна гледна точка са много калорични.
Оттогава нещата са много променени. Модерната наука днес поставя в основата пресните зеленчуци и плодовете, за деня човек трябва да изяжда поне 500-600 грама.
С постепенно намаляващ дял следват млякото (най-полезното е киселото мляко) и млечните продукти, останалите животински храни – яйца, месо, риба.
В средата на пирамидата са зърнените, най-добре пълнозърнести, и бобовите храни и ядките.
Към все по-стесняващия се връх са мазнините.
Още по-малко трябва да са захарите –
при 2000 калории за
деня, добавена захар
не бива да дава
повече от 10% от
енергията, или 50-60 г
На върха на хранителната пирамида, т.е. с най-малък дял, е алкохолът.
– Алкохолът – храна?
– Той е официална част от хранителната пирамида от 1997 г., когато на световен конгрес по хранене всички се обединихме около два факта. Че като носител на калории алкохолът също е храна – 1 грам дава 7 калории, и че в малки дози – за жените около 15 мл в абсолютни единици, а за мъжете – до 30, той е полезен за здравето. Мъжкият организъм средно два пъти по-бързо разгражда алкохола и затова и нормата е удвоена.
– Тези 15 единици абсолютен алкохол за жените на какво се равнява в питиета?
– Приблизително на една бира от 330 мл, на 150 мл вино или на около 40 мл концентрат. Горе-долу това са количествата, за които са предназначени и стандартните чаши за съответните видове питиета. С тези количества не може да се напиеш.
Умерената
употреба на малки
количества алкохол
има повече ползи
за здравето,
отколкото вреди
Той намалява стреса, отпуска и разширява кръвоносните съдове. Препоръките на Световната здравна организация обаче са да не се преследва “нормата” всеки ден. А за 1-2 дни от седмицата човек да пропуска дори и това минимално количество. Алкохолът се разгражда по-бързо, когато е приет с храна, и по време на физическа активност. Но в минималните количества по принцип е трудно здрав човек да се напие.
– За кои групи храни е по-вероятно да попаднат в списък за облагане с допълнителен данък здраве?
– Теоретично това са храните с прекалено много добавени захар, сол, мазнини. Подобна мярка
ще стимулира
производителите
да променят към
по-здравословно
рецептите
на продукцията си. Това, от една страна. Но ефектът ще се подсили и по още един начин – по-високи цени на храни, които не са полезни, ще ограничат и покупката им.
– “Много” е относителна категория, може ли да я подкрепите с примери?
– Трудно е да се каже точно за всеки продукт, но ориентировъчно се знаят параметрите на нормите. За добавената захар вече стана дума, но
в лимита от 50-60 г
добавена захар
за деня не влизат
естествените
въглехидрати от
плодовете и
зеленчуците
Според препоръките на Световната здравна организация ограничението за солта трябва да е до 3-5 грама – около 1 равна чаена лъжичка, общо от всички приети през деня храни. Включително скритата сол в много от готовите продукти.
Смущаващото е, че проучване, напрпавено у нас, установи прием на 15-20 грама натриев хлорид. Наднормените количества се свързват с повишен риск от високо кръвно и сърдечносъдови проблеми като цяло. За свикналите да ядат по-солено се препоръчва поне да използват т.нар. калиева сол – с почти равни количества на натрия и калия. Това не се отразява на вкуса, а се намаляват ефектите от прекомерно колричество натрий.
На мазнините
не трябва да се падат
повече от 30 процента
от калориите за деня
Всеки може да изчисли за себе си ориентировъчно колко е това в количество. Стойностите зависят от препоръчителната за конкретния човек енергия в зависимост от пола му и доколко е активен физически.
– Как се изчислява препоръчителният таван за мазнините?
– Не е сложно, само трябва да се знаят няколко базови условия. За жени и мъже, които предимно седят, се препоръчва таванът на приетата за деня енергия да е в рамките съответно на около 2000 и 2400 калории. При средна физическа дейност през деня – съответно 2400 и 2800, а за много усилена работа или спорт – 2800 и 3200.
При пресмятането трябва да се вземе предвид, че 1 грам мазнини са 9 калории, за разлика от алкохола, който в същото количесто дава 7 калории, и въглехидратите и белтъчините, при които всеки 1 грам е равен на 4 калории.
Като цяло по-полезни са растителните мазнини. Но при умерена употреба няма проблем човек да хапва и животински. През последното десетилетие се установи, че сме били
прекалено и ненужно
критични към
мазнините от
животински произход
Оказва се, не са толкова опасни за здравето, за колкото ги мислехме. Разбира се, с мярка и в зависимост от здравето и възрастта.
Интервю на Любомира Николаева за вестник 24 часа
П.П. Въпреки огромното си уважение към професор Попов и екипа на вестник 24 часа направихме проверка на твърденията на г-н професора и резултатите се оказаха “малко” по-различни. Накратко: скумрията не съдържа повече Омега-3 мастни киселини от никой от видовете сьомга (според д-р Сиърс и неговия екип.) За ваше улеснение сме приложили таблицата със сравнението на количеството Омега-3 мастни киселини в различните риби. Единственото което все пак искаме да отбележим е, че изследваната скумрия (mackerel) е консервирана, което може би влияе на резултатите. На този и този адрес има още информация по тази тема, ако желаете да се запознаете.
OMEGA-3 FATTY-ACID CONTENT OF POPULAR FISH*
FISH (Serving size = 6 ounces cooked, unless otherwise specified) | OMEGA 3 FATS (grams) |
---|---|
Salmon, sockeye | 4 |
Salmon, Atlantic | 3.1-3.7 |
Tuna, albacore | 3.5 |
Sardines in sardine oil (3 oz) | 2.8-3.3 |
Salmon, chinook | 2 |
Salmon, coho | 2 |
Salmon, king | 1.9 |
Trout, rainbow, wild | 1.7 |
Tuna, bluefin | 1.5 |
Anchovy, European (3.3 oz) | 1.4 |
Swordfish | 1.4 |
Herring, Atlantic and Pacific (3 oz) | 1.2-1.8 |
Oysters | 1.1 |
Shark | 1.0 |
Mackerel (3 oz, canned) | 1.0 |
Pompano, Florida | 1.0 |
Whiting | 0.9 |
Flounder | 0.9 |
Sole | 0.9 |
Rockfish | 0.8 |
Halibut, Pacific | 0.8 |
Pike, walleye | 0.6 |
Perch, ocean | 0.6 |
Squid | 0.6 |
Snapper | 0.6 |
Cod, pacific | 0.5 |
Haddock | 0.4 |
Yellowtail | 0.4 |
Catfish | 0.3-0.4 |
Crab, Dungeness (3 oz, steamed) | 0.3 |
Shrimp (3 oz, steamed) | 0.3 |
Tuna (canned, 3 oz) | 0.2-0.7 |
Lobster | 0.2 |
Clams (3 oz, steamed) | 0.2 |
* The omega-3 fatty-acid content can vary according to the mode of cooking and whether wild or farmed varieties.