Сексът през погледа на Аюрведа

Сексът през погледа на Аюрведа | Диана image 2

Темата за секса е неудобна и доста деликатна, но е важна и неотменна част от интимния живот на всеки един от нас. За съжаление обаче, днешният объркан свят сякаш е преобразил и опорочил възприятията си за този толкова сакрален акт между двама души. Принизяването му и опорочаването му го превръщат в нещо съвсем различно, което няма как да се отрази благотворно върху осъзнатостта на съвременното ни поколение.

Много често сексът се използва като заместител на любовта. Причината за това най-вероятно се крие във факта, че всички искаме да бъдем обичани и изразът на интимност, докосване и нежност в крайна сметка е онази любяща връзка между душата ни и божественото, към която се стремим и търсим съзнателно или не цял живот.

Древните индийски учения много умело разкриват красотата на сексуалния съюз между двамата партньори и го представят като акт на отваряне на сърцето, разширяване на съзнанието и сливане на енергията на две същества в божествено единение. Това създава силна духовна връзка, която поддържа удовлетворени всички желания и покачва взаимодействието между двамата на едно друго вибрационно ниво.

Ведическите текстове не отричат секса и не го заклеймяват като вредна практика, а напротив, той се разглежда като един от четирите стълба или дейности за постигането на балансиран и смислен живот. Този, който иска да го постигне е важно да премине и през четирите, а предизвикателството е това да бъде направено, така че да няма сблъсък помежду им. Тези дейности са Дхарма – духовни задължения, Артха – социални дейности и икономическо развитие, Кама – любовни дейности или упражняване на удоволствие, Мокша – освобождение от цикъла на повторно раждане и смърт.

Лечителската система Аюрведа препоръчва балансиран подход във всяка една дейност и практика от живота ни, което касае и сексуалното единение. Тя дава определени предписания и ритуали, съобразени с дошовите характеристики, за да се извлекат най-добрите ползи от сексуалното взаимодействие и се избегнат вредните последствия в случай на прекомерното им и недотам осъзнато прилагане. Също така тя разкрива фината връзка между правилното третиране на репродуктивната система и здравето ни като цяло.

Аюрведа нарича репродуктивната тъкан шукра, която е седмата телесна тъкан. Сперматозоидите и яйцеклетката се смятат за изключително важни, тъй като те са крайният резултат от метаболизма на предходните шест тъкани, които са плазма (раса), кръв (ракта), мускулна тъкан (мамса), мазнини (медас), костна тъкан (ащи), мозък (маджа). Може да се каже, че шукра е есенциалния крем на всички метаболитни усилия на организма и ако той е чист и качествен, при сексуалното единение ще се случи чудото на зачеването. Същата тази енергия може да се насочи навътре, което ще послужи за подновяването и обновяването на тялото и ума.

Чистите репродуктивни течности, произведени от шукра тъкан, създават фината същност, наречена Оджас. Той не е физическа субстанция, а по-скоро е основната енергия на имунната ни система. Когато Оджас е силен, имаме силна аура, искрящи от светлина очи, силен имунитет, умствена яснота, висока жизнена енергия, рядка склонност към разболяване.

Неограничената сексуална активност се разглежда в Аюрведа като едно от деянията, най-вредни за здравето, не защото сексът сам по себе си е лош, а защото това напряга нервната система, изтощава телесните тъкани, особено репродуктивната, увеличава Вата енергията, която създава сухота и раздразнителност в човек и намалява Оджас. Освен това прекомерната сексуална активност в крайна сметка води до слабо храносмилане, отпадналост и умствено отслабване. Древните текстове твърдят, че мъдри са тези, които успяват да регулират сексуалната си енергия, защото ще се сдобият с повече памет, интелигентност, здраве и дълголетие.

Характеристики на сексуалното поведение на трите доши

Вата Доша

Любовникът Вата тип има тенденцията да бъде хаотичен и несистематизиран по време на сексуалното взаимодействие. Това е типът с изключително променливи нива на енергията, което може да се отрази на цялостното преживяване. Ватите също така имат колебливо желание за секс, което се проявява по-често през нощта, отколкото вечерта.

За да бъде настроена на любовна вълна, за Вата партньорката е необходимо повече време и внимание. Тя изисква един по-романтичен и отдаден подход. Цветистата поетична любовна игра е един от най-добрите афродизиаци за нея. Тъй като Вата е свързана с тактилността, тя изключително много се повлиява от чувствено и нежно докосване. Масажирането със затоплено сусамово масло чрез бавни и повърхностни поглаждания може да разтопи тази толкова студена доша. Добавянето на успокояваща музика е най-добрата терапия за изключително напрегната им нервна система.

Вата типовете трябва да избягват сексуалния излишък, тъй като той изчерпва тяхната и без това ниска енергия и превъзбужда твърде много нервната им система. Тъй като тялото им е по-сухо и слабо от останалите две доши, за тях е добре след секс да приемат репродуктивни тоници и напитки, които да противодействат на загубата на течности. Най-добрите партньори за Вата типа са Кафа-Питта или Питта Кафа.

Питта Доша

Питта е най-горещата доша и точно поради този причина, представителите й може да се причислят към най-страстните любовници. Те имат съвсем естествено увлечение към правенето на любов. Тяхната его-изявена природа обаче, както и желанието им за силно удовлетворение, може да доведе до липса на чувствителност и нежност с партньора. Сексът може да се превърне също така в конкурентна проява на мъжество и отдушник за потисната враждебност.

Добре е Питта типовете да имат по-съзнателно отношение към нуждите на партньора си и да се опитват да избягват доминирането, както и да забавят малко темпото. Тъй като Питта се изявява през очите, за тях е важна добрата визуална стимулация. Загадъчното нежно осветление, хубавите дрехи и цветя ще повишат тяхната възбуда.

Тялото на Питта типа е най-предразположено към импотентност, поради свръх излишък на огнена енергия. За да избегнат това прекомерно ”изгаряне” е добре да работят върху канализирането на сексуалната си енергия чрез повече творческа дейност. Важен е приемът на повече охлаждащи и възстановяващи течности след секс, както и взимане на хладки душове. Питта трябва да се научи да пренасочи своите емоции през сърцето си, а не през гениталиите си. Идеалният партньор за Питта е Кафа-Питта или Питта.

Кафа Доша

Меките, сочни и заоблени форми на представителите на Кафа тип сами говорят за техните сексуални стремления. Тези телесни типове са направени за любов, тъй като умело съчетават качествата издръжливост, чувственост и способност да отдават обич. Те притежават неизчерпаем източник от запаси на енергия, което ги прави неизтощими по време на сексуалния акт.

Жената Кафа може да бъде едновременно майка, любовница и съпруга. Тя носи в себе си възможности за изобилно плодородие, което я прави потенциално най-подходяща от трите типа за зачеване. Ето защо в Индия най-желаната партньорка за брак е именно Кафа.

Кафите са спокойни, нежни и романтични любовници, но поради склонността си към мързел, лесно могат да станат скучни и лениви в леглото. Също така те имат склонността да се прилепят към партньорите си и да губят своята идентичност. За да не се случва това е необходимо постоянно да бъдат мотивирани и стимулирани за нови опитности и експериментиране. Най-предпочитаните партньор за тях са всички тези, които проявяват ентусиазъм, страст и мотивация.

Аюрведична рецепта за възстановяване на репродуктивната тъкан

В Аюрведа съществува цял отделен клон, който се занимава с възстановяването и тонизирането на репродуктивната тъкан, която се нарича Ваджикарана. Думата „Vaji“ означава този, който има напълно здрави сперматозоиди или яйцеклетки. Основната цел на тонизирането на репродуктивната тъкан е да осигури производството на здрав и интелигентен плод, да допринесе за пълен екстаз по време на сексуалния акт, както и да възстанови загубите на флуидите, отделени при него. Пример за рецепта с подобно действие е следната:

Съставки:

2 чаши краве мляко

1/2 чаена лъжичка гхии

1/2 чаена лъжичка настърган пресен джинджифил

1/2 чаена лъжичка куркума

1/2 чаена лъжичка семена на кардамон

6 нишки шафран

2 чаени лъжички кленов сироп или 1 чаена лъжичка мед

Приготвяне:

Всички съставки без подсладителите се поставят в малка тенджера и се оставят да заврат. Оставят се да къкрят на средна температура за около десетина минути. Млякото се отстранява от огъня, изчаква се да се поохлади и тогава се добавя меда или кленовия сироп. Разделете течността в две чаши и се насладете заедно!

С любов,