Розата – универсално лекарство от природата

Розата – универсално лекарство от природата | Диана image 1

Розовите листенца, розовата вода и розовото масло са незаменими не само за красотата, но и за здравето ни.

Розата е красиво и царствено цвете. Възпята от поети, увековечена в легенди и митове. И най-важното – целебна.

Древните лекари са лекували с розова вода нервни разстройства, а при заболявания на белите дробове опушвали дома с благоухания от розово масло, при туберкулоза са давали на болния да мирише букет от рози, при сърдечни и бъбречни заболявания използвали настойка от листата на розата.

Етеричното масло

То е основен лечебен компонент на розата. Има стимулиращо и хармонизиращо въздействие върху имунната и нервната система на организма.

Подобрява работата на жлезите с вътрешна секреция. Елиминира склеротичните промени в органите, възстановява и подмладява клетките.

Нормализира храносмилателния тракт, като заздравява лигавицата. Справя се успешно с дисбактериозата и ензимната недостатъчност на стомаха и червата. Облекчава спазмите на мозъчните съдове, укрепва сърдечния мускул.

Цветчетата на розата

Те съдържат витамин С, каротин, витамини от група В и витамин К, който участва в кръвообразуването. Що се отнася до минералите, можем да кажем, че в розовите листенца е представена цялата периодична система на Менделеев. Съдържат калций (оказващ влияние на метаболизма, усвояването на хранителните вещества и повишаването резистентността към инфекции); калий (нужен за нормалната сърдечна дейност); мед (участва в процеса на кръвотворението, подобрява работата на ендокринните жлези) и йод (има благоприятен ефект върху функцията на щитовидната жлеза).

Розовите венчелистчета

Съдържат желязо, необходимо за производството на хемоглобин. Както и магнезий – отлично съдоразширяващо и спазмолитично средство, а също и селен, който е в състояние да се пребори ефективно с процеса на стареене.

Розовите листа

В тях има цинк, манган, фосфор, хром, молибден, силиций, ванадий. Цинкът е от съществено значение за нормалния растеж на косата и ноктите, възстановяването на тъканите и за правилното усвояване на витамините от B група. Манганът участва в белтъчния и енергийния метаболизъм, активира много от ензимите. Хромът допринася за превръщането на въглехидратите в глюкоза, молибденът предотвратява развитието на анемия, силицият е важна част от съединителната тъкан, а ванадият активно влияе на силата на костите и зъбите и предотвратява образуването на холестерол.

Пресните розови листенца пък имат висока бактерицидна активност: микроорганизмите в контакт с активните съставки на розата умират в рамките на пет минути. Използват се широко за лечение на всякакви заболявания на кожата. При екзема, псориазис, еризипел, акне, просто сложете върху засегнатите места пресни листенца от цвета на розата. Гнойните рани, които дълго време не зарастват, и изгарянията изчезват много по-бързо, ако ги покриете с пресни розови листенца. Облекчават също и сърбежа при алергии. Стритите на прах изсушени цветя, смесени с мед пък, са ефективно средство при възпаления в устната кухина, особено при стоматит и пародонтит. Медено-розовата смес трябва да се втрива добре във възпалените венци.

water_drops_on_red_rose

Розови аромати – хората със слаба нервна система, които са раздразнителни, склонни към неврози и депресия, по-често да вдишват розовите аромати. Специалистите съветват хората с болести на сърцето да носят на шията си керамични медальони с поставено малко парче памук, напоено с розово масло.

– При ревматоиден артрит – топла вана на краката с розова вода.

– При радикулит – горещ компрес в лумбосакралната област.

– При настинки – чорапи, напоени и подсушени с топла розова вода.

– При силен световъртеж – слага се кърпа на челото, напоена с хладка розова вода.