Уди Алън: Вкъщи аз съм шефът, жена ми просто взема решенията

Уди Алън: Вкъщи аз съм шефът, жена ми просто взема решенията | Диана image 2

Роден е през 1935 г. като Алън Стюарт Конигсберг в Бронкс, Ню Йорк. Израства в Бруклин в семейство на бижутер и счетоводителка. Бабите и дядовците му са еврейски имигранти от Русия и Австро-Унгария.

Уди Алън е режисирал близо 50 филма, като на почти всички е автор и на сценариите, а е участвал в около 40. Той е известен с това, че се вдъхновява от конкретни актриси в работата си и прави ред филми с тях в главните роли. Негови музи са били Даян Кийтън, Миа Фароу (имал е връзка и с двете) и Скарлет Йохансон. Въпреки че избягва фестивалите, Алън е бил номиниран и е печелил 136 награди.

Със своите многобройни филми, киносценарии, къси разкази и пиеси Уди Алън е по-популярен и обичан в Европа и по света, отколкото в родната Америка. Разочарован от американската публика и критика, той снима три филма в Лондон, след което се мести в Испания.

Известен с неподправеното си и нестандартно чувство за хумор, режисьорът е автор на много емблематични прозрения за живота, секса и брака.

Припомняме някои от най-известните и забавни „мъдрости” на Уди Алън:

Не се страхувам от смъртта, просто не искам да съм там, когато това се случи.

80% от успеха в живота се дължи на показността.

Ако хората имаха повече чувство за хумор, бихме живели в съвсем друг свят.

Почтеността и честността са твърде скъпи подаръци. Не ги очаквайте от евтини хора.

Ако си направя татуировка, тя би била думата „Мама”.

Когато до родителите ми достигна слуха, че са ме отвлекли, те веднага дадоха стаята ми под наем.

Ако можеше Бог да ми даде ясен знак! Например, голям депозит на мое име в швейцарска банка.

В Лос Анджелис вече не извозват сметта. Вместо това я преработват в телевизионно шоу.

Ако искате да развеселите Господ, разкажете му за своите планове.

Вярвам във всевиждащото око, което ни следи отгоре. За съжаление, това е правителството.

Между любовта и секса има голяма разлика: сексът премахва чувството на неловкост, а любовта го поражда.

Жена ми не иска да порасне. Аз вземам вана, а тя ми потопява корабчета.

Понякога си мисля за самоубийство. Но съм такъв неудачник, че и това сигурно би било само временно решение на проблемите.

Накратко за оралната контрацепция: Поканих едно момиче да легне с мен и тя каза “не”.

Вкъщи аз съм шефът, жена ми просто взема решенията.

Самият аз съм практически хетеросексуален, но бисексуалността удвоява шансовете ви за запознанство в събота вечер.

Мозъкът е вторият мой любим орган.

Обмисляхме какво да изберем: да отидем на Бахамските острови или да се разведем. В края на краищата решихме, че Бахамските острови е удоволствие само за две седмици, докато добрият развод остава за цял живот.

Богатството е за предпочитане пред бедността, но само по финансови причини.

Ако не се проваляте отново и отново, това е знак, че не правите нищо новаторско.

Искам да изживея следващия си живот наобратно. Започваш мъртъв. После се събуждаш в старчески дом и всеки ден се чувстваш все по-добре. Изхвърлят те от него, защото си твърде здрав и отиваш да си вземеш пенсията. На първия ти работен ден ти дават златен часовник и ти организират купон. След 40 години работа си достатъчно млад, за да се насладиш на пенсионирането си. Купонясваш, пиеш алкохол и развратничиш, докато не си готов за гимназията. После отиваш в предучилищната, ставаш дете и си играеш. Нямаш отговорности, ставаш бебе и после се раждаш. След това прекарваш 9 месеца в луксозни СПА условия с централно отопление и румсървис, по-голяма стая всеки ден и накрая воала! Приключваш с оргазъм.

В „Уди. Биография” американският журналист и писател Дейвид Еваниър подробно се спира на основните филми, пиеси и книги на Алън, както и на някои факти от личния му живот. Засягайки темите, които големият режисьор и актьор прокарва в изкуството си: морал, сексуалност, юдаизъм, вечната борба между разума и сърцето, смешното в драмата и тъжното в комедията, Еваниър посвещава тази биография (една от многото и първата през последните десет години) на забележителния творец и на човека, навлизащ в деветото си десетилетие.