Психологът Диана Гинова: Докосвайте се повече, за да сте щастливи!

Психологът Диана Гинова: Докосвайте се повече, за да сте щастливи! | Диана

Проблемът на много жени е, че се чувстват така сякаш имат пишка между краката си, разкрива терапевтката.

Диана Гинова е психолог и психотелесен терапевт. Завършила е психология във ВСУ „Черноризец Храбър“. Също така е завършила и четири годишна следдипломна квалификация в Института по психотелесна психотерапия. Участвала е в множество семинари за себеразвитие и психотерапия. Nbox.bg я потърси по повод Деня на усмивката и за да разкрие кои са основните проблеми на обществото ни и как да се борим с тях.

– Г-жо Гинова, днес е Международният ден на усмивката. До колко е важна усмивката за психиката ни?

– Усмивката може да се разглежда в няколко аспекта. Първо – чрез смеха ние можем да разтоварваме напрежението. Второ – чрез нея ние може да подарявам радост на хората. Когато някой човек кара другия да се усмихва – първият също е доволен, защото е доставил удоволствие. Така че, усмивката се явява и като знак за благодарност към хората, които са направили нещо за нас.

– Вярно ли е, че като се усмихваме повече, сме по-щастливи?

– Това е напълно вярно и си има логично обяснение. Клетките на нашето тяло имат памет. Ако често се усмихваме, дори малко насила, отново връщаме в тялото си тази емоция и тя се насища в нас. Тялото помни позите ни при страх, при радост, при тъга… Така че ако осъзнато влизаме в тези състояние, ние предизвикваме определената емоция пак и пак…

– Какъв е основният проблем на българите? За какво ви търсят най-често?

– Най-много хора идват при мен заради паническите атаки. Иначе определено повече жени търсят помощта ми. При това при голяма част от тях проблемът е един и същ – успели са, но не могат да създадат семейство. През последните седмици имам няколко нови такива клиентки. Те са жени над 35 години, с кариера, с положение и с пари, но не могат да създадат устойчива връзка и семейство. Някои от тях даже ми казват- „Не мога да създам хубава здрава връзка и колкото и приятелките ми с които сядам на по чаша вино да ми казват, че мъжете са боклуци, аз стигнах до извода, че проблемът е в мен“. Те за това и искат да идват на терапия, за да разрушат схемите, които ползват при общуване с мъжете.

– Успяват ли да се справят?

– Да, в повечето случаи. Тук обаче не е важно кой е терапевтът, а самата мотивация за промяна.

– Не си ли го докарахме този проблем жените с желанието за еманципация?

– Абсолютно. На мъжете им е трудно да се задържат дълго време около една успяла и еманципирана жена, защото вече не се чувстват мъжкари. На практика ние до такава степен се справяме сами, че мъжете дори не ни трябват. Сами си изкарваме пари, сами си купуваме апартаменти, вече дори и сами може да си раждаме деца. Наскоро сестра ми ми разказа, че на фирмено парти една от колежките ѝ се явила с хубава рокля и всички се захласнали по нея. А тя се обърнала към тях и казала – „Ами по цял ден докато работя, се чувствам така сякаш имам пишка между краката, поне вечер като изляза искам да се почувствам жена“!

– Според Вас, като експерт, къде е балансът, за да ма хармония- жената трябва ли да е крехка, а мъжът мъжкар, или трябва да има равенство?

– Мисля, че всичко е много индивидуално. Има жени, които са по-обсебващи и им харесва да са по-силни, а мъжът до тях да е послушно кученце. Има и мъже, които с радост се обвързват с такава жена. Важното е да се съберат двама души, които се допълват и са доволни от това другият какъв е. Но едно е важно, ако нещата не се случват така, както ние искаме, трябва да си зададем въпроса какво трябва да направим, за да се случат. За да започнем да се променяме към по-добро, е важно да си дадем сметка, че има проблем и да се борим с него.

– Що се отнася до паническите атаки, защо те са толкова чест проблем?

– Обикновено от панически атаки страдат хора, които са много емоционални, но им е трудно да изразяват чувствата си. А нашите емоции винаги си намират начин да излязат от тялото ни. Според мен паническите атаки идват точно, защото много дълго време сме се стискали и сме потискали чувства. В борбата с тази ужасни пристъпи трябва да се научим да бъдем честни не толкова с другите, а със себе си. Това е важно за всички хора. Не се самозалъгвайте! Бъдете искрени със себе си, за да не потискате чувствата си.

– Какво е важно да правим в ежедневието, така че да се чувстваме щастливи и пълни?

– Първото нещо е да се усмихваме повече! Това е много важно. Но и като телесен терапевт бих посъветвала хората да се докосват повече. Тялото ни има толкова много рецептори, които приемат информация, че ние трябва да ги задоволяваме. А хората напоследък сме толкова дръпнати и студени едни към други. Докосвайте се, ние не сме само ум, а и тяло. Без глупави скрупули – докосвайте се, това носи щастие.

Източник: Nbox.bg