Учени установиха, че консумацията на пълнозърнести продукти, най-вече каши, удължава живота. Причината е, че подобни храни понижават риска от заболявания на сърцето, респираторни заболявания, рак и диабет.
Към пълнозърнестите храни могат да бъдат отнесени овесът, пшеницата и киноата. Те съдържат минерални вещества и антиоксиданти, пише британското издание Daily Mail.
Специалистите от Харвард са наблюдавали в продължение на 14 години 367 442 доброволци, които ежедневно са консумирали 34 грама пълнозърнести храни и са установили, че рискът от преждевременна смърт се намалява със 17%.
С 48% се намалява опасността човек да получи диабет, а с 34% – да умре в следствие на диабет. С 11% по-малък е риска от възникването на респираторни заболявания. А този от смърт в следствие на рак се намалява с 15%.
Кое вещество във въпросните продукти предизвиква този положителен ефект за човешкия организъм, учените все още не знаят.