От доста време се канех да направя таблицата и най-накрая намерих време. В нея по цвят са определени опасните добавки, които върху опаковкте са означени като “Е xxx”.
Надявам се таблицата да е полезна на някой, тъй като все по-често забелязвам, как вече вместо приетото обозначение, производителите се изхитряват да пишат името на самата добавка/консервант, вместо “е-” означението. Само за пояснение: “канцерогенни” са ракообразуващи химични вещества.
Ето малък списък с някои от по-опасните добавки:
E 123 – амарант – това е високо концентриран червен оцветител за кексове, желета и сладка. Забранен за употреба в САЩ от 1976 г. Все още се използва в Австралия и някои други страни.
Е 102 – татразин – жълт оцветител в леки алкохолни и безалкохолни напитки, като лимонада и други. Британската асоциация на хиперактивните деца HASCG не препоръчва консумация на храни с това обозначение.
Е 120 – червен оцветител, в графа на HASCG – опасни .
Е 124 – ярко червен оцветител, може да причини алергични реакции при астматици и алергични към аспирин. HACSG препоръчва да се избягва.
Е 127 – еритрозин, червен оцветител, използва се при изготвянето на бисквити и сладкиши. Може да повиши нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертиреоидизъм.
Бензоената киселина и нейните соли, масово се използват при домашно консервиране. Те могат да се открият в безалкохолните напитки. Някои от тях имат нежелани ефекти върху здравето:
Е 210 – бензоена киселина се добавя към безалкохолни напитки и сокове.
Е 211– натриев бензоат се използва често у нас за приготвяне на кисело зеле и други туршии, тъй като прекъсва ферментацията. HACSG съветва да се избягват, тъй като употребата им е свързана риск от рак.
Е 212 – калиев бензоат може да отключи алергична реакция при чувствителни хора.
Е 214– етил 4 – хидрокси бензоат е забранен за употреба в Австралия.
E 338 – фосфорната киселина може да причини разстройство на стомаха, да наруши калциевия метаболизъм, като засили извличането на селен от организма. Това предразполага към злокачествени тумори и сърдечни заболявания. Затова британците съветват употребата й да се ограничи до минимум.
Автор: Vladec