Скъпи, екзотични и дори опасни храни

Скъпи, екзотични и дори опасни храни | Диана

Някои хора обожават да пътуват, за да разгледат забележителностите на света, други бленуват да опитат екзотични ястия.

Някои хора обожават да пътуват, за да разгледат забележителностите на света, други искат да научат повече за културата на различните общности и народи, трети бленуват да опитат екзотични ястия от всички краища на света. От foodpanda подреждат някои от най-скъпите храни на планетата, вижте ги:

Най-опасното и скъпо ястие

Най-загадъчният деликатес в животинския свят е прочутата риба Фугу – най-опасното и скъпо ястие от японската кухня. Между 100 и 500 долара струва усещането на лека наркотична еуфория, плавно преминаваща във временна парализа на всички органи и обратно. Само истинските смелчаци се осмеляват да опитат Фугу и да изпитат върху себе си действието на природната нервнопаралитична отрова, за която няма противоотрова.

Най-скъпите картофи

Прочутите картофи от западното крайбрежие на Франция, по-точно от остров Ноармутие, струват около 500 евро за килограм. Оказва се, че този хранителен продукт може да струва цяло състояние, ако се тори с морски водорасли. Имат леко солен морски привкус с едва уловим лимонов аромат и се събират веднъж годишно ръчно, за да не бъдат наранени поради крехкостта си.

Най-скъпата подправка в света

Най-скъпата подправка в света се нарича шафран. Цената на килограм истински шафран може да достигне 6000 долара. Тя се обуславя от трудоемкото му отглеждане и технологията на добиване.

Най-скъпото кафе

Най-скъпото кафе в света е Копи Лувак и се произвежда от зърна, преминали през стомаха и червата на малко животинче, наречено азиатска палмова цибетка.

Цибетката е считана за вредител преди откритието, че храносмилателните ѝ ензими подобряват вкуса на кафето, премахвайки горчивината му. Местните жители събират неусвоените от цибетките кафеени зърна, чиято цена за килограм достига 300-400 долара.

Най-скъпият шоколад

И разбира се, не на последно място най-скъпият шоколад в света е произведен от ливанската шоколадова фабрика Patchi за продажба във веригата магазини Harrods – 5000 британски лири за кутия. Тя съдържа 49 бонбона, завити в ръчно изработена индийска коприна, украсени с копринени розички, кристали Swarovski и злато. Кутията също не е обикновена – тя е направена от кожа и коприна, а преградките в нея – от злато и платина.