Трудно е да живееш позитивно с негативни хора

Забелязали ли сте, как сред вас има хора, които до такава степен са запълнили главите си негативизъм, че трудно там може да се прокрадне някоя позитивна мисъл. Такъв тип личности можете да срещнете в семействата си, на работа, а дори и в социалните си кръгове.

Напълно възможно е да се чувствате емоционално изтощени, когато се намират близо до вас. Затова и трябва да внимавате, за да не възприемете от тяхното заредено с отрицателен заряд поведение.

По-добре е да отбягвате подобен тип хора или поне доколкото можете да си го позволите. Наистина, бъдете силни и не позволявайте да ви потиснат. Умишлено да страниш от негативизма на околните не означава, че изпитваш лоши чувства към тях. Напротив, просто приоритетно за теб е ти самият да се чувстваш добре.

Ето и седем типа хора, които е възможно да заоблачат деня ви с песимистичното си отношение:

1. Човекът, чийто свят винаги е крив

Някои хора имат навика да възбуждат спорове и да създават драма, без за това да има съществена причина. Не им се връзвайте. Стойте далеч от драмата на околните и излишно не създавайте сами такава.

Ако някой ви нападне с враждебно отношение, не му отвръщайте. Запазете хладнокръвие и избегнете конфронтацията, като отговорите със спокойствие и непоколебимост. Колкото по-разбеснял се е човекът пред вас, толкова по-спокойни бъдете вие. Не разрешавайте да ви предаде от гнева си. Не си заслужава.

Бъдете пример за уравновесена личност. Не обръщайте внимание на грубото отношение отсреща и се фокусирайте върху своята любезност. Нека вашите мисли бъдат изпълнени с мир, любов и добри намерения. Използвайте думите си, за да вдъхновявате, за да окуражавате, за да учите и за да възпитавате у околните толерантност и разбиране.

2. Човекът, към чието одобрение вечно се стремите, но то все ви убягва

През различните етапи от живота ви винаги ще се намери някой, който да се отнася със съмнение към вас, да не се държи уважително и да ви третира неправомерно, без за това да има адекватна причина. Не се затормозявайте, опитвайки се да промените и спечелите нечие одобрение. И не ги мразете.

Не се впрягайте излишно и се постарайте да не отдавате голямо значение на чуждото отношение към вас. Понякога сме неспособни да го променим, но пък опитвайки се, можем да подбудим раздразнение у себе си, което само по себе си е ненужно.

Има хора, на които е невъзможно да угодите. Независимо какво правите, никога не е достатъчно, за да спечелите симпатиите им. Приемете, че това е просто част от живота. Не можете да бъдете по вкуса на всекиго.

3. Типът, който винаги поставя под съмнение мечтите и стремежите ви

Спрете да давате право на другите да подлагат на съмнение собствените ви мечти и стремежи. Тези хора потискат потенциала ви, като бавно потушават огъня, който ви мотивира.

Ако се предадете и повярвате на тяхната негативна нагласа към вас самите, лесно ще се почувствате обезсърчени. Ще приемете образа на личността, която те ви втълпяват, че всъщност сте, и няма да живеете искрено със себе си. По този начин сте способни да предадете живота си в ръцете на някой друг и в един момент да не можете да определите къде свършва тяхната представа за вас и къде започва вашето истинско Аз. Тяхната мечта ще се превърне във ваш живот.

4. Манипулаторът

Пазете се от манипулатори, които умишлено използват своя негативизъм, за да влияят върху мислите и действията ви. Ако ги наблюдавате от известна дистанция, ще забележите как точно този тип хора са с много по-високо мнение за себе си от необходимото и с високомерното си държание успяват да потиснат и подчинят останалите. С други думи, хората около тях (например вие самите) винаги се вместват перфектно в плановете им, бъдейки манипулирани и използвани за лична облага.

Манипулаторите са хора, които ще сторят всичко по силите си, за да убедят останалите да извършват исканото от тях. Не приемайте това поведение за нормално. Когато някой се опита да упражни контрол върху действията ви, застанете уверено пред него и кажете “Не така, приятелю! Това, че си въобразяваш, че ме превъзхождаш, не означава, че наистина е така.”

5. Инатливият тип, който продължава да настоява, че трябва да бъдете някой друг

В живота е по-добре да бъдете отхвърляни заради личността, която наистина сте, отколкото да сте уважавани, преструвайки се на някой друг. В крайна сметка, единствените връзки, които имат бъдеще, са тези, които могат да ви направят по-добър човек, без това да промени човекът, който сте, или да ви попречи да надраснете себе си.

За нещастие, семействата и старите приятели често не забелязват как сте се променили и сте израснали през годините. Възможно е дори нечестно да ви описват с навиците, които сте имали преди години. Лесно е след продължително напомняне отново да се върнете към старото си аз, защото у вас все още е запечатан споменът за това време. Както неслучайно казват “Вълкът козината си мени, но нрава не”.

Това, което е важно никога да не забравяте, е че вие сте единственият човек, който най-добре знае какво се случва в главата ви. Хората, които не са ви познавали достатъчно добре, могат да решат, че сте се променили изцяло. А тези, които си мислят, че ви познават отблизо, е възможно да виждат само изграден от тях модел на вас самите. Отново, вие сте много повече от това, което останалите виждат.

Когато успеете да се диференцирате от мнението на хората за вас и сте уверени в себе си, ще успеете да отворите сърцето и ума си към истинската любов, към щастието и към успеха. Няма нужда да си слагате маска. Не е нужно да играете роля.

6. Приятелите, които отказват да простят за миналите ви грешки

Благородна постъпка е не никога да не допускате грешки, а когато направите такава, да я разберете, признаете и по възможност – поправите. Допускането на грешки и тяхното последващо осъзнаване са естествен спътник на израстващата личност.

Ако някой опърничаво отказва да ви помогне с поучаването ви от минали грешки, то този някой е грешащият. Да се придържаш към миналото, което само по себе си е невъзможно да бъде поправено, е загуба на енергия и не води до нищо ползотворно. Ако някой продължително ви съди по повод миналото ви, използва го срещу вас и отказва да ви прости, може би трябва да поправите бъдещето си, като още в настоящето се отдръпнете от този човек.

7. Вие сте най-големият си критик

Ха! Изненадахте ли се? Всъщност точно това е истината.

Неумолимата самокритика често върви ръка за ръка с липсата на щастие и безпокойството и е напълно неоснователна. Няма причина да бъдете най-големия си критик и непрекъснато да се обвинявате за собствените си несъвършенства. Това, от което всъщност се нуждаете, е да окуражавате себе си. Вашата истинска стойност се крие в това, което сте, а не в това, което не сте.

Недостатъците, които най-често виждате у себе си са само качества на вашата индивидуалност. Има нещо уникално и специално у вас. Вие сте различни. Вие никога няма да бъдете толкова добри, колкото някой друг, както и другите нямат да бъдат толкова добри, колкото сте вие.

Все едно две снежинки да бъдат напълно идентични или някой друг да притежава същите пръстови отпечатъци като вашите. Вие трябва да сте различни. Тук сте, за да изразите себе си и да се насладите на всеки един момент. Приемете ли това, ще разберете, че няма причина да се сравнявате с някого, когото не сте.

Какво излиза накрая?

Когато хората се опитват да потиснат мечтите ви, да предопределят бъдещето ви, да ви критикуват и най-вече да отричат човека, който сте, всъщност те ви представят тяхната собствена тъжна история, а не вашата.

Ако човекът, който прави това, всъщност сте вие самите или вашата самокритичност, се опитайте да се освободите от всички отрицателни мисли поне до края на деня. Ще видите, че когато правите това често, животът ви ще се промени.

Не се нуждаете от негативизъм. Единственото, което може да ви донесе, е страдание. А причина да се страхувате няма.

Животът е лудо пътешествие. Дали ще пътувате на мотор или в автобус зависи само от това колко смели са мечтите ви.

Автор: Mark Chernoff / Превод: Gnezdoto.net / Снимка: thechangestarter.com