Смути – вълшебната напитка за супер форма

Смути – вълшебната напитка за супер форма | Диана image 1

Защо пиенето на смути е толкова модерно, разкрива Биляна Божилова.

Оригиналното смути, от англ. “smoothie”, е напитка от плодове, зеленолистни зеленчуци и вода или лед.  С времето обаче любителите на здравословното хранене разнообразят модерната напитка с добавки според ползите, които искат да получат.

Каква е разликата между сок, шейк и смути?

Сокът е изстисканата течност от плодове или зеленчуци без пулпата (месестата част, фибрите). При сока тя е остатъчен продукт, който не се консумира. При шейка се пасират целите плодове или зеленчуци с влакната и се добавят мляко или сладолед.

Смутито се приготвя само от пасирани плодове и/или зеленолистни зеленчуци (спанак, маруля, магданоз, лапад, коприва, киселец, зеле и т.н.) и се добавя единствено вода или натрошен лед.

Разликите между трите напитки стават все по-малки, защото в соковете все по-често се оставят фибри, за да са по-здравословни, а смутитата се предлагат в различни комбинации, включително с прясно или кисело мляко, така че много наподобяват шейкове.

Историята на смутито започва някъде около 30-те години на миналия век в САЩ, където американците започват да предлагат напитки от смачкани на пюре плодове. По-късно навлиза също в средиземноморската и индийската кухня. През последните години, манията по здравословния начин на живот превърна смутито в много модерна напитка.

Какви видове смути има?

Класическите смутита – плодово и зеленчуково, както се подразбира от името, се правят съответно от плодове и зеленчуци. Зеленото смути е предимно от зеленолистни зеленчуци. Запалените по фитнеса обикновено залагат на т.нар. здравословно смути, при което съставките се подбират така, че да доставят жизненоважни вещества на организма, без да са необходими хранителни добавки.Желаещите да отслабнат също залагат на специални смутита, към които се добавят зелен чай или кофеин и се селектират плодове и зеленчуци с нисък гликемичен индекс.

Десертното смути много наподобява на шейк, защото към него се добавят захар, сладолед, йогурт и т.н.

Какви са основните ползи от смутито?

Засищащо – богатото съдържание на въглехидрати в плодовете и на протеини в зеленолистните зеленчуци засища организма и оставя чувство за ситост за дълго време. Затова смутито е идеално за старт на енергичен и динамичен ден.

Снимка: Thinkstock

Здравословно – плодовете и зеленчуците са отлични източници на витамини и минерали. Смутито е като витаминозна бомба за организма.
Заместител на “junk” – смутито е идеален заместител на междинните похапвания по всяка време на деня. Вместо да се тъпчете с вредни и висококалорични продукти, по-добре изпийте едно здравословното смути.

Рецепта за любимото ми антиоксидантно смути:

Снимка: Thinkstock

Необходими продукти:

1 ч.ч. малини (може и замразени)
10-15 зърна (в зависимост от големината им) червено грозде
1/2 лайм
3 големи кубчета лед

Начин на приготвяне:

Малините, гроздето, лаймът се миксират в блендер. Прибавя се натрошеният лед и се разбърква до получаването на хомогенна смес. Консумира се веднага!*

*Много важна особеност на смутито е, че ако искате да се насладите максимално на вкуса му и на полезните му съставки, трябва да го консумирате веднага!

Автор: Биляна Божилова, Edna.BG