Техники за добро настроение

Съществуват много начини да поддържаме настроението добро. Но имайте предвид, че често пъти то зависи и от нашите хормони и  въздействието, което те оказват на мозъците и телата ни.

Преди да пристъпим към метод за повишение на настроението, обаче е добре да си създадем навика да потърсим причината за емоционалния си спад. В най-добрия случай – това е умората в края на скучен ден и лесно можем да се справим с това. Тя просто отзвучава със съня. Причината може да бъде и емоционален конфликт или страх. Много често дори само вниманието ни към дадено състояние и осъзнаването на причината му води до спонтанното му отзвучаване.

Физически упражнения

При физическите упражнения и движение в мозъка ни се отделят няколко хормона – серотонин, допамин, ендорфини и адреналин. С тях са свързани усещанията за приповдигнато настроение, щастие, удовлетворение, сила и възбуда. В зависимост от интензитета на физическото натоварване могат да преобладават различни хормони и да изпитваме различни усещания, но знайте, че всяко физическо усилие води като резултат до повишаване на настроението и приятни усещания. Колкото по-често се движим или изпълняваме някаква физическа активност, толкова повече укрепват съответните връзки в мозъка ни, защото тялото ни е икономична система и влага ресурси само там, където са наистина необходими. Това означава, че колкото по-често и по-продължително тренираме, толкова повече развиваме естествената си система за щастие – нервните пътища, които освобождават допамин, серотонин и ендорфини.

Медитация и релаксация

Прекъсването на потока на обичайните ни мисли дори за 10-15 минути на ден поражда състояние на спокойствие – отстраняването от мислите ни на всякакви дразнители и външни влияния ни позволява да усетим истинското си вътрешно състояние – състояние на спокойствие, щастие и цялостност – нашето нормално състояние.

Дихателни упражнения

Медитативен ефект имат и всички техники, при които съзнателният ум се фокусира върху даден обект – в случая, върху дихателния цикъл.

Усмивка

Активността на лицевите мускули е свързана с емоционалното състояние. Учени са провели експеримент, при който на изследваните лица са показани снимки на щастливи и ядосани хора. По време на наблюдението са измерени активностите на лицевите мускули (електромиограма), сърдечната честота и проводимостта на кожата на дланта. Учените са установили, че гледането на щастливи и ядосани лица е свързано с разлика в електромиографската активност на мускулите – щастливите лица стимулирали повишена активност на мускулите в областта на бузата (отговорни за усмивката), а ядосаните лица стимулирали мускулите, набръчкващи челото (активиращи се при гняв). При всички изследвани лица е наблюдавано понижение на сърдечната честота и промяна на кожната проводимост (Dimberg, U. Facial Reactions to Facial Expressions. Psychophysiology, 1982, 19: 643–647). Това значи, че можем да се почувстваме щастливи дори гледайки нечие усмихнато лице, а защо не и своето на снимка от щастлив спомен?

Основна техника от системата на академик Норбеков е усмивката и поддържането на правилно положение на тялото. Тези техники след кратък период от време задействат аналогично емоционално състояние. Вариация на тази техника е усмивка на самия себе си пред огледалото за 10 минути.

Друга много ефективна техника е даоистката практика на вътрешна усмивка. Концентрирането на вниманието върху всеки орган от тялото и представата за това как съответният орган се усмихва (а при продължителна практика и добро въображение може да се „чуе” е специфичният смях на всеки орган) води до мощна емоционална реакция на щастие, радост и любов. Започването на деня с вътрешна усмивка гарантира доброто настроение през целия ден.

Махало на емоциите

Махало на емоциите е техника от системата на академик Норбеков, при която съзнателно и волево, чрез промяна на стойката на тялото и мимиката преминаваме последователно през крайни емоционални състояния – от дълбока тъга до силна радост, от силен гняв до голямо щастие. Тази техника има две основни цели – да ни покаже на практика, че емоционалното ни състояние е под наш контрол, и да ни създаде навик и опит в контрола на емоциите в случаите на реални житейски ситуации. За успешното приложение на тази техника е необходима известна практика.

Хоби

Всяко нещо, което ни доставя радост, може да повиши настроението ни. Това става чрез отделяне на хормона серотонин – естественият антидепресант. На серотонина се дъжи приятното усещане от общуването с приятели, от вкусна храна, от всичко, което ни е приятно. Ако настроението ни е ниско, ние нямаме желание за хобито си, но започнем ли да се занимаваме с това волево, след кратко време се увличаме и преминаваме в гамата на удоволствието.

Секс, храна и/или алкохол

Тялото ни ни дарява с позитивни усещания за всички дейности, които са от съществено значение за нашето оцеляване. Храната, която обичаме, или сексуалният контакт с любим човек могат да повишат настроението ни бързо и ефективно. Има голяма разлика в храненето поради глад и храненето за потискане на негативни емоции. Алкохолът повлиява на процесите на задържане в мозъка ни и в повечето случаи създава позитивно усещане. Наркотиците реализират ефектите си чрез стимулация на отделянето на хормоните, които ни правя щастливи – допамин (кокаин), ендорфини (хероин) – същите механизми, чрез които действат и физическите упражнения. Тези методи дават бърз и лесен ефект на повишение на настроението, което става причина за развиване на психологична и физиологична зависимост от тях. За много хора те се превръщат в лесни начини за „бягство” от важни проблеми, развитие на зависимост и на последващи здравословни проблеми.

Преживяванията ни се реализират чрез нашите биологични системи и ние можем да ги контролираме в известна степен чрез въображението и волята си. От нас зависи да изберем приятните изживявания в живота си и здравословен и ефективен начин за постигането им.

Няма по-добър начин за поддържане на добро настроение през целия ден от започването на деня с грижа за себе си – мислено изпращане на любов и благодарност към всеки орган от тялото ни, вътрешна усмивка, гимнастика, освежителен душ, хранителна закуска, обличане на удобни, красиви и чисти дрехи. Нещата, които знаем от детската градина.