10 храни забранени в някои държави

10 храни забранени в някои държави | Диана image 1

Ще се изненадате, че тези, на пръв поглед нормални храни са забранени в някои страни по света.

Ще се изненадате колко, на пръв поглед нормални храни, са забранени в света. Защо? Поради множество причини – опасения за здравето, канцерогенно съдържание или културни табута. В някои страни не може да консумирате конско месо, въпреки че в други се смята за деликатес. На места пък е забранено храненето с месо от крава или свинско, главно поради религиозни съображения.

Ето десет от забранените храни по света:

10. Консервирани макарони със сирене

Въпреки, че консумацията на макарони все още не е незаконна, консервираният продукт съдържа жълт оцветител, който е вреден за децата, както и за възрастните. Поради тази причина в Норвегия и Австрия те са строго забранени.

9. Гъши дроб

Гъшият дроб е един от най-високо ценените деликатеси в Европа. Той обаче не може да бъде консумиран в Израел, Аржентина, Индия и части на САЩ. Тази забрана е наложена, заради начина на отглеждане и насилственото угояване на пернатите животни.

8. Хайвер

Вероятно това е най-класната храна. Въпреки това, тя е забранена в Иран заради критично застрашените от изчезване риби.

7. Кетчуп

Една от най-странно звучащата забрана за храна в списъка, но във Франция на учениците е забранено да консумират кетчуп, посочват от foodpanda. Това е така, защото се счита, че вкусният сос съсипва френската кухня.

6. Шоколадово яйце

Добре познатото шоколадово яйце идва от Италия, но е забранено в САЩ. Това е така, заради малките играчки, които се крият под шоколада. Американските власти забранили този продукт, поради опасността от поглъщане на скритата изненада.

5. Свинско месо

Консумацията на свинско месо е напълно забранена в мюсюлманския свят поради религиозни причини. В тези страни се смята, че свинското е „мръсно” месо.

4. Чесън

Чесънът технически не е забранен, но е тема табу сред будистките монаси в Китай и някои индуси. Според тях чесънът е свещен, защото се смята за храна на Боговете.

3. Мастило от сепия

В много райони мастилото от сепия се счита за кулинарен деликатес, но не и в Южна Корея. Там е забранена продажбата на мастилото и продукти, които го съдържат, заради възможността от отравяне.

2. Баница с месо

В Сомалия е забранено да се приготвя и яде такава баница, защото преди години недобросъвестни търговци продавали развалено смляно месо.

1. Непастьоризирано мляко

В Канада е забранено да си купувате мляко, което не е пастьоризирано, поради болестите, които може да причини и заради нивата на хигиена при доене и съхранение.

Източник: www.economic.bg