Жестока измама с лекарството за рак „Натанал”

Жестока измама с лекарството за рак „Натанал” | Диана image 1

Производителката Наташа Вълкова си прави евтина реклама на гърба на пациентите, недоволстват лекари.

Още по темата: Професор Галина Куртева: “Лекарството” от чесън срещу рак е измама и не лекува

И оригиналното съобщение за препарата: Българка създаде лек срещу рак. Вече го има в аптеките

Онкоболните у нас луднаха по чесъна, след като бизнес дамата Наташа Вълкова заяви в телевизионния ефир, че победила най-страшната болест с препарата „Натанал”, който сама произвежда в малък цех без какъвто и да било лекарски надзор. Вчера телефоните за онлайн поръчки прегряха, аптеките бяха заринати със заявки, а родните специалисти скочиха срещу поредното „чудо”.

Според тях, възползвайки се от страха и болката на раковоболните пациенти, предприемчивата дама успява да генерира съществени печалби и да прецака антитуморната терапия на много от техните пациенти. „Натанал” е най-обикновен извлек от чесън, който се продава от хитрата търговка за около 10 лева. Реалната му цена не надвишава 50-60 стотинки, най-много излиза опаковката. Само за дни са продадени десетки хиляди опаковки, така че производителите са спечелили над 150 000 лева, твърди източник на „Всеки ден”. Естествено, отварата по никакъв начин не може да лекува рак.

4d374ec6f9f03a3a10025f11a386d636

От известно време насам предприемчивата Наташа Вълкова разказва по медиите, как е успяла да пребори коварното заболяване, което атакувало костите й. „Започнах да експериментирам в отчаянието си да намеря нещо за себе си да пия. Търсих, четох и разбрах, че чесънът има способността да забавя размножаването на раковите клетки”, сподели дълбокомислено тя вчера в ефира на Нова телевизия. Била доктор на науките с диплома от Киевския държавен университет. Не отричала значението на традиционната медицина, но вярвала,че именно чесновият сок я е спасил от смъртта. Пълен абсурд!

„Пациентите трябва да са наясно, че приемайки подобни хранителни добавки, компрометират лечението си. Или иначе казано, ако човек приема биологично активни вещества и противотуморни медикаменти, те се конкурират в организма за плазмените белтъци, които транспортират активните съставки. Практически това пречи на част от лекарства да си свършат работата и така обезсмислят терапията си”, обясни вчера доц. Асен Дудов от университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”, който е и национален консултант по медицинска онкология.

Негови колеги припомнят, че и преди години са ставали свидетели на такива чудодейни илачи. Периодично се появявали хранителни добавки и народни методи за лечение. Сред най-популярните са котешките нокти, изпражненията от скален орел, прясната кръв от костенурки и дори сутрешната урина на човека. „Решението, как да се лекува даден пациент с онкологично заболяване е медицинско. Моят съвет е, преди човек да приема някаква хранителна добавка, да се посъветва със специалист.

Наистина с тази работа шега не бива, коментира темата и Жени Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Според нея тези хора се страхуват от химео или лъчетерапията и затова вярват, че е нужно да добавят шипка „чудо”. На практика, подведени от възможността да „излекуват рака” с чесън, хиляди хора вероятно ще спрат лечението си.

Потърсени за коментар, от Български фармацевтичен съюз отказаха да вземат отношение по въпроса с хранителната добавка от чесън. Компетентните органи били в Изпълнителната агенция по лекарствата, от където обаче също останаха безмълвни по казуса. Министерство на здравеопазването обеща да излезе със становище в рамките на 14 дни. Очаква се и прокуратурата да започне разследване, за да се установи дали на практика Наташа Вълкова не извършва престъпление.