Ултразвук топи туморите на болни хора

Ултразвук стопи тумори на 10 болни | Диана image 1

Статията е от преди време, но поради огромния интерес и получените много запитвания я публикуваме отново.

С нова и уникална за България терапия лекари от плевенския Хайфу център премахват туморите на болните. Методът навлиза след идеята и под контрола на проф. д-р Григор Горчев (ДМН), един от най-авторитетните специалисти в България, който същевременно е и ректор на Медицинския университет в Плевен.

В центъра в Плевен вече са направени първите напълно безкръвни операции за отстраняване на новообразувания. Туморите буквално се унищожават с ултразвук, подаван от прецизната апаратура. Много често дори не е необходима пълна анестезия. В повечето случаи, болният може да си тръгне още в деня на манипулацията, като няколко дни след това се връща към нормалния си ритъм на живот.

Ултразвук стопи тумори на 10 болни | Диана image 5

Илюстрацията онагледява аблация на миома. Най-големият тумор, стопен по тази технология, е бил 21 см.

Китайски професор практикува заедно с българския екип в Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология “Св. Марина” в Плевен. Специалистът е практикувал под ръководството на създателя на апарата и има огромен опит с отстраняване на тумори на панкреаса и черния дроб.

Благодарение на точността с която работят уредите не се унищожават здрави клетки от органа. Това го съхранява максимално. При рискова миома над 7 см при млади жени, например не се стига до отстраняване на матката, което би означавало и край на възможността за забременяване и майчинство.

Терапията, според лекарите е като цяло много щадяща, като облекчение се усеща веднага. Мъж, който буквално виел от болки заради тумор на панкреаса е станал сам след процедурата, разказаха от екипа, който я е извършил. От лекуваните досега пациенти повечето са жени с доброкачествени образувания, но има и двама пациенти с рак в напреднал стадии.

Ултразвук стопи тумори на 10 болни | Диана image 6

Не всички случаи обаче са подходящи за тази терапия, всеки конкретен случай се преценява индивидуално и тогава се решава дали да бъде лекуван с хайфу метода. Този метод е все още слабо познат, защото, допреди да започнем да го практикуваме у нас, в ЕС се прилагаше само в три държави, но телефоните ни не спират да звънят в търсене на информация, разказа д-р Горчев. Професорът е известен не само като експерт в професията си, но и като “баща” на робот-асистираната хирургия в България. Той извежда екипа си на второ място в Европа след Швеция по броя на операциите с робота “Да Винчи”. За операции с “Лео” (наречен на Леонардо да Винчи), както разговорно наричат по света робота им, има списък от чакащи българи. Опашка се оформя още отсега и за новата хайфу терапия.

Дори пациенти, които са медици са впечатлени от лечението

Дори пациенти, които познават добре отвътре здравеопазването и възможностите на медицината у нас са изненадани от резултатите и отношението.

Екипът ме впечатли не само с професионализма си, но и с отношението към пациентите си. Като медицински работникм мога да кажа, че за жалост, такова добро отношение изобщо не е практика у нас. Каквито и нови технологии да има, човешкият фактор е неизбежен и много необходим. Думата „благодаря” едва ли може да обхване всички чувства на признателност и благодарност, обяснява А. С. от София, лекувана в центъра заради анемия, предизвикана от миома с чести кръвоизливи.

Подкрепя я Г. Й. от Русе: “В България освен „извънземни” технологии не е лошо да имаме и човешко отношение към пациентите. Защо ли? Когато човек в беда попадне в такава обстановка, разбира защо.”

Друга оперирана – софиянката Н. Н., прави сравнение, което ще изуми повечето от нас – “чувството е като че ли си попаднал не в болнично заведение, а в най-модерния СПА център с джакузи – “Хайфу”. Наистина това е бъдещето – безкръвните технологии и добрата грижа за пациента.”

Екипът силно се надява Здравната каса в България да поеме модерното безкръвно лечение, за да се гарантира достъп на повече болни до него.

Проф. Григор Горчев: Апаратът е супер прецизен и убива болните клетки, като съхранява органа

Ултразвук стопи тумори на 10 болни | Диана image 7

– Проф. Горчев, обяснете новата технология за лечение на онкологични заболявания, която навлиза в при вас?

– Това е лечение на твърди тумори – както доброкачествени (като миома на матката, фиброаденом на млечна жлеза и заболявания като аденомиоза), така и злокачествени (на панкреас, черен дроб, бъбреци, млечна жлеза, кости и меките тъкани) с високоинтензивен фокусиран ултразвук – хайфу, което е акроним от английски език – HIFU (High Intensity Focused Ultrasound). Този метод е сред най-модерните и търсени от пациентите от цял свят. Чрез насочения ултразвуков сигнал и с уникална прецизност се постига аблация (стопяване) на новообразуванията.

– Защо често наричат тази технология “хирургията на XXI век”?

– При това лечение успешно се съхраняват органите, а това е от огромна важност. Лечението е 100% неинвазивно, без никакви разрези, риск от кръвозагуба, инфекции и операционен стрес, защото е и 100% “зелено”- напълно нетоксично за пациента, лекаря и средата. Не на последно място, пациентите се завръщат към нормалния си активен начин на живот в рамките на ден-два след процедурата. Засега лечението с тази технология и този апарат се прилага в над 10 държави в Азия и Европа. В Китай, Япония, Южна Корея, Саудитска Арабия това отдавна е рутинна процедура и обичайния първи избор на пациента като лечение вече повече от 10 години. В Европейския съюз терапевтични системи от последно поколение като тази в Плевен работят с огромен успех и отлични резултати при пациентите във Великобритания, Италия и Испания. Горди сме и се радваме, че България се нарежда сред лидерите в световната медицина, както и че българските пациенти ще могат да са сред първите в ЕС, възползвали се от безспорните предимства на тази хирургия. След нас в България следващата такава машина в Европейския Съюз ще бъде инсталирана в Германия.

– Досега с известна условност безкръвни се наричаха операции, извършвани през миниатюрни отвори, но все пак при тях има разрези. Хайфу методът напълно безкръвна технология ли е?

– Да, тя е следващия и най-иновативен засега етап от развитието на хирургията – от отворена, през минимално инвазивна, каквито са познатите досега т.нар. безкръвни операции, при които все пак има малки разрези, до напълно неинвазивната хирургия, каквато е хайфу. При тази технология няма абсолютно никакви разрези, а при много от диагнозите, като при миомата на матката например, жената дори не е под пълна упойка и е в постоянен контакт с лекаря по време на извършваната процедура.

– Има ли вече излекувани то този начин и у нас?

– Апаратът работи от месец декември в Хайфу центъра към СБАЛАГ “Св. Марина” в Плевен. Вече имаме и отзивите на първите пациенти. Те са изключително позитивни и вдъхновяващи за медицинския екип.

– Дълга ли е процедурата? И болезнена ли е?

– Продължителността много зависи от големината на тумора – може да е по-малко от час, може да е няколко часа. При доброкачествените образувания, пациентите споделят, че болка по време на процедурата почти не се усеща (тогава те дори не са под пълна анестезия, а са само седирани), а при другите индикации, при които се налага упойка, още на другия ден болката е отшумяла и пациентите се чувстват много добре.

– Колко време човек прекарва в болница след интервенцията?

– Пациентите с миома, фиброаденом и тумор на млечната жлеза могат да се приберат вкъщи няколко часа след процедурата, при другите тумори, те нощуват в Хайфу центъра и според състоянието им или се прибират вкъщи на следващия ден сутринта, или се пренасочват за неколкодневно лечение в онкологичния център към Медицинския университет в Плевен.

– За кои от видовете рак е приложим метода?

– Ако говорим за хайфу лечение конкретно с апарата, който ние закупихме – метода е подходящ за лечение доброкачествени тумори: маточна фиброза (миома и миомни възли), маточна аденомиоза (фокална форма) и фиброаденом на млечна жлеза. Могат да бъдат лекувани също злокачествени тумори на млечната жлеза, панкреаса, бъбреците, първични и вторични чернодробни тумори, злокачествени новообразувания на костите както и сарком на меките тъкани. Хайфу терапията е много подходяща и в комбинация с други – конвенционални методи на лечение на онкологични заболявания като химиотерапия и лъчетерапия, но за разлика от тях, тази терапия няма кумулативен ефект (натрупване) и може да бъде прилагана толкова пъти, колкото е необходимо за получаване на търсения резултат. Това е едно от безспорните предимства на технологията, която внедрихме. Освен това, хайфу терапията удължава продължителността и качеството на живот при пациенти с малигнени неоплазми. Подходяща е и при пациенти, чиято напреднала възраст или общо здравословно състояние не позволяват да бъдат подложени на стандартна хирургична операция. Приложима е и след резекция – на остатъчен тумор, който е неподходящ за повторна хирургична интервенция, а също така и при пациенти с туморни новообразувания, които не могат да бъдат премахнати чрез стандартна операция поради разположението на тумора в близост до жизненоважни органи, кръвоносни съдове и др.

– Само малки по размер тумори ли се поддават на тази терапия?

– Напротив – по-големите формации се аблатират по-лесно. Няма ограничения в максималния размер на образуванието. Най-големият тумор, който сме стопили досега е 21 сантиметра.

– Къде е бил разположен той?

– Става дума за миома на матката.

– Какви са прогнозите за пациентите след извършването на манипулацията?

– Колегите от Китай, които са лидери в прилагането на тази технология, както и тези от Великобритания, Италия и Испания споделят за изумителни случаи, но това е много дълга тема, макар и да е изключително приятна. Това е тема за отделен разговор. Надявам се и ние съвсем скоро да можем да зарадваме вашите читатели с подобни пациентски истории.

– Има ли напълно излекувани пациенти?

– Напълно излекуваните пациенти са много и това беше най-мотивиращият фактор, когато взехме решение за покупката на апарата.

– Скъпа ли е апаратурата?

– Струва около 2 милиона евро. Това е огромна за нас инвестиция и то във времената на финансова криза. Но вярваме, че си заслужава – в името на пациентите и в името на голямата медицина.

– Колко души от вашия екип правят операциите?

– С новата ни апаратура могат да работят само специално обучени в чужбина и сертифицирани лекари. При нас те са двама – д-р Димитров, д.м., хирург, онколог, и д-р Андреев – специалист по образна диагностика. Те са единствените сертифицирани лекари за работа с този апарат в Източна Европа. В момента се подготвя и друг лекар – гинекологът д-р Гинчева, д.м.

– Ще поеме ли Здравната каса това модерно лечение?

– Технологията засега е нова за България и за съжаление процедурите с високоинтензивен фокусиран ултразвук не се заплащат все още от Здравната каса. Надяваме се, че скоро и това ще стане.

– Планирате ли да разширите дейността си чрез още нови технологии?

– През март пристига още един апарат с високоинтензивен фокусиран ултразвук за лечение на преканцерозни състояния на женската полова система. Като цяло бихме желали да се развиваме като високотехнологична болница и смятам, че имаме най-важното условие за това – специалисти с доказан авторитет в страната и в чужбина, а и работим в сътрудничество с водещи експерти от Европа, САЩ и Азия.

Екипът (на заглавната снимка): на преден план вляво е хирурга онколог д-р Добромир Димитров, дм, а плътно зад гърба му – д-р Жоу Кун. Специалиста по образна диагностика д-р Тихомир Андреев (с бялата престилка) е застанал между инж. Христо Великов и медсестрата Гергана Донова. Най-вдясно e завеждащата международните контакти и научната дейност на центъра – Рената Карааргирова, а до нея инж. Даниел Петров.