Женски топ хитрости за успешна кариера

Отдавна отмина времето, когато на успялата бизнес дама се гледаше с недоверие и зле прикрита ирония. Днес психолозите са наясно, че т.нар. слаб пол притежава много сериозни шансове за издигане в служебната йерархия поради простата причина, че разполага с ненадминат талант за актьорско майсторство. Знаете ли малките женски хитрости, които помагат в битката за високи постове?

Голямата тайна на жените в бизнеса е способността им с лекота да се превъплъщават в различни роли – те могат перфектно да редуват маските си на строг шеф, чувствителна личност, готова да изслуша проблемите на подчинените си, крехко и безпомощно създание, съблазнителка на поредния клиент с дебел портфейл… Нито един мъже не е в състояние в рамките на няколко часа да претърпи тези превъплъщения, без да получи нервно разтройство. А жените чисто и просто са родени актриси, способни да се променят мигновено в зависимост от обстоятелствата. Смяната на маските – това е ключът към успеха им в бизнеса, който доскоро се смяташе за запазена мъжка територия. Тук те създават и играят по свои правила – за да използват таланта, с който ги е дарила съдбата.

Например, жената притежава тънък социален усет, способна е да долавя нюансите в отношението, включително и към себе си. Затова и тя по-леко се съюзява със събеседника и започва да говори на неговия език, като прогнозира реакциите му. А вниманието на жените към детайлите и умението да изслушват им помагат да вникнат в мотивацията на опонента и да му въздействат, използвайки вродената си емоционалност и вербални умения. Благодарение на способността си да обличат емоциите в думи, те говорят ярко и образно. Освен това, жените са по-чувствителни към интонацията и жестовете на събеседника, а това им помага бързо да улавят промените в неговото настроение и гъвкаво да променят собственото си поведение.

И тъй като за мъжете много от изброените качества не влизат в репертоара на „мъжкарското“ поведение, дамите получават възможност виртуозно да ги изиграят в поредната голяма сделка. Истината изисква да се отбележи, че мъжете притежават по-развито стратегическо мислене. Но пък нежният пол мисли по-практично и това му позволява да се наслаждава на резултати тук и сега. И накрая – жените ловко използват факта, че мъжете са особено податливи на дискретно ухажване, сексуални намеци и ловко се домогват до целите си.

Какъв антураж и костюми (любим реквизит) използват жените при своите актьорски превъплъщения на бизнес сцената?

На всяка среща с клиенти успешната бизнес дама си създава нов имидж. Например, когато се среща с жена на средна възраст и консервативни разбирания, тя се облича скромно и семпло и почти не използва грим. А при уговорка с преуспял мъж, тя изглежда като звезда от Холивуд. За тази цел в гардероба си притежава дрехи в съвършено различен стил – предназначени за срещи с клиенти с различно материално и социално положение. Като истинска актриса, жената създава точното впечатление и влияе на събеседника чрез външния си вид. Никой мъж няма да облече например розова риза само защото се предполага, че този цвят ще създаде доверие у събеседника му. Докато жените, с помощта на нюанси от външността си, ловко манипулират, за да завоюват целта си.

Още един важен дамски коз – умението да създадеш нужната атмосфера. За разлика от мъжете, които винаги се стремят към бързи и категорични решения, демонстрират сила, настойчивост и активност, жените проявяват отстъпчивост и деликатност, с което постигат далеч по-високи резултати.

Изглежда невероятно, но стереотипите също са в услуга на слабия пол. Например, ако тя е красива блондинка, мъжете са убедени, че е лекомислена. А когато си представят бизнес дама, в главата им изниква образът на строга, грозновата феминистка. По тази проста схема очевидно нито един мъж няма да заподозре в хитрост и остър ум дългокрака, нежна блондинка с огромни сини очи. Което пък ще помогне на същата блондинка да го манипулира както пожелае.

Още едно преимущество: мъжете не плачат. А жените в бизнеса могат да си позволят да отронят някоя и друга сълза, с която да получат огромни дивиденти.

Навреме изреченият комплимент прави чудеса – жените го знаят и затова са по-успешния пол. В комплимента е важна не просто похвалата, а умението да забележиш и оцениш това, което е важно и за събеседника ти.

Ето и любимите роли на дамите по пътя за постигане на заветната бизнес кариера…

Любимите роли

Мъжко момиче

Тя презира всички типично женски трикове, макиажа, обувките с високи токове и полите. Кокетството й е чуждо. Работи наравно с мъжете, а често даже и по-добре от тях. Колегите й я уважават като професионалист и приятел. И й се доверяват безрезервно. Именно такова поведение позволява да бъдеш винаги на гребена на вълната – и е гаранция за издигане в служебната йерархия.

Sex appeal

Помниш ли как съблазнително кръстосваше краката си Шарън Стоун в „Първичен инстинкт“? И това не е само на екрана – много често и в живота преговорите се решават именно с такива прости манипулации. Дълбоко деколте, двусмислено докосване на продълговати предмети, облизване на устните, демонстрация на красиви крака – всичко това отвлича мъжете от темата на преговорите и ги прави доста по-приветливи и сговорчиви. Опасността е, че ако прекали с очарованието си или прекалено дълго остане в тази роля, жената може да се стигне до откровени намеци и покана да продължите „преговорите“ в по-интимна обстановка.

Безпомощност

Това е печеливш ход, ако обичайните методи за управление не дават резултат. Реплики от типа „Нужда ми е твоята помощ“, „Искам да те помоля за съвет“, „Без съдействието ти няма да се справя“, изречени от една крехка наглед жена, вършат чудеса. Подобна тактика работи безотказно в мъжки колектив или когато колегите или партньорите са доста по-възрастни и опитни от теб. Обяснението е просто – хората обичат да се чувстват важни и компетентни, като помагат на другите. Но методът е напълно погрешен, когато вече си достигнала ръководна длъжност – защото ще се приеме като доказателство за некомпетентност.

Маминка

Мама може и да похвали, и да се скара. С нея винаги можеш да поговориш откровено, а и тя не се стеснява да споделя личните си проблеми в работно време. Тя прави кафе и носи в офиса домашно приготвени сладкиши. Ако е шеф, мамчето ще осигури социални придобивки за подчинените си. Тази роля е много подходяща за женски колективи – всички обичат мама и тя ги обича. Минусът е, че прекалено строгата и опека може да роди напълно безотговорен колектив.

Кралица

Всеки иска да бъде в нейната свита. Тя е властна, високомерна и страшно професионална. Очарованието на тази роля е, че всички се подчиняват на кралицата. Един поглед и светът е в краката й. Както е известно, кралицата сама подбира свитата си. Поради това тя общува само с професионалисти – хора, които градят нейния имидж. Тя смята, че всичко и е позволено, винаги държи докрай на своето, някои твърдят, че е жестока. Тази роля е подходяща, когато искаш да направиш впечатление, да демонстрираш сила и авторитет. А минусът е, че при изкачването по служебната стълба на успеха, можеш да изгубиш приятелите си.

Списъкът с женските хитрости и превъплъщения може да бъде безкрайно дълъг. Но главното е дамата да не забрави коя е. Защото в крайна сметка искреността и честността са основата, на която се гради успехът.

Източник: http://delo.bg