Тест: Как да различим опасния алкохол в домашни условия

Тест: Как да различим опасния алкохол в домашни условия | Диана image 3

Празниците у нас често са един от многото поводи за алкохолна почерпка в големи количества. Алкохолът, създаден в домашни условия не винаги е качествен, но често пъти е предпочитан. Понякога, той може да бъде смъртоносен!

Добрата новина е, че има достъпни средства, с които можем бързо да разберем дали алкохолът, който се готвим да употребим, съдържа смъртоносния метанол.

Преди време четирима мъже от Якоруда починаха, а други постъпиха в болница заради опасен алкохол.

Как да разберем, че е налице отравяне с метилов алкохол?

Метанолът е известен още като метилов спирт, дървесен спирт, спирт за горене и т.н.  Това, което прави алкохола убиец е съдържащият се в него метанол – силна отрова, въздействаща на първо място върху нервната система и зрението. Консумацията само на 30 мл. етанол води до смъртоносен изход. При по-малко количество, човек може да остане жив, но често пъти – да ослепее.

Характерните клинични симптоми за отравяне с метилов алкохол са гадене, повръщане, нарушения в съзнанието до кома, замаяност, нарушение на зрението, разширени зеници, гърчове и други.

Всяка остра промяна в зрението на човек, особено ако е консумирал алкохол представлява сериозен симптом и незабавно трябва да се потърси медицинска помощ!

Проста проверка за метилов алкохол

Представяме ви три лесни начина да се разбере дали има в питието Ви метилов алкохол:

Първи начин – запалване

1451379268_1_559x-

На пръв поглед безопасния (все пак – в нормално количество) етилов алкохол и отровният метилов алкохол са напълно еднакви, но е възможно да ги различим. Най-лесният начин е да запалим течността. Изсипете малко количество алкохол в метална паничка и го запалете. Ако е етилов алкохол – той ще гори с равномерен син пламък. За метиловия алкохол е характерно, че гори със зеленикав пламък.

Втори начин – с картоф

Има още един прост метод – като използваме обикновен картоф. Реакцията се случва благодарение на наличието на нишесте в картофите. За експеримента сложете резенче картоф в течността. В етилов алкохол, той няма да промени цвета си, но в метилов ще стане розов.

Трети начин – с калиев перманганат

Сложете малко количество калиев перманганат в алкохола и го подпалете. Ако подушите неприятна миризма, без съмнение, това е метанол. Можете да направите теста и без запалване – ако се появят на повърхността на течността мехурчета – това означава, че има метанол.

Ако искате да определите точното количество метанол в алкохола, ще трябва да потърсите лаборатория, където се използват специални техники.

Първа помощ и лечение при отравяне с метилов алкохол

Първо е добре да се направи опит да се провокира повръщане и пострадалия да се изпрати в лечебно заведение, за да се направи незабавна стомашна промивка, да се приложат активен въглен и очистителни средства.

Предприемат се мерки за осигуряване на проходимост на дихателните пътища и недопускане на аспирация на стомашно съдържимо при повръщане. За да не се задуши е добре да поставите човека в странично положение. При пациент в тежко състояние може да се наложи и сърдечен масаж и дишане уста в уста.

Антиотровата на метиловия алкохол е етанола (етиловия спирт). При леко състояние на отравяне се дава през устата, а при тежките форми – венозно.

В домашни условия може да се използват всякакви напитки, съдържащи етанол (например медицински спирт).

Най-добре е при съмнение от отравяне незабавно да се потърси лекарска помощ.

Източник: Offnews