Учени засякоха в Европа нов, смъртоносен за човека вирус разпространяван от вносно птиче месо

Учени засякоха в Европа нов, смъртоносен за човека вирус разпространяван от вносно птиче месо | Диана

Първият случай на заразяване в Европа е регистриран в Дания, медици работят върху създаване на лекарство, каквото за момента липсва.

Нова, смъртоносна и много опасна за хората инфекция регистрираха учени в Европа. Първият случай на заразяване с непознатия досега за Европа вирус е в Дания, съобщи английският всекидневник Daily Mail. Заразата е станала при консумация на птиче месо, което е било внесено в страната от Китай през Германия. Според медиците, вирусът се разпространява изключително бързо и е много опасен при попадане в човешкия организъм, тъй като има имунитет към повечето от използваните сега антибиотици.

Последствията са пневмония и силно влошаване на общото състояние на засегнатия човек. Подобна инфекция се регистрира за първи път в Европа, досега за нея се знаеше само от данни на медици от Китай. Там той бе известен като мутирал ген MCR-1.

Фармацевти вече работят по създаването на лекарство, което да помогне за спиране на вируса. Според датски експерти, трябва да се опита на първо време с коктейл от медикаменти, но това все още не е изпробвано върху хора.