Трите телесни типа според Аюрведа

Класическите аюрведични текстове изброяват седем телесни типа. Това са Вата, Питта, Кафа, Вата-Питта, Питта-Кафа, Вата-Кафа и Вата-Питта-Кафа. Всеки от трите двойни типа обаче съществува в две разновидности, които се различават забележимо в зависимост преобладаващата доша. 

Според Ведическата философия, всичко в природата е съставено от 5 елемента – пространство, въздух, огън, вода и земя. Понятието «доша» представлява комбинация от тези елементи. Всеки индивид има своя, заложена по рождение, природа, наречена пракрити, която не се променя през целия му живот. Тя определя здравословното му състояние, темперамента, отношенията му с околния свят, начина, по който се отнася към него, храните, които трябва да консумира, и т.н. Тези три принципа Вата, Питта и Кафа управляват всички биологични, психологични и патофизиологични функции на тялото, ума и съзнанието. Те действат като основни съставни части и защитни бариери за тялото при нормални физиологични условия. Нарушаването на равновесието между тях предизвиква болестни процеси.

vata-pitta-kapha

  • Хората с ВАТА конституция са слаби и имат лека и бърза походка. Кожата им е тъмна и суха. Те са мечтатели, много живи хора, чувствителни и емоционални. Вата са откриватели, изследователи и хора, свързани с изкуството. Винаги имат много идеи и лесно се палят за различни каузи. Те са вглъбени и обичат разходките сред природата. Поради силната си чувствителност към различни въздействия (шум, много хора, течение, силен вятър, студ, промяна на климата и надморското равнище), този тип лесно се изморява и има нужда от специален режим за възстановяване и почивка. Поради характеристиките на вата-доша, нейните представители понякога са непостоянни, непредсказуеми и със слабо чувство за ориентация. Те често изпитват неясно притеснение, страдат от безсъние и кратък, накъсан сън, изпъстрен с много сънища. Хората с вата конституция са склонни към главоболие, проблеми с паметта, двигателната система, храносмилането, ноктите и венците.

Най-големият проблем за вата, обаче си остава непостоянният начин на живот. Това се дължи на основната характеристика на тази доша – силната й подвижност и лекота. За хората от този тип е най-важно да си създадат и следват подходящ режим на хранене, работа и почивка. В това е тайната на успеха им. Късното лягане и работата през нощта, неправилното хранене (сухоежбина и ядене на крак), силното вглъбяване в себе си и емоционалното преувеличаване на проблемите създават условия за дисбаланс на вата. Безпричинното чувство на страх и дълбоко душевно опустошение са типични състояния за вата в дисбаланс, жертва на силен стрес. Затова хората с такава конституция са съветвани да не остават за дълго сами, особено в мрачните есенни и зимни дни, както и да прекарват минимум по един час на ден на открито, сред природата.

С напредване на възрастта Вата се увеличава, което се изявява със сухота и сбръчкване на кожата. Въпреки, че признаци на Вата са сухота, светлина, студ, грапавина, острота, подвижност, яснота и разпиляност, при излишък на някои от тях може да се стигне до дисбаланс на тази доша. Вата се разстройва при пътувания със самолет, силен шум, продължителна стимулация, злоупотреба с лекарствени средства, захар, излагане на студ, студена храна и алкохол. Хора с излишък на Вата реагират по-остро на топлина, влага, мазна и тежка храна.

Препоръки за балансиране на Вата:
– спокойствие
Избягване на сурова храна и ограничаване на бобови изделия
– избягване на излагане на студ
– избягване на студени храни и напитки
– хранене с топла храна
– използване на подправки

1c5a67ec8c4fd2a6d42324b0e0d34383

  • Хората с ПИТА конституция са със средни телесни показатели. Често имат сиви, зелени или пъстри очи. Притежават проницателен и остър поглед, светкавична мисъл и критичен ум. Те са много добри практици, добре профилирани в уменията, пробивни и прагматични хора. Пита са много издръжливи и жилави, харесват безразсъдните спортове. Те са взискателни към себе си и другите. Поради характеристиките на пита-доша, хората с тази конституция понякога са неспокойни, сприхави и ревниви или използват хаплив език. Обичат зимата, студените храни и напитки, а са чувствителни към топлина и силна светлина. Повишената киселинност на тялото, поражда у представителите на този тип склонност към възпаления на очите и вътрешните органи, ранно побеляване и оплешивяване, алергии, проблеми със зрението и кожата. Най-големият проблем за пита е гневът.

Неспособността да се справят с раздразнението и подтискането му, може да доведе до натрупване на негативна енергия в определени места на тялото, с неприятни последици за целия организъм. Ако пита се постараят да намалят оборотите и да избягват дразнителите, които ги изваждат от равновесие, ще се радват на добро здраве и щастлив живот. За тях се препоръчва повече тишина и спокойствие, трансцедентална ведическа музика, медитация за овладяване на емоциите и развиване на въображението. Хората, чиято основна доша е пита, трябва да бъдат по-търпеливи, толерантни и снизходителни към себе си и околните.

Те са интелигентни, проницателни, лесно възбудими и агресивни, когато са в дисбаланс. Често се стремят към лидерство и трупане на материални облаги, демонстрират притежанията и властта си. Страдат от заболявания като повишена температура, възпалителни заболявания, жълтеница и др. Някои характерни за тях нарушения са зачервена кожа, парещи болки, възпаления, конюнктивит, колит, ангина. Въпреки че характеристики на Пита са мазно, горещо, светло, подвижно и течно, излишъкът от някои от тях влошава Пита.

Препоръки за балансиране на Пита:
– да се избягват горещини
– да се избягват мазни и тежки храни
– да се ограничи приема на сол
– да се приемат хладки храни и напитки, без много подправки
– да се спортува през хладните часове на деня

2b5f3e242e0d7fa6eafa4f065869a252

  • Хората с КАПХА конституция са с по-тежка конструкция и масивни тела. Имат големи и красиви, сини или ласкави тъмни очи с дълги, гъсти мигли, разкошни чупливи тъмни коси и здрави бели зъби. Характерна за тях е бледата и студена кожа. Те са по-бавни и спокойни, дружелюбни и незлобливи. Лесно се привързват, грижовни са и обичат семейния уют. Те смятат за свой дълг да спестяват и инвестират в притежания. Поради характеристиките на капха-доша, хората с тази конституция смятат, че имат нужда от повече време за сън. Понякога са склонни към напълняване, инертност и застоял живот, а по време на душевни проблеми, търсят утеха в храната. Обикновено капха са удовлетворени от живота си, но в някои случаи това води до липса на интелектуални интереси.

Представителите на този тип имат склонност към проблеми с белите дробове, високо кръвно налягане и диабет. Естествено, основният проблем на капха е инертността. Ако са по-решителни и дейни, показвайки добрите си качества, те ще могат да вземат инициативата в свои ръце. Разумният и балансиран начин на живот ще им помогне да избегнат чувството за притежание, завистта и скъперничеството, характерни за капха, жертва на силен стрес. Повече физически и умствени усилия не са излишни, а ранното ставане, йога упражненията и разходките на чист въздух са особено благоприятни.

Заболяванията им са свързани с вода – синузити, грип и други при които е налице повишено образуване и натрупване на слуз. Мудността им води до повишаване на теглото, диабет, задръжка на течности, главоболие. Влошават се при пълнолуние, поради тенденцията за задръжка на вода през това време. Зимата е сезонът на Кафа, затова спазването на подходяща диета и начин на живот през това време са от особена важност.

Затова и препоръките към хора с преобладаваща Кафа са насочени към активизиране на тялото и ума
– да се правят ежедневни разходки и упражнения
– по-голяма активност
– да се избягват мазни и тежки храни, храната да бъде лека и суха.
– да се избягват също млякото и млечните произведения, както и ледените храни и напитки.

c01f07c8aac81c1e9a8196a772cae59c

Обикновено всеки притежава по две по-изявени доши. Едната от тях е водещата. Рядко се срещат хора с три-доша конституция – почти или напълно равен брой точки във всички раздели. Тези хора обикновено са много здрави и издръжливи, с което рядко някой може наистина да се похвали в днешно време. Те могат да следват който и да е от режимите, за която и да е доша, и ще се чувстват добре. Но повечето хора обикновено принадлежат към дву-дошовите типове. В този случай е необходимо да бъдат отчетени всички въздействия. За да избегне противоречията и си изготви подходящ режим и цялостен начин на живот, такъв тип човек трябва внимателно да балансира своето хранене, движение, работа и почивка.

Храните подходящи за Вашия дошов тип

 Според Аюрведа в природата съществуват шест основни вкуса: сладко, кисело, солено, лютиво, горчиво и стипчиво. Тези вкусове произлизат от петте основни елемента, от които е изградено всичко във вселената.- Водата и земята образуват сладкия вкус.– Земята и огънят – киселия вкус.

– Водата и огънят – соления вкус.

– Огънят и въздухът – лютивия вкус.

– Въздухът и пространството – горчивия.

– Въздухът и земята – стипчивия.

Усещането на вкусовете не само влияе върху храносмилането, но има директно въздействие върху дошите.

Усещането на вкусовете не само влияе върху храносмилането, но има директно въздействие върху дошите.

Основен принцип в Аюрведа е, че подобното увеличава подобното.

15506_large

Hапример сладкото, произлизащо от елементите вода и земя увеличава кафа доша, която е проявление на същите елементи, а намалява вата и питта. Сладки са храни като хлябът, оризът, млякото, захарта, повечето от плодовете. Те са необходими за всеки телесен тип, но прекомерната им употреба увеличава кафа и води до напълняване, засилване на слузната секреция в носа и околоносните синуси, образуване на храчки в бронхиалното дърво, предизвиква усещане за тежест, мързел, счита се за причина за развиване на диабет.

Киселото произлиза от елементите огън и земя. Киселите храни са най-полезни за вата. Малки количества могат да се използват от кафа и съвсем малки от питта. Такива са цитрусовите плодове, киселото мляко, оцетът, сиренето, всички храни, които са продукт на ферментация. Употребявани умерено, те стимулират апетита и слюноотделянето, подобряват храносмилането, ободряват ума. При прекомерна употреба предизвикват жажда, киселини, разстройство, може да спомогнат за развитието на различни заболявания.

Солените храни се използват в малки количества от всички типове, но са най-полезни за вата а увеличават питта и кафа. Солени са морската сол, каменната сол, келп. Соленото действа лаксативно, намалява спазмите в дебелото черво, подържа електролитния баланс, стимулира слюноотделянето, подобрява вкуса на храните, спомага храносмилането и отделителните процеси. Прекомерната употреба на сол може да наруши равновесието на питта и кафа. Предизвиква хипертония, влошаване на сърдечни заболявания, кожни заболявания, ранна поява на бръчки.

Лютивото е най-полезно за кафа, може да се използва в малки количества от вата и съвсем пестеливо от питта. Лютиви са много видове чушки, лук, репички, чесън, горчица, джинджифил. Те подобряват храносмилането, почистват синусите, стимулират носната и слъзната секреция. Прекомерната употреба може да доведе до усещане за парене и жажда, язва, кожни заболявания, диария, безсъние.

Горчивото е полезно за всички в малки количества, но е ной-добро за питта. Горчиви са кафето, алое, куркума, марули. Горчивото подобрява вкуса на храните в комбинация с другите вкусове. Счита се за антитоксично. Изчиства тялото и черния дроб от токсини. Облекчава усещането за парене и сърбеж при кожните заболявания, намалява температурата при фебрилни състояния, подобрява храносмилането. Има изсушаващо действие и предизвиква намаляване на мазнините в тялото. Прекомерната употреба не се препоръчва. Тя е причина за суха и груба кожа, отслабване и сексуални нарушения.

Стипчивото трябва да се използва в аптекарски количества. Всеки тип може да го употребява в минимални количества, но питта и кафа – малко повече от вата. Стипчиви са нарът, бобът, бамята, вишните, богатите на танини храни. Стипчивото има затягащо действие, намалява секрециите, спомага зарастването на раните и намалява кръвоизливите. Прекомерната употреба може да предизвика сухота в гърлото и устата, запек, газове, отслабване.

Хората с вата конституция трябва да избягват горчиви, люти и стипчиви храни. Препоръчвани за тях са сладките, солените и киселите храни. Не са подходящи леките, сухи и студени храни. Добре е всичко да е сготвено, топло, с достатъчно мазнина, тъй като вата доша е лека, суха и постна.

Хората с питта конституция трябва да избягват кисело, солено и лютиво, т.е. цитрусови плодове, туршии. Благоприятни за тях са сладки, горчиви и стипчиви храни, които трябва да не са топли и да са сготвени с умерено количество слънчогледово олио или претопено масло.

Хората с кафа конституция трябва да избягват сладко, кисело и солено. Добри за тях са горчивите, лютите и стипчиви храни, които трябва да са топли, с много малко мазнина, предимно царевично или слънчогледово олио.

Това са общи принципи, които не бива да се абсолютизират. Човек трябва да приема с храната си всичките шест вкуса, но в различни пропорции, съобразно своята преобладаваща доша. За да се постигне усещане за ситост е необходимо в едно хранене да присъстват всичките шест вкуса. Това разнообразие се постига, като към храната се прибавят различни подправки, а не с приемане на много продукти в едно хранене.

Използвани материали от:

ouim.orggeosoul.wordpress.comayurveda.lotusguides.net

Източник: https://vidislava.com