Panic attack icon design isolated on white. Mental health disorder symbol concept

Панически атаки удрят народа

Панически атаки удрят масово българите, сигнализират психолози пред „Труд“. Жертви на тези състояния стават хората в активна възраст, но най-засегнати са 30-40 годишните.

„Може да се каже, че има пандемия на тревожни състояния у българина“, заяви пред вестника психотерапевтът Орлин Баев. Той поясни, че кабинетите на психолозите са пълни с пациенти, страдащи от подобни проблеми.

Според специалистите, те са предизвикани основно от страх от изоставяне, самота, провал, унижение, несправедливост. Забързаният и стресов начин на живот също отключва подобни състояния.

„В повечето случаи паническите атаки се получават след натрупване на нерви, негативни емоции и конфликти. Проблемите в семейството или работата също водят до подобни състояния“, разказа пред „Труд“ психологът Диана Гинова. Страдащите от тези проблеми си мислят, че са в капан, от който не могат да се измъкнат.

„От две години получавам паник атаки. Когато съм в това състояние мисля, че ще умра и тръгвам към най-близката болница“, сподели 28-годишната Марияна. Тя търси добър психотерапевт в София, за да се справи с тревожността, но признава, че ѝ е много трудно. В началото се проявявали през ден, после станали по-редки.

Атаката може да трае от 15 секунди до 25 минути. Симптомите са сърцебиене, задушаване, треперене на крайниците, потене на ръцете, обливане на топли и студени вълни, замаяност, прескачане на сърцето, нервност и шум в ушите. В повечето случаи, тревожните състояния се лекуват с психотерапия и лекарства.

Министерството на здравеопазването е разработил проект по който 2000 общопрактикуващи лекари от цялата страна ще бъдат обучени да разпознават от рано тревожните и депресивни състояния.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: