За истинските жени!

11998480 10204821301198663 190254338 n

„Дивите животни и Дивата жена са застрашени видове“ – Клариса Пинкола Естес, Бягащата с вълци.

Колкото повече навлизам в дебрите на психотерапията, толкова повече ми прави впечатление ролята на бащата в семейството. Толкова книги се изписаха за майчинството и за връзката майка и дете и колко е важно през първата година на бебето майката да е до него. И все се случва така че татковците остават някак си настрани… така е и в семействата. Жената е домакинята, гледа децата, работи, чисти, готви, а мъжа… той нещо прави някъде… може и в стаята да е, но като че ли го няма. Абдикирал е от отглеждането на децата, оставил е жена си да се оправя с всичко.

Каква дъщеря отглежда отсъстващия баща?

Само се огледайте и ще я видите – тя е фатална съблазнителка, изключителна домакиня или преуспяла бизнес дама. Тя е съвършенна! Е, поне на пръв поглед. Защо е избрала да тръгне по трудния път на съвършенството и се е отказала от истинското си Аз, което се е родило, за да обича и остарее? Бащата, който я е лишил от внимание ѝ е завещал нужда от постоянно мъжко одобрение. Тя се страхува дори от потенциала си. Не вярва че именно на нея ѝ е дадено повече от другите. Тези дъщери притежават голяма сила, но се боят да я използват. И се разболяват, когато не си позволят да я материализират.

Тя може да е и онази жена от корицата на списанието. Изглежда перфектно. Полага много усилия, за да изглежда така. До нея разбира се стои успял мъж. В началото животът им е перфектен. Той изпълнява всичките ѝ желания и тя е щастлива. И как иначе след като когато е била малко момиченце татко е бил твърде зает и не е бил до нея, не я е забелязвал дори. И сега тя прави всичко, за да може някой мъж да я забележи, да я обикне. Защото само чрез обичта на този мъж тя ще се чувства пълноценна. Само тогава ще се усети достатъчно стабилна, за да се реализира. Целият ѝ живот се върти около това да бъде такава, каквато мъжът до нея я иска. За нея той е Бог, който е благоволил да ѝ обърне внимание и тя в никакъв случай не може да си позволи да остане без него.

Това, което само тя знае обаче е че под бронята, която така старателно си е изградила тя не е щастлива. В нея бушува огън, който този мъж не може да угаси. Страхува се от огъня, защото ако го покаже ще запали околните и ще помете всичко по пътя си. Дивата ѝ същност я вика, но тя не знае как да ѝ отговори. Така ме е яд като видя жена с толкова потенциал! А стои и мърмори нещо под носа си. Естествено, за да излезе от този затворен кръг тя ще трябва да скъса с приказката, която сама е написала за себе си. Понякога ще се налага да е лошата и не всички ще я харесват. Сама ще разруши всички илюзии за идеалната жена, които е създала. Няма да го има и идеалното ѝ семейство. Но най–накрая… ще я има нея!

Автор: Диана Гинова – психолог, психотерапевт

//psychology.diana.bg