Панически атаки удрят народа

Панически атаки удрят народа | Диана

Панически атаки удрят масово българите, сигнализират психолози пред „Труд“. Жертви на тези състояния стават хората в активна възраст, но най-засегнати са 30-40 годишните.

„Може да се каже, че има пандемия на тревожни състояния у българина“, заяви пред вестника психотерапевтът Орлин Баев. Той поясни, че кабинетите на психолозите са пълни с пациенти, страдащи от подобни проблеми.

Според специалистите, те са предизвикани основно от страх от изоставяне, самота, провал, унижение, несправедливост. Забързаният и стресов начин на живот също отключва подобни състояния.

„В повечето случаи паническите атаки се получават след натрупване на нерви, негативни емоции и конфликти. Проблемите в семейството или работата също водят до подобни състояния“, разказа пред „Труд“ психологът Диана Гинова. Страдащите от тези проблеми си мислят, че са в капан, от който не могат да се измъкнат.

„От две години получавам паник атаки. Когато съм в това състояние мисля, че ще умра и тръгвам към най-близката болница“, сподели 28-годишната Марияна. Тя търси добър психотерапевт в София, за да се справи с тревожността, но признава, че ѝ е много трудно. В началото се проявявали през ден, после станали по-редки.

Атаката може да трае от 15 секунди до 25 минути. Симптомите са сърцебиене, задушаване, треперене на крайниците, потене на ръцете, обливане на топли и студени вълни, замаяност, прескачане на сърцето, нервност и шум в ушите. В повечето случаи, тревожните състояния се лекуват с психотерапия и лекарства.

Министерството на здравеопазването е разработил проект по който 2000 общопрактикуващи лекари от цялата страна ще бъдат обучени да разпознават от рано тревожните и депресивни състояния.