Учен посочи 9 правила, които добавят 20 години към живота

Учен посочи 9 правила, които добавят 20 години към живота | Диана

Д-р Майкъл Ройзън е изчислил кои навици с колко удължават земния ни път.

Aко мислите, че дълголетието ви зависи най-много от продължителността на живота на вашите баби и дядовци, прави сте само отчасти. Генетиката е важен фактор, но трябва да вземете още нещо предвид. Научно доказано е, че само 30% от остаряването ви зависи от гените и над 50% – от начина ви на живот като млади.Ето защо, за да разбере колко години някои навици добавят към живота, един учен – доктор Майкъл Ройзън, прави изследване, което нарича RealAge Test (от англ. – изследване за истинската възраст), цитиран от “24 часа”. В него той използва стотици данни, включително и на свои колеги, и стига до извода, че има как с определени привички да добавим още години към живота си.

Ето 9-те правила за това:

1. Ходете по 30 минути на ден – добавя 2,2 години

Този навик е изключително важен както за да запазите добрата си физическа форма, така и за да понижите рисковете от сърдечни заболявания и диабет. Затова не трябва да хитрувате, докато го спазвате.

Вярно, има дни, когато искате просто да се приберете колкото се може по-бързо вкъщи. Но не забравяйте, че дори и в тях трябва да отделите половин час за ходене.

Вземете си крачкомер, инсталирайте приложение на телефона си, което да следи колко се движите. Така ще имате и допълнителна мотивация.

2. Легнете си 15 минути по-рано – добавя 3 години

Този навик ще ви навакса допълнителни 7,5 ч сън всеки месец. А както знаете, той е жизненоважен. Това е времето, в което всеки орган и система отпочива и се възстановява.

Здравият сън подобрява функцията на мозъка и изостря усещанията, оказва благотворно влияние върху много болести – психични, неврологични, сърдечни. Не е тайна, че благодарение на имунния механизъм, който се включва по време на сън, дори човек с простуда или грип на сутринта се чувства значително по-добре и е почти оздравял. Въпреки че нуждата от сън за всеки човек е различна, според експертите той трябва да е не по-малко от 8 часа на денонощие, а ако успеете да лягате всяка вечер 15 мин по-рано, ще добавите 3 г. към живота си.

3. Правете повече секс с половинката си – добавя 8 години

Да имаш задоволителна връзка с човека до себе си, е полезно както за сърцето, така и за душата. Жените, които поддържат щастливи моногамни отношения и правят редовно секс с партньора си, са значително по-здрави от другите, които не са удовлетворени или са сексуално неактивни, казва доктор Ройзън.

Не забравяйте и ползите от секса – засилва имунната система, гори калории, подобрява менталното здраве и настроението, а и подмладява.

4. Движете се повече – добавя 5-6 години

Този навик е също толкова важен, колкото и половинчасовите разходки на ден. Това, с което най-много може да си помогнете, за да сте в добро здраве, е да се движите поне по 100 минути на ден. Не се стряскайте – това е само час и 20 минути, който би добавил повече от 5 години към живота ви. Използвайте всеки удобен момент, в който се чудите какво да правите – докато по телевизията върви рекламният блок например – станете и потанцувайте на музиката към него или направите няколко коремни преси.

Проучване показва, че хората, които водят застоял начин на живот, са изложени на много по-голям риск от сърдечни заболявания. Причината за това е, че когато седите продължително, мазнините циркулират по-дълго време в кръвния поток, а това намалява способността на добрия холестерол да чисти опасните плаки от артериите.

5. Чистете зъбите си с конец всеки ден – добавя между 3 и 5 години

Хубавата усмихка е предпоставка и за здраво сърце. Според многобройни изследвания пародонталните и сърдечно-съдовите заболявания са свързани. В най-добрия случай трябва да миете зъбите си и с четка, и с вода за уста, и с конец по два пъти на ден – сутрин и вечер. Но дори и да го правите само веднъж, пак ще добавите още години към живота си.

6. Хранете се здравословно – добавя 14 години

“Храната има много голямо влияние върху гените, които ускоряват или забавят процеса на стареене”, казва д-р Ройзън. Ето защо избирайте добрите мазнини. Закуска, в която има ядки например, е много по-полезна от всяка друга, която съдържа наситени мазнини като масло, сирене или кашкавал. Хапването на ядки, каквито и да са те, всеки ден понижава нивата на лошия холестерол поне със 7,5%.

Яжте колкото се може повече плодове и зеленчуци и се опитвайте те да бъдат най-разнообразни. Когато те присъстват в менюто ви, си набавяте хиляди различни хранителни вещества, способни да се справят с най-различни болести, категорични са специалистите.

Опитайте се поне два пъти в седмицата да ядете риба. Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата (например в сьомгата), помагат за справянето със сърдечни заболявания, депресия, остеопороза и дори Алцхаймер.

7. Не пишете на телефона си, докато карате

Този навик може не просто да добави години, а и да спаси човешки живот. Според проучвания да се ровите в интернет от телефона си или дори да пишете в него, е още по-опасно от това да шофирате пияни. Не правете никога тези две неща!

8. Намалете стреса – добавя 4 години

Разбира се, това не е никак лесно. Затрупани сте от работа – и в службата, и вкъщи все има какво да се довърши. Но от това как се справяме със стреса зависи изключително много здравословното ни състояние. “Реалната възраст на един изключително изнервен човек на 50 г. може да е 82 г.”, обяснява в доклада си д-р Ройзън.

Когато сте постоянно под напрежение, кръвното ви налягане, пулсът и нивата на хормона на стреса кортизол са по-високи. А това автоматично води до повишен риск от сърдечни болести и дори инфаркт. В случай на сериозно напрежение помага нещо лесно – просто се разходете 15 мин. Така ще увеличите производството на вещества в тялото, които ще ви накарат да се почувствате добре, като например ендорфини.

Друг трик за справяне със стреса е да започвате деня си с 15-минутно дишане с корема. Това ще ви помогне да отпуснете и ума, и тялото си. При него се увеличава енергията на тялото, отпускат се коремните мускули и човек усеща облекчение, което се дължи на успокояване на сърдечния ритъм и намаляване на нивата на кортизол и въглероден двуокис в кръвта.

Най-простото правило, което трябва да спазвате при дишането с корем, е да се повдига стомахът ви, а не раменете.

Намерете време за срещи с приятели. Според учените те са толкова важни, колкото упражненията, с които се предпазваме от сърдечносъдови болести и деменция.

9. Откажете цигарите – добавя между 6 и 12 години

Пушенето е един от най-вредните навици, но здравето ви ще се подобри значително почти веднага щом се откажете от него.

Само 20 минути след като спрете цигарите, нивата на пулса и кръвното налягане спадат. Два-три месеца след това се подобрява функционирането на белите ви дробове. Две години по-късно рискът от сърдечни заболявания или от рак спада наполовина, а 15 години по-късно е същият като при непушачите.

Имате ли нужда от по-голяма мотивация?