Тренировките с тежести, жените и повишеният апетит

Едно от най-честите изказвания на повечето жени е: “Харесва ми да тренирам с тежести, но не го правя, защото апетитът ми се повишава много.“

Чувам го всеки ден. В същото време, повечето жени искат да имат оформено дупе и крака и правят обратното на това, което ще им помогне да постигнат тази цел. Тренировките с тежести са стимулът, който помага да оформим мускулите на дупето и краката, а храната е градивният материал, който допринася за тези резултати. Повечето жени се страхуват от тренировките с тежести и се опитват да ядат, колкото да не умрат от глад, с надеждата да постигнат целите си. Излишно е да казвам, че това не се получава.

Когато става въпрос за апетита, много е важно да се прави разликата между повишен апетит заради недостиг на нутриенти или достатъчно количество храна и повишен апетит, заради увеличен разход на енергия.

В първия случай, стигаме до епизодичните прояви на емоционално хранене и неконтролируем глад, защото тялото има дефицит на хранителни вещества, които са му необходими за правилното функциониране. Така, ако не се храним пълноценно и винаги се водим само от това храната да е нискокалорична, тогава стигаме до тези моменти, в които си наваксваме за лишението.

Във втория случай, става въпрос за повишен апетит в следствие на увеличен разход на енергия. Ако разгледаме случая, в който тренираме с тежести и увеличаваме интензивността на тренировката, тогава повишаваме и разхода на енергия. Тялото ни ще има нужда от повече гориво, за да се възстанови. В това няма нищо лошо, ако обаче гледаме на нещата по този начин и имаме предвид това , когато планираме храната си.

В перфектния случай, ще знаем, че повишеният апетит е нормален отговор на тялото към тренировките с тежести и ще планираме малко повече, но качествена храна. Това няма да ни попречи и така само ще ставаме по-силни и вероятно ще имаме и желания, по-нисък процент подкожни мазнини.

Какъв е сценарият в повечето случаи? Жените тренират с тежести, но после се опитват да се хранят с количеството храна, което биха яли, ако са ходили на йога или пилатес (нищо против тях, обожавам йогата, но от гледна точка на това какво се случва в тялото, тежестите водят до едни метаболитни промени, йогата до други). Някои устояват известно време, борейки се с тялото си и желанието да ядат и в един момент стигат до предела си и се натъпкват. Това се повтаря в омагьосан кръг и така, постепенно качваме килограми. Кой излиза виновен? Тренировките с тежести и повишения апетит, до който водят. Това истината ли е? Не!

Проблемът е в нас и в това, че не си даваме сметка какви са нуждите на тялото, когато тренираме по този начин. Проблемът е в това, че ние сами си докарваме прекалено голям дефицит, който неминуемо се компенсира и то с храните, които най-малко искаме да ядем.

Ето това е рецептата да изглеждаме по-обемно – тренировките с тежести плюс повечето храна от некачествени източници. Но излишното в случая е храната и вида на храната, която ядем, а не самите тренировки.

Ще видите, че ако планирате малко повече храна около тренировката, после апетитът ви ще бъде нормален и в края на деня няма да сте изяли кой знае колко повече. Но с всяка изминала тренировка, ще се доближавате до тялото, което искате да имате и ще можете да се наслаждавате на тренировките, които обичате.

Източник : http://inspiredfitstrong.com