С какво се отличават най-харесваните хора?

С какво се отличават най-харесваните хора? | Диана

Твърде много хора по света споделят представата, че за да те харесват, трябва да имаш естествено заложена харизма, а тя е нещо, с което са дарени малцина. За най-харесвани в социалната среда са смятани екстровертните личности, по-скоро общителни, говорещи много и на висок глас, както и невероятно талантливите, пише Мениджър NEWS.

Лесно е да се заблудим от това разбиране и да потънем в удобното извинение, че да сме харесвани, не зависи от самите нас, отбелязва американското списание Entrepreneur. В свой материал изданието посочва, че всъщност обаянието ни е напълно под наш контрол и можем да го постигнем чрез техники на емоционалната интелигентност (EQ).

Изследване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис си постави за цел да открие как точно може да го сторим. То оцени 500 души на базата на възприятията за важността им като социално присъствие и степента, в която са харесвани. Оказа се, че хората с най-висок резултат нямат нищо общо с представата за харесвания човек като общителен, високо интелигентен, красив. Вместо това се оказало, че са най-харесвани онези, които имат излъчване на искрен и естествен човек, действат с прозрачни намерения, без задкулисие, и се опитват да разбират положението на другия.

Кои са ключовите начини, чрез които можем да накараме останалите да ни харесват? Ето и няколко насоки.

 • Най-харесваните хора задават въпроси. Най-голямата грешка на хората в общуването е, че докато слушат какво им се казва фокусират вниманието си върху това какво ще кажат после, а не върху думите на събеседника си. След това, дори да кажат каквото са намислили на висок глас, смисълът е изгубен заради недостатъчно доброто умение да се слуша. Лесен начин да се избегне това е да се задават въпроси. Често, ответната страна остава приятно изненадана.
 • Оставят телефона си настрани. Не надничат в него по време на разговора.
 • Държат се естествено. Честни са. Хората са привлечени от личностите, в които няма фалш, защото смятат, че може да им бъде гласувано доверие. Трудно е да харесаме някой без да знаем кой всъщност е той, нали? Колкото и да е красив на външен вид. Понякога се получава затворен кръг, в който някой се държи изкуствено с цел да се хареса, с което всъщност отблъсква. Ще бъдете много по-интересен човек, ако правите собствени избори, отколкото ако търсите одобрение преди да сторите нещо. Когато действаме според собствените си разбирания, другите ни харесват. Щом е според техните, трудно можем да заинтригуваме някой.
 • Не съдят на базата на стереотипи. Нямат предварително изградено мнение според очакванията. Опитват да подхождат към хората и събитията като към нещо ново, с отворен ум. Това също ги прави високо оценени и интересни. Никой не иска да разговаря с някой, който вече си е сформирал мнение и не иска да слуша. Да бъдеш отворен човек и винаги да се опитваш да се поставиш на мястото на другия е от критично значение за реализацията в кариерата.
 • Не търсят внимание. Не изглеждат отчаяни да го получат. Не се “хранят” с него. Просто са приятелски настроени, имат увереност в себе си и свити маниери, смирени са.
 • Отличават се с постоянство. Малко са нещата, които ни отблъскват от някого толкова бързо, колкото постоянните му смени на мнението, противоречивото поведение, хамелеонството. За да се има доверие на един човек, той трябва да говори и действа последователно.
 • Използват позитивен език на тялото. Става дума за жестове, изражения на лицето, тон на гласа, които са приятни и не всяват паника. Препоръчва се енергичният тон на говорене на ентусиаста и се забранява кръстосването на ръцете отпред, то е знак за отбрана. Важно е да се поддържа зрителен контакт, когато се говори с някого. Наклоняването на тялото напред към говорещия човек е признак за изслушване и интерес към казаното.
 • Оставят силно първо впечатление. Изследвания посочват, че хората решават дали да харесат някой или не, в първте 7 секунди след като са го видели. След това прекарват целия си първи разговор с него в усилия да потвърдят първоначалната си преценка. Затова, когато се запознавате, бъдете с изправен гръб, стиснете ръката на човека отсреща уверено, усмихнете се, дори да е трудно.
 • Поздравяват хората по име. Помнят имена. Това се харесва на останалите, защото е признак на уважение към идентичността им.
 • Усмихнати са. Всички са подсъзнателно склонни да имитират огледално езика на тялото на този, с когото разговарят. Ако искате да ви харесат, усмихвайте се и другия също несъзнателно ще започне да го прави. Това ще заработи във ваша полза и ще ви накара да се почувствате добре.
 • Знаят кога да споделят. Бъдете внимателни, ако чувствате че искате да споделите лични проблеми. В случай, че моментът не е подходящ, не го правете само от нужда и не се оплаквайте. Харесваните хора предлагат на отсрещната страна тя да ги води, когато искат да се разкрият още повече пред нея.
 • Докосват подходящите събеседници по време на разговори. Когато докоснем някого, докато говорим с него, се получава естествена позитивна реакция – мозъкът му произвежда спонтанно повече окситоцин – хормон, заради който докоснатият започва да асоциира докосващия с доверие и положителни чувства. Едно просто потупване по рамото или прегръдка, приятелско ръкостискане, може да провокира хормона. Разбира се, най-важно е да преценим момента и човека – има и такива, които не понасят чак такава близост.
 • Балансират между страстта и забавлението. Хората гравитират около онези, които живеят със страст и не са твърде сериозни, безразлични или потънали в работа.

Източник: Manager.BG