Симптоми за блокирани чакри

Симптоми за блокирани чакри | Диана image 2

По-долу са изброени характерни симптоми за неправилно работещи чакри. Чакрата може да има три вида състояния на неправилна работа: блокирана (недостатъчна активност), пробита (движи се в обратна посока) и свръхактивна. И трите състояния могат да доведат до неприятни последствия за психиката и организма на човека. За всяка чакра са опоменати органите, които тя захранва (те могат да боледуват) и психичните състояния, които са променени вследствие на нейното неправилно действие.

I чакра (Муладхара)- Енергия на властта

Функции на чакрата: кръвоносна система, репродуктивна система и долни крайници. Влияе върху тестисите и яйчниците, краката, стъпалата и таза. Осигурява енергия на близките до нея органи- ректум и опорно-двигателен апарат. Скелет, гръбначен стълб, зъби, нокти, крака, ректум, дебело черво, простата, основа на таза и перинеум, кръв, структура на клетките.

Симптоми на недостатъчна активност:

Склонност към манипулиране, прекалена предпазливост, собственическо отношение към другите хора, потребност от одобрение, жажда за вълнение и промяна, в случай на бездействие, прекомерна умора, липса на енергия, за да правите това, което искате.

При блокиране на чакрата човекът няма вид на силна личност, може да бъде слабо активен, потиснат и болнав на вид. Чести са заболявания на бъбреците, травми на опашната кост. Вътрешно, човекът не приема своето физическо тяло, живота във физическия свят. В тази чакра започва любовта към себе си (тялото) и света. В човека преобладава тенденция към депресия и безнадеждност. В него преобладават негативни емоции, като страх, тревожност и отчаяние. Той е склонен към избухвания, депресия и чести промени в настроението. Ниското ниво на тази енергия означава ниска жизненост, емоционална несигурност, страх от бъдещето. Целият свят около човека му изглежда пълен с опасности. Страшно е не само бъдещето, но и настоящето. Несигурността провокира постоянни притеснения от това, какво може да се случи. Толкова се страхува, че привлича към себе си това, от което се страхува и страхът го парализира.

Блокирането на чакрата създава мускулно напрежение във всички мускули на опашната кост, често опашката, като че ли е сгъната навътре.

Симптоми на хиперактивност:

Физическа агресивност, войнственост, импулсивност, невъзможност да се осъзнае границата, натрапчива сексуалност, повишена активност, неусмиримост.

Симптоми за пробитa чакрa: потиснатост, неувереност, животински страх.

II чакра (Свадхистана)- Сексуална енергия

Функции на чакрата: Частично свързана с работата на надбъбречните жлези. Оказва въздействие върху репродуктивната и мускулната система, отделителната система, работата на далака, пикочния мехур, панкреаса и бъбреците. Това е центъра за детоксикация на тялото. Осигурява енергия на близко разположените органи на тялото – черва, бъбреци, отделителна система.

Симптоми на недостатъчна активност:

Сексуалната енергия е основната творческа енергия на Вселената. Отказът и потискането на тази енергия води до всевъзможни видове болести, неврози, истерии и т.н.

Връзка с първата чакра: отричането на тялото, принадлежащо към физическия свят, води до отричане на сексуалната енергия. Проблемът със здравето като цяло и материалното благополучие, бедността или богатството е пряко свързано с активността на сексуалния център. Блокировките в тази област са най-мощните. Вкоренените в подсъзнанието на човека заблуждения, идващи от далечното минало, за греховността и нечистота на половия акт са основната причина за това.

Напреженията се разполагат в областта на сакрума и таза, понякога засягат и кръста, и дори корема. В човека се появява болка в таза, което предполага наличие на блокировка. При мъжете, блокиращите напрежения са в областта на перинеума и около простатата, те са насочени вертикално нагоре, включвайки двете долни чакри. Тези напрежения допринасят за утихването на функциите на простатата. При жените, свиващите и хлътващи напрежения се разпространяват към външните полови органи, лишавайки от чувствителност ерогенните генитални зони. И при двата пола обичайните напрежения се разполагат над срамната кост и са в перпендикулярна посока, блокирайки вътрешните полови органи.

Освен блокирането от сексуално естество, тези напрежения, могат да се проявят и при някои хора, които се стремят да приберат корема, тъй като не го приемат като част от тялото си, блокирайки по този начин сексуалната и жизнена енергия.

Други симптоми са и недоверие към другите, затваряне в себе си, неспособност за проява на емоции, притеснения за това, което мислят другите, необщителност, следване на тълпата.

Симптоми на хиперактивност:

Егоизъм, арогантност, похотливост, прекомерна гордост или самохвалство, емоционална раздразнителност, постоянно търсене на власт.

Симптоми за пробитa чакрa: вътрешен дискомфорт и сексуални неврози.

III Чакра (Манипура)- Жизнената сила

Функции на чакрата: храносмилане, стомах, черен дроб, жлъчен мехур, далак, бъбреци и надбъбречни жлези, вегетативна нервна система, дейността на лявото полукълбо на мозъка.

Симптоми за недостатъчна активност:

Усещане за липса на признание, отчуждение, чувство за изолация, страх от научаването на нещо ново, психосоматични проблеми. Човекът става властен и досадно напорист, не се съобразява с мнението на околните и пренебрегва тяхното становище, стреми се към постигане на власт, сила, контрол над ситуацията, чувство на превъзходство, потискане на околните.

Обзет е от страхове, които му пречат да довърши започнатото. Свързани с това качества са: срам, непостоянство, ревност, подозрителност, желание, мързел, тъга, глупост, невежество, отвращение, страх, изумление.

Сексуални проблеми, ако отношенията се разглеждат като “спорт”, дават своя отпечатък, именно, тук. Един от видовете страхове, който е характерен тук – страх от авторитети, учители, комплекс за вина.

Тази чакра е пряко свързана с центъра на глада в хипоталамуса. Интересно е да се отбележи, че сексуалното пренапрежение или неудовлетвореност предизвикват глад за сладко. За хората с нарушена енергия на тази чакра е характерно чувството на тревожност в стомаха, придружено от спазми, сърцебиене и тремор, което свидетелства за дейността на симпатиковата нервна система. Ако те преживяват сериозна травма, стрес, инцидент след който се развива невроза, се появява чувство на страх. Такъв страх при спомен за обстоятелства, предизвиква спазми в стомаха.

Загуба на апетит и нисък праг на емоционална активност се проявяват при недостатъчно развита чакра. Нарушенията на енергията водят до заболявания на стомаха и панкреаса.

Разширен стомах и наднормено тегло се образуват при хора, вследствие задържането на енергията в тази чакра, заради многото страхове, които са записани в нея. В резултат на напрежението в кръста, свързани със стомаха, гръбначният стълб в тази област започва да пада напред. Коремните мускули се избутват напред и надолу, като се създава свободно пространство, което се запълва с мазнини. Нарастващото напрежение в мускулите, разположени в хълбоците удебелява талията. Като цяло, решаването на проблема със стомаха е, като се приеме за част от тялото и се спре борбата с него.

Симптоми за хиперактивност:

Придирчивост и критичност, самохвалство за своите умствени способности, позиция на абсолютизъм, вечно планиране и липса на действия, упоритост, необходимост от постоянни промени и разнообразие. При хиперактивна чакра става стесняване на коронарните артерии. Хипертония, сърдечни заболявания, язви на стомаха и дванадесетопръстника са свързани с нарушенията в III и IV чакра.

Симптоми за пробитa чакрa: тревожност, дискомфорт.

IV чакра (Анахата)- Любов

Функции на чакрата: Горна част на гърба, сърце, бели дробове, кръвообръщение, ръце, кожа, очи. Оказва влияние върху дейността на тимусната жлеза и цялата имунна система. Свързана е с дейността на сърцето, белите дробове и кръвообращението. Оказва влияние върху усвояването на хранителните вещества, детски болести. Осигурява енергия на близко разположените органи на сърдечно-съдовата система, гръдния кош и ръцете.

Симптоми за недостатъчна активност:

Необходимост от постоянно потвърждение на собствената ценност, неувереност, неспособност за проява на воля, собственическо отношение, съмнения в себе си, усещане, че не ви обичат.

Когато човек се нуждае от любов отвън, а тя не идва, може да възникнат проблеми в чакрата под формата на сърдечни проблеми, например, сърцебиене.

Симптоми за хиперактивност:

Гняв, ревност, другите хора са виновни за всичко, стиснатост и скъперничество, прекалена самоувереност.

Симптоми за пробитa чакрa: депресия.

V чакра (Вишудха)- Общуване

Функции на чакрата: горната част на белите дробове, бронхите, ларинкса, гласните струни, челюстта и езика. Свързана е с дейността на хранопровода, гърлото, устата, зъбите, щитовидната и паращитовидната жлези. Оказва силно влияние върху дихателната система и гласовия апарат. Предоставя енергия на близко разположените органи- дихателна система, слух, гърло и кожа.

Симптоми за недостатъчна активност:

Подчиняване на другите, съпротива срещу промените, меланхолия, забавени реакции, инатливост. Блокировките в тази чакра могат да се проявят като кашлица, упорито мълчание, логоневроза, напрежение на речевия апарат. Заболявания на щитовидната жлеза, гърлото или ларингит.

Напрежението в тялото са проявява в широки, наклонени рамене и широка шия, раменете могат да са прегърбени, повдигнати, хлътнали, висящи. Когато има напрежение в мускулите, се блокира кръвния поток и енергията в каналите, клетките не се възстановяват в обичайния естествен ритъм, образува се застой в свързаните с блокировката области. Така се появява остеохондрозата и мигрената. Няма човек без остеохондроза, проявена в една или друга степен. Няма човек, който да не е имал някакви страхове.

В този център се намира гордостта, която служи като защитна маска, скриваща самоуважението, слабостите, ниското самочувствие, или така наречения комплекс за малоценност. Няма човек, който да не е преживял неуспехи в живота, което предполага наличие в него на разбирането за собствената му слабост. Ако поне веднъж са били поставени под съмнение сексуалните качества на човека, правотата на неговите действия, то това означава, че в него живеят всички тези блокировки. Страховете от провалите се записват тук. Страховете от промените – също тук. И как можете и може ли изобщо да очаквате положителни промени в живота на един човек, ако той се страхува от промените по принцип? Не е трудно да се разбере значението на гърления център и работата с него.

Симптоми за хиперактивност:

Авторитаризъм, догматизъм, фанатизъм, реакции на свръхчувствителност, негативни и резки изказвания, стремеж за вкопчване в традицията, прекалена активност.

Симптоми за пробитa чакрa: намалени творчески способности, емоционална нестабилност.

VI Чакра (Аждна)- НАДЕЖДА

Функции на чакрата: Малък мозък, долната част на големия мозък, уши, нос, синуси, очи, нервна система, лице. Дясно и ляво слепоочие, таламус (хипофизна и пинеална (епифиза) жлеза). Влияе върху хипофизата, ендокринната система, синусите, очите, ушите и лицето като цяло. Свързана е с имунната система. Тя е ключът към по-балансираната работа на мозъчните полукълба. Чакрата контролира мозъчния слой на надбъбречните жлези, който произвежда норадреналин и адреналин, както и надбъбречната кора.

Симптоми за недостатъчна активност:

Склонност към съмнение, завист към таланта на другите, разсеяност, суеверност. Блокировката на центъра на житейския път води до постоянни препятствия при изпълнение на замисленото, липса на сили за това.

Когато има дисбаланс в чакрата и главните канали (Ида, Пингала и Сушумна) не са свързани в един поток, е налице двойственост на съзнанието, което може да доведе до сериозни психологически проблеми. Това отклонение често се формира при хора, чиято работа е монотонна и с тясно ограничен характер. Докато каналите не се включат, умът е разсеян и постоянно се нуждае от външен приток на информация, която предъвква като дъвка. Това състояние може да доведе до заболявания на мозъка и психични отклонения. Когато този поток се възстанови, изцяло се променя облика на човешкото съзнание. Появява се хармонично усещане за себе си в този свят, увереност, силна воля и ясен ум.

Наблюдава се често главоболие и влошаване на външното разбиране за процесите, които протичат в човешкия живот.

Симптоми за хиперактивност:

Тревожност, боязливост, прекалена чувствителност, омаловажаване на действията на другите хора, “блуждаене в пространството”.

Симптоми за пробитa чакрa: психични разстройства, намален интелект и воля.

VII Чакра (Сахасрара)- ВЯРА

Функции на чакрата: Осигурява енергия на близко разположените органи на тялото – жлези в мозъка, дясно око. По принцип, тази чакра управлява всички команди, които мозъкът изпраща към цялото тяло. В сферата на влияние на тази чакра влизат централна и периферна нервна система, ендокринна система, гръбначен мозък и главен мозък, интуитивна и психична дейност на човека, и още много други. Влияе върху цялата скелетна система, епифизна жлеза и продълговат мозък.

Симптоми за недостатъчна активност:

Усещане, че не ви разбират, сръдливост, самоотричане, отрицателна нагласа към себе си. Също така разстройството на чакрата води до нервни разстройства, включително множествена склероза. Блокирането на енергията Чи на това ниво води до загуба на духовна ориентация и появата на усещането, че животът няма никакъв смисъл.

Симптоми за хиперактивност:

Ярко еротично въображение, потребност да чувства себе си популярен и необходим, потребност от съчувствието на другите.

Симптоми за пробитa чакрa: намалена духовност и интуиция.

Източник: nanocom-bg.com