Загубените закони на кавалера

Какво мъжете спряха да правят, а толкова ни липсва?

Може ли да се каже, че имаме истински джентълмени и кавалери в наши дни? А можем ли да кажем, че има истински дами – искрени, с богата душевност, уверени в себе си и целите си, женствени?

Сякаш се размиват понятията от момента, в който жените прекалиха с еманципацията, а мъжете отказаха да се стараят.

И все пак – когато един истински джентълмен срещне Една истинска жена, винаги може да я познае. Тя не крие нежната си същност под пласт лед, защото знае, че е лицемерно. По-скоро има доблестта да каже с подходящия тон и думи всичко в очите.

Кои са обаче забравените от мъжете кавалерски жестове и навици? Всички се сещаме за тривиалното отваряне на врата, обличане на палто, даване на своето, ако климатичните условия го налагат, наливане на вино и т.н. Това е санитарният минимум! Подобни жестове се очакват от всеки мъж, без значение в какви отношения сте с него и не трябва да се приемат като нещо изключително и впечатляващо.

Ето кои са забравените навици на джентълмените, които истинските жени търсим и искаме:

* Винаги се изправя, когато влезете в стаята

* Сяда, след като вие сте седнала

* Държи си секретите и газовете за себе си и не позволява в никакъв случай вие да разбирате за тях. (да, включително силното кихане, кашляне и т.н., без компромиси!)

Не говори лошо за бившите си партньорки, не използва обидни епитети за други жени (защото щом го прави към тях, значи някога ще се обърне и към вас).

* Като цяло не говори и не ви занимава с бившите си – нито е ваша работа, нито ще ви обогати това знание (а само ще отрови съзнанието ви), нито му прави чест да споделя неща, които трябва да си останат в общото минало на двама души.

Не се превръща във ваша приятелка, защото знае, че трябва да бъде ваш партньор, любовник и закрилник (романтичните филми на Никълъс Спаркс и историите за превръзки и менструация ще си ги говорите „по женски“ с момичетата)

* Той отстъпва място в автобус, трамвай, тролей, под покрива на спирката, докато вали, дори на жени, които не познава.

Пази тайни – както ваши, така и на други хора, които са ги доверили с него. А истинската жена няма да го разпитва за тях и да се цупи, че той не ги споделя (което кореспондира с написаното по-горе относно историите с бившите)

* Не закъснява и си преценява правилно времето.

* Не си позволява оплакване тип “жалване” и мрънкане или драматизации, че умира от една настинка.

Откровен е, без да е груб, а истинската жена може да го оцени по достойнство, вместо да се разсърди.

* Прави умерени, но редовни комплименти – без да звучи фалшив, но и без да забравя да отбележи, че изглеждате добре.

* Знае, че добрият външен вид е първо уважение към себе си, след това към околните.

Знае, че не може да купи една жена! Когато плати сметката, не го прави демонстративно или с думите „аз черпя“, тъй като е обидно и създава усещане, че тя му е вече длъжна. Не ѝ пълни резервоара на колата, защото е намерил достатъчно умна и разсъдлива жена до себе си, която няма да си позволи да закъса някъде от немарливост.

*Старае се да слуша внимателно какво му разказвате, защото след време ще направи добро впечатление с това, че е запомнил детайлите. Винаги гледа в очите.

* Не оглежда/заглежда/поглежда другите жени дори с периферното зрение.

* Знае кога алкохолът е дошъл в повече на него или жената до него и двамата се прибират преди да се натрупат срамни спомени.

Знае как да поиска, без да настоява и притиска!

Нека спрем до тук, за да дадем възможност за размисъл и преценка, както на мъжете, така и на жените.

И преди да решите да опровергаете някое от горните твърдения и да го изключите от списъка с очакваното от джентълмена поведение, помислете на какво държите самите вие и какви са вашите ценности.

Доброто възпитание и честност не са убили никого, а дори и да са – било е достойно.

Източник: https://www.edna.bg