Психолог от Харвард обяснява как да се заредим с увереност за целия ден?

Психолог от Харвард обяснява как да се заредим с увереност за целия ден? | Диана image 2

Сутрините са тежки, но според психоложката Ейми Къди от Факултета по социална психология на Университета в Харвард, съществува лесен начин да ги направите по-приятни. Нужно е само да започвате деня си с едно простичко упражнение – още преди да сте стъпили на пода, разтегнете тялото си възможно най-добре.

Къди е автор на Presence: Bringing Your Boldest Self yo Your Biggest Challenges – книга за лесните, но ефективни начини, по които нашата стойка може да повлияе на мислите и емоциите ни. Нейната лекция за TED на тема „Как позата на Жената чудо ни помага да градим увереност“ е втората най-гледана в историята.

Мисленето зад изследванията на Къди е доста радикално.

Обикновено смятаме, че поведението ни е резултат от нашите емоции – както когато стоим изправени и горди, защото се чувстваме уверени. Според Къди обаче нещата са точно обратните – можем да станем по-уверени, ако просто заемем властова стойка… или като се разтягаме сутрин.

В скорошна лекция в 92Y в Ню Йорк Къди обяснява как тази мъдрост може да се пренесе в ежедневието ни. По-конкретно, тя говори за силата на това, всяка сутрин да „пораствате“ още щом отворите очи.

chipmunk-stretching-video

„Това е двупосочен процес“, посочва Къди (с други думи, действието може да породи положително чувство). „Но хората, които се събуждат така“ – тук Къди протяга ръце на буквата V, – „са супер щастливи… направо дразнещо щастливи.“

На същия принцип, правите ужасна услуга на емоциите си, ако се събуждате свити на кълбо като котка.

„Ако спите и се събуждате в ембрионална поза“, обяснява тя, „страдате от много високо ниво на стрес.“

Около 40% от хората спят в ембрионална поза, казва Къди. И това е причината много от тях да се чувстват неуверени през целия ден. Сега се замислете за седмиците, месеците и години, в които се будите на топка… и изведнъж отделната сутрин се превръща в огромно количество ненужно душевно страдание.

Според проучването на Къди, избягването на суровата реалност може да е изключително лесно, ако встъпвате в деня с правилния крак. В началото може да се налага да се преструвате, но това няма да продължи дълго. Успех!

Източник: Business Insider